Destinasjon /

Norge rundt: På jakt etter de beste restaurantene

De er favoritter blant stjernekokker, hylles av internasjonale kåringer og er lokalbefolkningens stolthet. Likevel er sjansen stor for at du ikke har hørt om flere av disse norske smaksbombene.

Hvorfor du ikke har hørt om disse restaurantene? Grunnen er enkel. Det er helst restaurantene i Oslo som får mest oppmerksomhet av norske medier. Men flere av de beste lokale restaurantene finner du gjerne andre steder i landet vårt.

Heldigvis må du ikke lete i blinde neste gang du er ute på tur og det rumler i magen. Vi har håndplukket noen av de beste, norske restaurantene, og snakket med kokkene om hva som gjør deres matopplevelser ekstra spesielle.

Sulten? Da bør du ikke lese videre.

 

 

Stokkøya sjøsenter

 

780-480-0

Foto: Stokkøya Sjøsenter

 

På Strandbaren til Stokkøya Sjøsenter utenfor Trondheim får du California-vibber og trøndersk kystnatur i skjønn forening. Strandbaren er bygget på murene av en gammel sementfabrikk, og er omkranset av store glassflater. Utsikten mot havgapet er rett og slett fantastisk, og på klare sommerkvelder kan du skimte lysblinkene fra Halten fyr.

Kjøkkenet forsyner seg av nabolagets råvarer, og byr på ferske fristelser fra havet og grønnsaker fra egen hage. Villsau står også på menyen. Den er oppvokst på øya, der den lever av tang og tare. Gå heller ikke glipp av blåskjellene fra Åfjord, som er en av signaturrettene.

– Vi liker smaksrik mat som det virkelig smeller av. Kjøkkenet er veldig norsk og lokalt basert, men vi henter mye inspirasjon fra de japanske smakene, og tanken om umami. Hos oss står den norske kysten aldri stille, og vi henter alltid impulser fra andre steder og land, forteller Roar Svenning. Han er medeier av Stokkøya Sjøsenter, og er også oppvokst på gården.

Tinja Fjellgård

 

tinja-6-2-500x575

Reinsdyrlasagne på Tinja Fjellgård. Foto: Tinja Fjellgård

 

Tinja Fjellgård i Narvik syns de maten smaker aller best om du starter med en apertif i lavoen. Matopplevelsen fortsetter i Lysgården, hvor du nyter en tiretters med knitrende peisild foran deg. Rett utenfor vinduet raser den arktiske snøstormen, eller kanskje er du så heldig å få se en stjerneklar himmel med nordlys.

Matfilosofien på gården bygger på kortreiste, arktiske råvarer. Og menyen, den endres hele tiden. Du kan blant annet smake ribbe av villsvin på vinteren, hellebarn (liten fisk) med nykål og engsyre på våren, råreker på sommeren og småkveite med steinsoppsoya på høsten. Tinjas «Fjellmor» er ute og plukker molter så ofte hun kan, og de brukes hyppig i alt fra sauser til desserter.

Lysverket i Bergen

 

10553400_755532771155230_1588954431907122691_n

Cocktailene til Lysverket får skryt i utlandet. Foto: Lysverket

 

Lysverket i Bergen høster stadig internasjonal medieoppmerksomhet for sitt «neofjordiske» kjøkken og lekre cocktails. Menyen baseres på sesongens beste råvarer og tilgjengelig, fersk sjømat fra vestkysten.

Kokkene plukker tang og tare på Askøy, baker rugbrødet på porterøl brygget i Voss og serverer kuskjell med blåskjellkraft og nepe. Komposisjonen av godsakene er som du skjønner alltid innovativ og overraskende.

Preikestolen Fjellstue

 

 

En time unna Stavanger finner du Preikestolen Fjellstue. Fjellstua er blitt en arkitektonisk perle, nylig oppført av de anerkjente Stavanger-arkitektene Helen & Hard.

Her får du alt annet enn traurig husmannskost. Men det betyr ikke at maten ikke er lokal, ettersom det meste hentes fra og lages på stedet. Vaktelegg, jordepler, bringebærnektar, honning fra Lyngheia og ferskfisket fjellørret fra Refsvatnet rett nedenfor hytta er bare noen av Preikestolens kortreiste spesialiteter.

Bekkjarvik Gjestegiveri

 

Bekkjarvik 09

Den berømte fiskesuppa til Ørjan. Foto: Bekkjarvik Gjestegiveri

 

Bekkjarvik Gjestegiveri ligger på en øyperle sør for Bergen, og har både havet og historien i ryggen. Ikke minst har de verdens beste kokk, Ørjan Johannessen, på kjøkkenet – noe du definitivt får smaken av.

