Destinasjon /

14 skjulte perler i Oslo

Oslo har langt mye mer å by på enn Munchmuseet, Operaen og Nasjonalteatret.

Føler du at du har prøvd alt hovedstaden har å by på? Det kan nok hende det ikke stemmer helt. Lille Oslo er nemlig full av skjulte perler som ikke alle turister klarer å lete seg frem til. 

Her er 14 av Oslos aller best bevarte hemmeligheter som ikke alle vet om:

1. Kaffe hos Norges beste barista // Grünerløkka

Oslo er flere ganger kåret til en av verdens beste kaffebyer, og er du på Grünerløkka bør ta deg tid til en espresso fra Tim Wendelboe i Grüners gate, som flere er kåret til Norges beste barista.

2. Prisvinnende frokost på Grilleriet // Youngstorget

Foto: Nora Tollnes Lydersen/Fursetgruppen.

Hos Grilleriet i Folketeaterpassasjen på Youngstorget kan du spise frokosten som stakk av med sølv i kåringen av Norges beste frokost i Twinings Best Breakfast 2015. Hver dag serverer de en økologisk, hjemmelagd frokostbuffet basert på norsk tradisjonsmat. Ferskt brød, godt smør, stort utvalg av pålegg– og selvfølgelig en egen barista som lager kaffen du ønsker.

3. Elvelangs på turstien // Akerselva

En tur langs hele eller deler av Akerselva er en ekte Oslo-opplevelse. Turstien er åtte kilometer lang og strekker seg gjennom bevarte arbeiderboliger fra ulike epoker fra Vaterland, forbi Grünerløkka og opp til Maridalsvannet.
Akerselvas flotteste fossefall er best å skue fra Beierbrua og pittoreske «Hønse-Lovisas hus». Huset ble bygget i år 1800 som sagmesterbolig, og har fått sitt navn etter en modig og varm kvinneskikkelse fra Oskar Braatens bøker.
Ta en kikk her om du virkelig vil fordype deg i historien

Stopp gjerne ved Mathallen der 2000 kvadratmeter mat og servering venter.

4. Vintage shopping i Markveien // Grünerløkka

Foto: Frøken Dianas Salonger.

I idylliske Markveien på Grünerløkka finner du unike småbutikker med blant annet vintageklær. Start med en tur innom Frøken Dianas salonger, fortsett ferden til Robot og avslutt med stil på Veloria Vintage.

5. Vafler eller softis med snål topping // Gamlebyen // St. Hanshaugen

Haralds vafler på Harald Hårdrådes plass får du servert vafler gjennom et vindu i en bygård. Hva med vaffel med fenalår og blåmuggost Eller en kokos-vaffel med Tøyen cola til?

På mer sentrale St. Hanshaugen har delikatessebutikken Gutta på haugen gjort stor suksess med sin soft-is med toppinger som mynte, chili og bacon.   

6. Naturvin i parken // Tøyen

Botanisk hage på Tøyen er bokstavelig talt en oase i storbyen og særlig Palmehuset fra 1868 har et sus av fordums storhet. Ta deg tid til en kaffe, fersk bakst eller et glass naturvin hos surdeigsbakeriet Handwerk som ligger midt i parken.

7. En dukkert med utsikt // Sørenga

Selv de minste leilighetene koster mer her enn en de fleste andre steder i landet, men sjøbadet på Sørenga tilhører oss alle. På sommerdager svermer hipstere, turister og barnefamiliene rundt området som blant annet består av et 200 kvadratmeter basseng med sjøvann og et 50 meter langt åpent basseng med åtte baner, stupetårn, og trapper ned mot sjøen. Delikate toalettfasiliteter, lett tilgjengelige is- og kaffeboder og en uslåelig utsikt mot Bjørvika, Operaen og Akershus er en perfekt miks av kultur og natur.

8. Piknik i skulpturparken // Ekeberg

Foto: Stian Broch/Fursetgruppen.

Kom deg til Ekebergparken og nyt utsikten samt parken som består av opparbeidede stier og tilsammen 25 samtidsskulpturer og installasjoner. Prøv å få med deg omvisning inne i Skyspace. Ekebergrestauranten er kjent for bra mat til overkommelige priser, men et «hemmelig» tips er mindre kjente Karlsborg spiseforretning der du kan nyte en raus chevre-salat til lunsj eller kjøpe med drikke og fersk bakst ut i parken.

9. Historietime på Ladegården // Gamlebyen

Vil du ta et dykk inn i i middelalderens Oslo for å se hvordan livet i hovedstaden var før, kan du ta turen til Ladegården som byr på omvisninger fra livet lenge før hipsterne inntok byen.

10. Croque Monsiuer i Den franske sal // Sentrum

Foto: Frode Larsen.

Den franske sal på Nasjonalgalleriet kan du unne deg en luksuriøs lunsj i den overdådige tesalongen. Med blankpolert stukkmarmor og forgylte detaljer får du oppleve Nasjonalgalleriets mest overdådige rom og den klassiske franske sandwichen Croque Monsiuer med skinke fra Strøm-Larsen smaker enda bedre enn i Paris (synes vi).

11. Retro-spa // Solli Plass

Det blir mange skritt i løpet av en storbydag og en spa-pause er en ferie fra feriedagen. På ærverdige Vestkantbadet Spa ved Solli Plass venter en sjarmerende og folkelig 30-talls atmosfære der du kan være deg selv.

Foto: June Witzøe / Vestkantbadet.

12. Afternoon tea på Hotel Bristol // Sentrum

Ærverdige Bibliotekbaren på Hotel Bristol byr på Afternoon tea med te (selvsagt!) scones med krem og syltetøy og kaker på ekte britisk vis i klassisk atmosfære.

13. Ceviche og pisco på Piscoteket // Sentrum

Peruansk mat er i vinden. På Piscoteket i Badstugata 1 kan du spise en av byens aller beste ceviche – rå fisk som er marinert i sitrusfrukt – som på kort tid har rukket å bli legendarisk. Til å drikke kan vi anbefale spesialiteten pisco sour.

14. Natten er din

Foto: Lorry.

Etter middag kan du ta et glass på legendariske Lorry der Oslo-folk fra hele byen møtes i baren med 100 ølsorter, sjekke ut kveldens DJ på klubben Jaeger i Grensen eller avslutte ballet på den lille vinbaren Territoriet på Grünerløkka.

Fikk du lyst til Oslo nå? Finn billett til din neste helgetur.

Toppbilde: Foto: Stian Broch/Fursetgruppen.

Print Friendly, PDF & Email

Relaterte artikler