Destinasjon /

24 timer i Bergen

Fra høyt til lavt: Det er utrolig hva du rekker på et døgn i Bergen.

Se det for deg: Du lander i Bergen, og har et døgn i byen. Dessverre aner du ikke hvor du skal gå, og suser panisk rundt i byen på jakt etter noe å gjøre mens blodsukkeret faller.

Ta det med ro: Neste gang du er i Vestlandets hovedstad trenger du ikke å stresse. Vi guider deg gjennom dagen, og viser deg de beste stedene å gå time for time.

Vestlandsk frokost

 

 

Om du kommer rett fra flyplassen grytidlig om morgenen, bør du kickstarte dagen med en skikkelig vestlandsk frokost.

Den koselige Krok og Krinkel Bokcafè serverer frokost fra klokken åtte, og byr på blant annet surdeigsbrød med deilig pålegg, egg og hjemmelaget müsli med tyrkisk yoghurt og vanilje. Fra klokka ni kan du få en skikkelig solid frokost på Colonialen, som disker opp med Eggs Bendict. Og er du veldig tidlig ute er det godt å vite at Godt Brød står tidlig opp og baker, og holder åpent fra klokka sju. Eller hva med en royal hotellfrokost? På flere av byens hoteller kan du bestille frokost uten å ha overnattet.

Opp i høyden

 

Med en god frokost i magen har du energi til å ta fatt på alt det dagen har å by på, og det er perfekt å starte med en tur opp til et av Bergens mange fantastiske utsiktspunkter. Bare 150 meter unna Bryggen og Fisketorget i sentrum ligger Fløibanen, en kabelbane som tar deg 320 meter opp til toppen av Fløyen. Om du er i det aktive hjørnet er det også fint å spasere opp, noe som tar i underkant av en time i behagelig tempo. På veien vandrer du gjennom koselige, smale brosteinsgater og frodige skogstier, i tillegg til å møte turglade bergensere.

Om du er enda litt dristigere tar du turen opp til Bergens høyfjell, Ulriken. Ettersom du bare har et døgn i Bergen, tenker du nok at du ikke vil bruke det til å gå opp motbakker. Da kan vi berolige deg med at du kan sveve til toppen med Ulriksbanen på syv minutter. Framme på utkikksplatået har du milevid utsikt over Bergen og hav, skjærgård, fjorder og fjell

Kaffepause

 

Turist i egen by #detlillekaffekompaniet #bergen

Et bilde publisert av Lena Haukanes (@lenhau5)

 

Ved nede igjen har du fortjent en pause, og da er det lite som kan måle seg med å nyte Bergens beste kaffe (og kanskje noe søtt til?).

Om du er umiddelbart kaffetørst bør du prøve Det lille Kaffekompaniet, som ligger skjermet til i en sidegate bak bunnen av Fløibanen. Den intime og sjarmerende kafeen er Bergens eldste kaffested, og har også en gulrotkake som det går gjeteord om.

Gjemt mellom de historiske, skjeve trehusene på Bryggen finner du den skjulte perlen Bastant. Etter kulissene å dømme tror du  at du er midt i Diagonallmenningen i Harry Potter, men den eneste tryllingen som foregår her er kaffemagi (og browniemagi).

Om du ønsker å se en annen del av byen kan du ta kaffen i Møhlenpris, en bydel litt utenfor sentrumskjernen som har fått en renessanse de siste årene. Her finner du blant annet den kule og trivelige kafeen Nobel Bopel. Og skinner solen ligger alt til rette for en uformell utekaffe på Bergen Kaffebrenneri, som ligger i et nedlagt skipsverft.

Lunsj med havet

 

 

Havet har siden 1200-tallet vært Bergens fremste spisskammer og handelsportal, og du kan ikke være i Bergen uten å kjenne på kysten.

Ta en svipp innom Fisketorget og smak på noen deilige østers, før du rusler videre til Det Hanseatiske Museum. Her sitter lukten av tørrfisk i veggene, og du får et unikt innblikk i livet slik det artet seg for de tyske kjøpmennene fra Hansaforbundet mellom 1350 og 1750.

