Destinasjon /

24 timer i Bergen

Bergen er verdensarvby og europeisk kulturhovedstad. Det er en by full av liv og røre, høyt og lavt, hele året. Gled deg til et herlig døgn i det som en gang var Norges hovedstad.

Se det for deg: Du lander i Bergen, og har et døgn til rådighet. Vi har håndplukket høydepunktene, spisestedene og kaffepausene du ikke bør gå glipp av, time for time.

Klar for oppleve vår og sommer i Vestlandets hovedstad? Bestill flybilletten til Bergen her

VESTLANDSK FROKOST

Om du kommer rett fra flyplassen grytidlig om morgenen, bør du kickstarte dagen med en solid frokost. Fra klokken ni kan du få en skikkelig solid frokost på Colonialen, som disker opp med dekadente «eggs bendict». Er du veldig tidlig ute er det godt å vite at Godt Brød står tidlig opp og baker, og holder åpent fra klokken sju. På flere av byens hoteller kan du også bestille en raus hotellfrokost uten å ha overnattet.

Hotellfrokost med smoothie i Bergen. Foto: Scandic

FRISK START: En hotellfrokost gir deg sightseeing-energi frem til lunsj. Foto: Scandic

OPP I HØYDEN

Fløibanen i Bergen. Foto: Pål Hoff/VisitBergen

320 METER RETT OPP: Fløibanen er bergensernes stolthet. Foto: Pål Hoff/Visit Bergen

Med en god frokost i magen har du energi til å ta fatt på alt det dagen har å by på, og det er perfekt å starte med en tur opp til et av Bergens mange fantastiske utsiktspunkt. Bare 150 meter unna Bryggen og Fisketorget i sentrum ligger Fløibanen, en kabelbane som tar deg 320 meter opp til toppen av Fløyen. Om du er i det aktive hjørnet er det også fint å spasere opp, noe som tar i underkant av en time i behagelig tempo. På veien vandrer du gjennom koselige, smale brosteinsgater og frodige skogstier – og støter på blide, turglade bergensere.

Ulriksbanen i Bergen. Foto: Bergen Reiselivslag/ Espen Haagensen

LUFTIG: Ulriksbanen sparer deg for melkesyre og frakter deg til toppen av Ulriken på sju minutter. Foto: Bergen Reiselivslag/Espen Haagensen

Om du er enda litt ambisiøs tar du turen opp til Bergens høyfjell, Ulriken. Ettersom du bare har et døgn i Bergen, tenker du nok at du ikke vil bruke det til å gå opp motbakker. Da kan vi berolige deg med at du kan sveve til toppen med Ulriksbanen på sju minutter. Framme på utkikksplatået har du panoramautsikt over Bergen med hav, skjærgård, fjorder og fjell i 360°.

BERGENS BESTE KAFFE

Vel nede igjen har du fortjent en pause, og da er det lite som kan måle seg med å nyte Bergens beste kaffe. Kanskje noe søtt til også?

Det Lille Kaffekompaniet ligger skjermet i en sidegate bak utgangen av Fløibanen. Den intime og sjarmerende kafeen er Bergens eldste kaffested, og har også en gulrotkake som det snakkes varmt om. Gjemt mellom de historiske, skjeve trehusene på Bryggen finner du Kaffemisjonen, som ble kåret til byens beste barista i 2017. Etter kulissene å dømme tror du at du er midt i Diagonallmenningen i Harry Potter, men den eneste tryllingen som foregår her er kaffe- og croissant-magi.

Bryggen i Bergen. Foto: Bergen Reiselivslag/ Robin Strand

STEMNINGSFULLE BRYGGEN: Etter en rusletur langs Bryggen, som er på UNESCOS verdensarvliste, smaker det godt med en kaffekopp. Foto: Bergen Reiselivslag/Robin Strand

Om du ønsker å se en annen del av byen kan du ta kaffen i Møhlenpris. Denne bydelen, som ligger litt utenfor sentrumskjernen, har fått en hipster-renessanse de siste årene. Her finner du blant annet den kule og trivelige kafeen Nobel Bopel. Og skulle solen finne på å titte frem, ligger alt til rette for en trivelig utekaffe på Bergen Kaffebrenneri, som ligger i et nedlagt skipsverft.

