Destinasjon /

Bodø: 24 timers byguide

Bare ti minutter fra Bodø lufthavn kan du oppleve en spennende by i vekst. Øyutflukt, markatur og Møsbrømlefse venter - og det er utrolig hva du rekker på bare ett døgn i Bodø.

Mange ble overrasket da Bodø havnet på National Geographics topp 20 må-se-liste i 2013. De nevner selve innflygningen, lyset og Saltstraumen i begrunnelsen. Bodø ble også kåret til Norges mest attraktive by i 2016, og god sentrumsutvikling var en av faktorene som førte nordlandsbyen helt til topps i Statens pris for bærekraftig by- og stedsutvikling.

Et hyggelig og levende bysentrum – og Bodø gikk av med seieren da Staten kåret Norges mest attraktive by i 2016. Foto: Roger Johansen/www.nordnorge.com

Når du lander i Bodø er du «10 minutter unna alt». På bare noen få timer kan du få med deg alt fra spektakulære naturopplevelser til yrende byliv. Guiden nedenfor ser kanskje fullstappet ut, men vi lover at du rekker alt dette – selv på ett døgn!

Nordlands beste frokost 

Om du kommer rett fra flyplassen grytidlig om morgenen, bør du starte dagen med en god frokost. Og faktisk kan du ikke bare spise en god frokost i Bodø, men også en av Norges aller beste. Selv om du ikke har overnattet på hotellet, kan du på Scandic Havet forsyne deg med pølser fra slakter Idsøe i Stavanger, kremet eggerøre, hjemmelagde frokostblandinger, nypresset appelsinsaft, ferskbrygget kaffe og alt annet som hører med til en ordentlig hotellfrokost. Panoramautsikten mot havet får du med på kjøpet.

Har du mer sansen for kaféfrokost i lag med bodøværingene selv, er Babel Barista & Hjemmebakst stedet å gå! Nydelig kaffe, hjemmelagde kaker, hvetebakst og velfylte sandwicher står på menyen.

Bodøværingene setter stor pris på Bodømarka, som ligger et steinkast unna sentrum. Foto: Aud Tjønnøy

Med en solid frokost i magen er du klar for eventyr, og du trenger ikke å dra langt. Bare ti minutters kjøretur unna sentrum finner du «inngangsporten» til Bodømarka, og kan legge ut på dens mange stier og løyper. På en kort formiddagstur kan du oppleve både kystnatur, skog og høyfjell, og kanskje også spotte et vilt dyr eller to.

Ta for eksempel turen opp til Keiservarden, Bodøs mest besøkte topp, som kan nås fra mange ulike steder. Her har du 360 graders utsikt til «hele verden».

Enda nærmere sentrum finner du Skjæringa på Stormyra, som er nok en inngang til skogsriket. Turstien går langs jordene via Bodin gård, før den snor seg gjennom tett skog langs Bodøelva. Stien tar deg videre til Nordland kultursenter og Bodin kirke, og ender ved Bodøsjøen hvor du blir møtt av et spektakulært syn om du har værgudene med deg.

Eller hva med å tråkke rundt i skogen eller på en av Bodøs mange nærliggende øyer? Med konseptet Fly & Bike kan du bestille sykkel på flyplassen! Les mer om Fly & Bike og sykling i Bodø her.

Lunsj og Møsbrømlefse

Lefse med ost og rømme kalles Møsbrømlefse, og er noe du aldri kommer til å smake andre steder enn i Bodø. Foto: Nadia Norskott/www.nordnorge.com

Hørt om Møsbrømlefse? Uansett om du kjenner til den eller ei, er dette noe du definitivt må smake. Den lokale Salten-spesialiteten består av crêpe med søt brunost og rømme, og er helt unik.

Ta lunsjen og lefsa på Kjelen Kafe, som ligger idyllisk til og rett ved Saltstraumen. Der er maten lokal og selvfølgelig hjemmelaget, for ikke å snakke om den fantastiske utsikten du får servert fra verandaen. Innled gjerne lunsjen med kald sei og agurksalat, eller kanskje kveite med rømme, og spar den søte møsbrømlefsa til dessert.