På vakre lyngheier utenfor gjestgiveriet beiter villsau og hjort. Kokkene går gjerne ut i skogen for å sanke vill «ramslauk» og urter. Det skorter med andre ord ikke på gode råvarer.

Og så er det fiskesuppa: Folk tar visstnok ferga fra Bergen bare for å spise Johannessens fiskesuppe.

– Vi satser på de gode, purferske og norske smakene. Som kokker på Bekkjarvik har vi kort vei til matfatet, og vi gjør alt for at det vi plukker fra hav og skoger får skinne, sier Arnt Johannessen, kokk på Bekkjarvik.

De 4 roser

 

Winemakers på 4 Roser #detgodeliv #winemakersdinner #4roser #bareånyte #veal

A photo posted by Line Sander Bendiksen (@linertwit) on

 

De 4 roser, som holder til i sentrum i både Harstad og Tromsø, får i år internasjonal ros av den anerkjente, nordiske matguiden The Nordic White Guide. Det er spesielt den upåklagelige servicen som trekkes fram i omtalen.

– Vi er opptatt av totalopplevelsen i restauranten. Det gjelder alt fra hvordan gjestene blir møtt i døren til presentasjonen av mat og vin. Stemningen er jordnær, men samtidig høytidelig, slik at gjestene virkelig føler at de blir tatt vare på, sier medeier av De 4 roser, Grethe Byberg.

Kjøkkenet har nordnorsk lynne, men henter også inspirasjon fra de franske og italienske smakene. Menyen preges av enkelthet, og det er råvarene som får stå i sentrum. Her er det ikke kokkene som bestemmer menyen, men sesongene.

Hildurs Urterarium

 

 

Nord for Brønnøysund finner du Hildurs Urterarium og Restaurant Sagastua. Som navnet tilsier får de ferske urtene fra bakhagen virkelig boltre seg på Hildurs meny. Restauranten satser på lokale og egenproduserte råstoffer, som i tillegg til urtene inkluderer poteter fra naboen, lammekjøtt fra Brønnøy, vilt fra skogen og fisk fra fjorden.

– Vi er ingen gourmetrestaurant og legger ikke maten opp med pinsett. Matfilosofien vår er «det ærlige kjøkken». Det innebærer røff og rustikk mat, der vi prøver å få fram råvarenes særegne smaker. Ingen poser eller kjappe løsninger tolereres, sier daglig leder Aina Merete Solbakken.

Boen gård

 

boen-9

Fornemt på Boen Gård. Foto: Boen Gård

Noen kilometer innenfor Kristiansand og sørlandets svaberg ligger den staselige lystgården Boen. Fra tid til annen åpnes Boen Gård også for spisegjester, og tilbyr da et måltid i beste «Downton Abbey»-stil. Restauranten gjenskaper gastronomien fra Restaurant MÅLTID i Kristiansand, som ble rangert som en av Nordens beste frem til dørene stengte.

– Som kjøkken er vi eksperimentelle, men samtidig godt plantet på jorda. Vi tenker at jo mer vi klarer å bruke fra sørlandets natur, jo kulere blir maten, sier kjøkkensjef Nicolai Ellitsgaard Pedersen.

Nettopp derfor har kjøkkenet ofte sesongtema når «vanlige folk» inviteres inn. På sommeren kan aspargesen fra Holum gjerne feires med en helt egen spisekveld. Gården har også kvelder der de lar vinen få spille førstefiolin.

Credo

 

Speket lettrøkt kveite med einebær, ny på menyen ✨✨✨

A photo posted by Credo Restaurant (@restaurantcredo) on

 

Restaurant Credo Trondheim ble nylig kåret til Norges tredje beste restaurant av den nordiske matguiden The Nordic White Guide, og det er ikke vanskelig å skjønne hvorfor. På Credo tilbys en mangeretters arktisk meny basert på de ferskeste råvarene Trøndelag har å by på. Tradisjonsrike råvarer og retter utfordres kontinuerlig av det innovative kjøkkenet, som ikke er redde for å prøve ut nye teknikker.

I restaurantens andre etasje finner du Jossa Mat og Drikke, som er et Credos rustikke lillesøster. Det går gjetord i Trøndelag om Jossas ferske lørdagssmørbrød, og restauranten er virkelig et smakfullt lunsjalternativ til storebror Credo.

God tur – og godt måltid!

Toppbilde: Strandbaren ved Stokkøya Sjøsenter. Foto: Stokkøya Sjøsenter

 

Print Friendly, PDF & Email

Relaterte artikler