Så begynner det kanskje å rumle i magen igjen, og hva er vel da bedre enn en lunsj med havet? Test ut spennende tapas med kystsmaker på Bare Vestlandsk, eller gå for en ordentlig god og klassisk fiskesuppe på historiske Finnegaardsstuene.

Hvis det begynner å regne…

 

 

På grunn av sin beliggenhet mellom syv fjell, er Bergen ekstra mottakelig for regn. Det er derfor ikke helt usannsynlig at du får en skur i hodet når du minst venter det, uten at det trenger å ødelegge dagen.

Trekk inn, og få deg med Bergens kunstskatter på KODE (Kunstmuseene i Bergen). På kort tid kan du bli kunstkjenner, og vandre gjennom verkene til storheter som Edvard Munch, Nikolai Astrup og Pablo Picasso, eller få med deg den ukjente historien til “den røde kvinnen” Marie Hvoslefs.

Om du ikke vil til fortiden, men heller reise til fremtiden, bør du dra til vitenskapssenteret VilVite. Ta heisen ut i verdensrommet og gå i bane rundt jorden, eller lag ditt helt eget eksperiment.

PS: Det er lov å besøke disse stedene hvis det ikke regner også.

Lille Italia

 

????

Et bilde publisert av Melina Pambou Sundfør (@melinapambou)

 

Oslo er kanskje burger- og tacobyen, men Bergen er lille Italia, og huser noen ordentlige gode italienske restauranter.

Da Stefano drives av Stefano Tavassi, som vokste opp i Napoli i Italia. Han importer kvalitetsvarer fra Italia, og byr på italienske spesialiteter i en lun, uformell og hjemmekoselig setting.

Om du ønsker noe ekstra spesielt sjekker du ut nyåpnede Trattoria Italiana i Strandgaten. Her kombineres autentiske italienske oppskrifter med sesongens ferske råvarer i et sjarmerende lokale. Prøv for eksempel Tagliatelle med hjorteragu!

Ekte, sprø og saftig italiensk pizza får du på Ruccola, og det i et varmt, rustikt og trivelig lokale. Doen er det dessuten også italiensk finesse over, og både toalett og mat får skryt i Bergensavisen.

Uteliv

 

Sofa King Søndag

Et bilde publisert av John Miller (@jfm1112)

 

Om du bare har et døgn i Bergen, er det ikke lov til å legge seg etter middag. I Bergen er utelivet en opplevelse i seg selv, og det er flust av steder å velge mellom.

Dersom du vil bort fra bråkete natteliv og DJs, kan du nyte et glass vin i den stemningsfulle og historiske vinkjelleren Altona Vinbar.

På tradisjonsrike Café Opera har de ikke bare øl og vin, men også konserter og quiz på enkelte kvelder.

Når kvelden begynner å flaske seg bør du sjekke ut cocktailene til den anerkjente Lysverket bar og nattklubb. Drinkene har fått internasjonal medieoppmerksomhet, og da bør de være gode nok for deg også. Sjekk også ut drinkene til friske Muskedunder. De byr i tillegg på et godt utvalg øl og noen runder med Shuffleboard, før de 24 timene i Bergen begynner å tikke mot sin ende.

Her kan du se hva som skjer i Bergen!

 

Another great shot from the top of Fløyen by @timcoulson Afield – facebook.com/afieldau #visitbergen #visitnorway #fjordnorway #Bergen #ignorway #norway #norge #ilovenorway #I_love_norway #photooftheday #summer #wu_norway #vekstlandet #picoftheday #instadaily #bestofscandinavia #flydrivenorway #fløibanen #fløyen

Et bilde publisert av Bergen Reiselivslag (@visitbergen)

Toppbilde: Utsikt fra Skansen i Bergen. Foto: Aqwis / Wikimedia Commons

Print Friendly, PDF & Email

Relaterte artikler