Om du ønsker en moderne vri på lefsa må du rusle til Melkebaren og prøve deres deres hjemmelagde møsbrømis eller møsbrømkonfekt. Om det blir for mye av det gode? Overhodet ikke, sier Melkebaren. De serverer også Pizza Bianca og andre godsaker til lunsj, og selvsagt; skikkelig lokalbrygget kaffe.

Utflukt til Kjerringøy

Syden? Nei, Kjerringøy! Hvis solen skinner kan du ta deg et bad på lekre sandstrender. Foto: Olav-Inge Alfheim/www.nordnorge.com

 

En øyutflukt til Kjerringøy er et must ettersom Knut Hamsuns paradis bare ligger en halvtime unna Bodø by. Med en gang du går i land, er det som som om du har spasert rett inn i et nasjonalromantisk tablå. Turkise fjorder, grønne enger og stupbratte fjell omgir den smale landstripen, og du får følelsen av å ha reist 100 år tilbake i tid – minst.

Kjerringøy Handelssted er et unikt kulturminne fra 1800-tallet, og historien suser fortsatt gjennom det utrolige landskapet og de fredede bygningene. Ta turen inn inn i hovedhuset, der du kan titte på franske tapeter og himmelsenger. I naustet kan du beskue en av de eldste bevarte nordlandsbåtene – en krumstevnet åttring fra rundt 1820.

Kjerringøy Handelssted er virkelig så vakkert som du har sett på film og postkort. Foto: Nadia Norskott/www.nordnorge.com

Så kan du vandre til huset der forfatteren Knut Hamsun vokste opp, og få et unikt innblikk i tilværelsen som Hamsun stadig vendte tilbake til i sine erindringer og verker.

Når du er på øya må du også få med deg kafeen Markens Grøde på Kjerringøy Gård. Der kan du sette tennene i verdens beste kanelsnurrer, og få med deg prisbelønte oster eller andre godsaker fra gården med i kofferten.

Bodøs beste middag

Når magen begynner å rumle etter øyutflukten, bør du ta deg turen til Storgata i hjertet av Bodø sentrum. Der finner du Restaurant Bjørk, som byr på alt fra tapas til pizza. Om du føler deg litt vågal må du prøve signaturretten: grillet tørrfisk med petit pois purè, posjert egg, baconsmør og aiolipoteter.

Om du heller vil ta middagen til sjøs kan du rusle til bryggekanten og Bryggerikaia. Restauranten ligger tett på sjøen, og har en fantastisk utsikt over indre havn.

Uteliv og nattlys

Bodø ligger like nord for Polarsirkelen, og har en lang periode på sommeren hvor sola hviler langs horisonten hele natta, noe som skaper en spesiell og rødglødende himmel. Har du bare et døgn i Bodø, så bør du være oppe sammen med sola!

Start kvelden med et glass under midnattsolen og varmelampene på Sydøst, som ligger så nær havkanten du kommer.

Så må du få med deg det som skjer på Stormen. Stormen ble nybygget i 2014, og har vokst til å bli et av Norges (og kanskje Europas?) beste konserthus.

På Dama di kan du kose deg i den lyse sommernatta. Foto: Martin Losvik

Avslutt kvelden med Bodøs lokalbryggede øl Bådin, som du får i glasset på stort sett alle barer og utesteder i byen. Rusle bort til Dama di, som med sin eksotiske atmosfære er Bodøs alternative utested. Om du heller vil være bodøværing for en kveld drar du på Norlænningen, der du kan velge og vrake mellom ølsorter i en uformell setting.

Det skal også nevnes at det stort sett er «tøffel-avstand» mellom de fleste utestedene i byen, så hva med en pub til pub-runde?

God tur – vi flyr deg gjerne til Bodø!

 

Foto øverst i saken: Keiservarden, et populært utfartsmål. Foto: Guri Dahl_www.nordnorge.com

Print Friendly, PDF & Email

Relaterte artikler