Destinasjon /

14 skjulte perler i Oslo

Oslo har langt mye mer å by på enn Munchmuseet, Operaen og Nasjonalteatret.

Føler du at du har prøvd alt hovedstaden har å by på? Det kan nok hende det ikke stemmer helt. Lille Oslo er nemlig full av skjulte perler som ikke alle turister klarer å lete seg frem til. 

Her er 14 av Oslos aller best bevarte hemmeligheter (som i hvert fall ikke riktig alle vet om):

1. Kaffe hos Norges beste barista // Grünerløkka

Tim Wendelboe holder til i Grüners gate 1, mot Akerselva. Foto: Benjamin A. Ward

Oslo er flere ganger kåret til en av verdens beste kaffebyer, og er du på Grünerløkka bør ta deg tid til en espresso fra Tim Wendelboe i Grüners gate, som flere er kåret til Norges beste barista.

2. Prisvinnende frokost på Grilleriet // Youngstorget

Foto: Nora Tollnes Lydersen/Fursetgruppen.

Hos Grilleriet i Folketeaterpassasjen på Youngstorget kan du spise frokosten som stakk av med sølv i kåringen av Norges beste frokost i Twinings Best Breakfast 2015. Hver dag serverer de en økologisk, hjemmelagd frokostbuffet basert på norsk tradisjonsmat. Ferskt brød, godt smør, stort utvalg av pålegg– og selvfølgelig en egen barista som lager kaffen du ønsker.

3. Elvelangs på turstien // Akerselva

En tur langs hele eller deler av Akerselva er en ekte Oslo-opplevelse. Turstien er åtte kilometer lang og strekker seg gjennom bevarte arbeiderboliger fra ulike epoker fra Vaterland, forbi Grünerløkka og opp til Maridalsvannet.

Akerselvas flotteste fossefall er best å skue fra Beierbrua og pittoreske «Hønse-Lovisas hus». Huset ble bygget i år 1800 som sagmesterbolig, og har fått sitt navn etter en modig og varm kvinneskikkelse fra Oskar Braatens bøker. Ta en kikk her om du virkelig vil fordype deg i historien

4. Vintage shopping i Markveien // Grünerløkka

Foto: Frøken Dianas Salonger.

I idylliske Markveien på Grünerløkka finner du unike småbutikker med blant annet vintageklær. Start med en tur innom Frøken Dianas salonger, fortsett ferden til Robot og avslutt med stil på Veloria Vintage.

5. Vafler eller softis med snål topping // Sentrum

Rause vafler, det må være lov å si? Foto: Haralds Vaffel

Haralds vafler i Torggata 7  får du servert vafler slik du aldri har opplevd det før. Hva med vaffel med bacon og blåmuggost? Kokos-vaffel med Tøyen cola til? Hvis ikke kjører du trygt med den tradisjonelle brunost-jordbærsyltetøy-rømme-varianten – ingen som kan motstå den!

På St. Hanshaugen har delikatessebutikken Gutta på haugen gjort stor suksess med sin soft-is med toppinger som mynte, chili og bacon.   

6. Naturvin i parken // Tøyen

Botanisk hage på Tøyen er bokstavelig talt en oase i storbyen og særlig Palmehuset fra 1868 har et sus av fordums storhet. Ta deg tid til en kaffe, fersk bakst eller et glass naturvin hos surdeigsbakeriet Handwerk som ligger midt i parken.

7. En dukkert med utsikt // Sørenga

Selv de minste leilighetene koster mer her enn en de fleste andre steder i landet, men sjøbadet på Sørenga tilhører oss alle. På sommerdager svermer hipstere, turister og barnefamiliene rundt området som blant annet består av et 200 kvadratmeter basseng med sjøvann og et 50 meter langt åpent basseng med åtte baner, stupetårn, og trapper ned mot sjøen. Delikate toalettfasiliteter, lett tilgjengelige is- og kaffeboder og en uslåelig utsikt mot Bjørvika, Operaen og Akershus er en perfekt miks av kultur og natur.

8. Piknik i skulpturparken // Ekeberg

Foto: Stian Broch/Fursetgruppen.

Kom deg til Ekebergparken og nyt utsikten samt parken som består av opparbeidede stier og tilsammen 25 samtidsskulpturer og installasjoner. Prøv å få med deg omvisning inne i Skyspace. Ekebergrestauranten er kjent for bra mat til overkommelige priser, men et «hemmelig» tips er mindre kjente Karlsborg spiseforretning der du kan nyte en raus chevre-salat til lunsj eller kjøpe med drikke og fersk bakst ut i parken.

9. Historietime på Ladegården // Gamlebyen

Vil du ta et dykk inn i i middelalderens Oslo for å se hvordan livet i hovedstaden var før, kan du ta turen til Ladegården som byr på omvisninger fra livet lenge før hipsterne inntok byen.

10. Flytende sauna og bad i Oslofjorden // Sentrum

En dukkert i Oslofjorden etterfulgt av badstue som dupper på vannet? Jepp, på KOK i Oslo sentrum kan du oppleve dette om du beveger deg to minutter fra Oslo S, til Langkaia. Det er til og med mulig å bestille massør!

11. Innendørs minigolf med alle rettigheter // Sentrum

Foto: Jan Khür

Inspirert av ekte campingplasser har Oslo Camping 18-hulls minigolfbane, kiosk som selger popcorn, chips og hockeypulver – og åpen bar. Frem til kl. 18 er campingen åpen for alle, deretter innføres 20-års aldersgrense. I helgene fjernes banene i underetasjen kl. 22 og vipps – så åpner Skogen – en danseklubb der reale DJs leverer en blanding av soul, boogie, disco, svisker og klassisk house.

12. Afternoon tea på Hotel Bristol // Sentrum

Ærverdige Bibliotekbaren på Hotel Bristol byr på Afternoon tea med te (selvsagt!) scones med krem og syltetøy og kaker på ekte britisk vis i klassisk atmosfære.

13.  Street Food for enhver smak  // Vippetangen

Mathallen Vippa åpnet i 2017 og ble raskt populær Foto: Vippa

Oslofolket omfavner sine mathaller, som det nå blir stadig flere av. Vippa finner du i en gammel lagerbygning på kaia uti havgapet på Vippetangen. Her er fokuset multikulturelt, og du velger mellom 10-12 ulike boder, som  selger mat fra ulike verdenshjørner. Yum!

I Torggata Bad har nå Oslo Streetfood åpnet sine dører, til stor begeistring. Rause åpningstider, stikk innom fra lunsj, eller kom til middag eller kvelds. Dørene stenger ikke før 01 på hverdager, 03.30 i helgene!

Oslos første mathall, Mathallen på Vulkan, satser bredere og har boder som selger råvarer og produkter, ved siden av serveringssteder. Et eldorado for matentusiaster!

14. Natten er din

Foto: Lorry.

Etter middag kan du ta et glass på legendariske Lorry der Oslo-folk fra hele byen møtes i baren med 100 ølsorter, sjekke ut kveldens DJ på klubben Jaeger i Grensen eller avslutte ballet på den lille vinbaren Territoriet på Grünerløkka.

Fikk du lyst til Oslo nå? Finn billett til din neste helgetur.

Toppbildet er fra Tim Wendelboe espressobar. Foto Dorothée Brand.

Print Friendly, PDF & Email

Relaterte artikler