Nobel Bopel i Bergen. Foto: Nicolas Langvand

NOBEL BOPEL: Denne hipsterkafeen selger kaffe brygget på kaffebønnene til Bergen Kaffebrenneri på Møhlenpris, som ligger et steinkast unna. Foto: Nicolas Langvand

LUNSJ MED SMAK AV HAV

Fisketorget i Bergen. Foto: CH/ VisitNorway

SPRELLFERSK: Varene på Fisketorget er alltid ferske, og du bør ikke gå glipp av en bit nykokt kongekrabbe. Foto: CH/Visit Norway

Ta en svipp innom det legendariske Fisketorget og smak på saftige biter av kongekrabbe, før du rusler videre til Det Hanseatiske Museum. Her sitter lukten av tørrfisk i veggene, og du får et unikt innblikk i livet, slik det artet seg for de tyske kjøpmennene fra Hansaforbundet mellom 1350 og 1750.

Tørrfiski Det Hanseatiske Museum i Bergen. Foto: Willy Haraldsen/ VisitBergen

FISK = KULTUR: På Det Hanseatiske Museet kan du lære mer om tørrfiskens historie. Foto: Willy Haraldsen/Visit Bergen

Så begynner det kanskje å rumle i magen igjen, og hva er vel da bedre enn en fristende sjømatlunsj? Test ut spennende tapas med smak av kyst på Bare Vestland, eller gå for en ordentlig god og klassisk fiskesuppe på historiske Finnegaardsstuene på Det Hanseatiske Hotel.

ER DET MELDT REGN?

Fortvil ikke. Trekk inn, og få deg med Bergens kunstskatter på KODE (Kunstmuseene i Bergen). På kort tid kan du bli kunstkjenner, og vandre gjennom verkene til storheter som Edvard Munch, Nikolai Astrup og Pablo Picasso, eller få med deg den ukjente historien til «den røde kvinnen» Marie Hvoslef.

KODE i Bergen. Foto Dag Fosse

STORE KUNSTOPPLEVELSER: Gå ikke glipp av Bergens spennende kunstscene på KODE. Foto: Dag Fosse

Om du ikke vil til fortiden, men heller reise til fremtiden, bør du dra til vitenskapssenteret VilVite. Ta heisen ut i verdensrommet og gå i bane rundt jorden, eller lag ditt helt eget eksperiment.

PS: Det er lov å besøke disse stedene hvis det ikke regner også.

LILLE ITALIA

Oslo er kanskje burger- og tacobyen, men Bergen er lille Italia, og huser noen ordentlige gode italienske restauranter.

Da Stefano drives av Stefano Tavassi, som vokste opp i Napoli i Italia. Han importerer kvalitetsvarer fra Italia, og byr på italienske spesialiteter i en lun, uformell og hjemmekoselig setting.

Om du ønsker noe ekstra spesielt sjekker du ut Trattoria Italiana i Strandgaten. Her kombineres autentiske italienske oppskrifter med sesongens ferske råvarer i et sjarmerende lokale. Prøv for eksempel tagliatelle med hjorteragu!

Ekte, sprø og saftig italiensk pizza får du på Ruccola, og det i et varmt, rustikt og trivelig lokale. Toalettet er det dessuten også italiensk finesse over, og både toalett og mat får skryt i Bergensavisen.

BERGENS UTELIV I SÆRKLASSE

Om du bare har et døgn i Bergen, er det ikke lov til å legge seg etter middag. I Bergen er utelivet en opplevelse i seg selv, og det er flust av steder å velge mellom.

Dersom du vil bort fra bråkete natteliv og DJs, kan du nyte et glass vin i den stemningsfulle og historiske vinkjelleren Altona Vinbar.

Altona Vinbar i Bergen. Foto: Augustin Hotel

LUN BAR: Altona Vinbar passer godt for natteravner som ikke vil hjem å legge seg. Foto: Augustin Hotel

På tradisjonsrike Café Opera har de ikke bare øl og vin, men også konserter og quiz på enkelte kvelder.

Lysverket i Bergen. Foto: Line Klein

LYSVERKET: Denne baren er stedet å være når kveld blir til natt. Foto: Line Klein

Når kvelden begynner å flaske seg bør du sjekke ut cocktailene til den anerkjente Lysverket. Drinkene har fått internasjonal medieoppmerksomhet, og Lysverkets cocktails er mikset med egenproduserte juicer, siruper og bitters. Sjekk også ut drinkene til friske Muskedunder. De byr i tillegg på et godt utvalg øl og kanskje en runde eller to med Shuffleboard, før døgnet i Bergen går mot slutten.

Her kan du se hva som skjer i Bergen!

Toppbilde: Utsikt fra Skansen i Bergen. Foto: Aqwis / Wikimedia Commons

Print Friendly, PDF & Email

Relaterte artikler