Destinasjon /

24 timer i Bodø

Øyutflukt, markatur og Møsbrømlefse. Det er utrolig hva du kan få med deg på bare et døgn i Bodø.

Mange ble overrasket da Bodø i 2013 havnet på National Geographics topp 20 “må se-liste”. Men når man får øynene opp for alt det byen har å by på, er det lett å skjønne hvorfor. Nylig ble Bodø kåret til Norges mest attraktive by for 2016, og god sentrumsutvikling var en av tingene som førte nordlandsbyen helt til topps.

Når du lander i Bodø er du “10 minutter unna alt”. På bare noen få timer kan du få med deg alt i fra spektakulære naturopplevelser til yrende byliv. Så har du 24 timer i Nordlandsbyen bør du komme deg ut. Nedenfor gir vi deg den beste guiden til Bodø, og vi lover at du rekker alt dette på et døgn!

Nordlands beste frokost

 

 

Om du kommer rett fra flyplassen grytidlig om morgenen, bør du starte dagen med en god frokost. Og faktisk kan du ikke bare spise en god frokost i Bodø, men også en av Norges aller beste. Selv om du ikke har overnattet på hotellet, kan du på Scandic Havet forsyne deg med pølser fra slakter Idsø i Stavanger, kremet eggerøre, hjemmelagde frokostblandinger, nypresset appelsinsaft, ferskbrygget kaffe og alt annet som hører med til en ordentlig hotellfrokost. Ikke minst får du med deg en panoramautsikt mot havet mens du nyter eggerøra. Ikke så verst start på dagen det? 

Om du heller vil spise frokosten i lag med bodøværinger bør du gå til Kafé Kafka, som åpner så tidlig som syv. Den karismatiske kafeen har et spesielt godt utvalg for de som ønsker å spise vegetarisk eller vegansk, noe som passer ypperlig med tanke på at Franz Kafka nettopp var vegetarianer. 

Bynære Bodømarka

 

Vel – da går jeg HODESTUPS inn i helga???????????? Fiiiin helg ønskes dere✨✨✨

Et bilde publisert av @katemarita

 

Med en solid forkost i magen er du klar for eventyr, og du trenger ikke å dra langt. For i umiddelbar nærhet og kun en ti minutters kjøretur unna sentrum finner du “inngangsporten” til Bodømarka, og kan legge ut på dens mange stier og løyper. På en kort formiddagsstur kan du oppleve både kystnatur, skog og høyfjell, og kanskje også spotte et vilt dyr eller to.

Ta for eksempel turen opp til Keiservarden, Bodøs mest besøkte topp, som kan nås fra mange ulike steder. Her har du 360 graders utsikt til “hele verden”.

Enda nærmere sentrum finner du Skjæringa på Stormyra, som er nok en inngang til skogsriket. Turstien går langs jordene via Bodin gård, før den snor seg gjennom tett skog langs Bodøelva. Stien tar deg videre til Nordland kultursenter og Bodin kirke, og ender ved Bodøsjøen hvor du blir møtt av et spektakulært syn om du har værgudene med deg.

  • Eller hva med å plukke opp en sykkel å bare tråkke rundt i skogen eller på en av Bodøs mange nærliggende øyer? Med konseptet Fly & Bike kan du bestille sykkel på flyplassen! Les mer om Fly & Bike og sykling i Bodø her.

Lunsj og Møsbrømlefse

 

#Møsbrømlefse fra Salten ????????

Et bilde publisert av Kariann Skare (@kariannskare)

 

Hørt om Møsbrømslefse? Uansett om du kjenner til den eller ei, er dette noe du definitivt må smake på i lunsjen. Den lokale Salten-spesialiteten består av crêpe med søt, brun ost og rømme, og er helt unik.

Ta lunsjen og lefsa på Kjelen Kafe, som ligger idyllisk til og rett ved Saltstraumen. Der er maten lokal og selvfølgelig hjemmelaget, for ikke å snakke om den fantastiske utsikten du får servert fra hverandaen. Det kan være lurt å nyte den søte lefsa som dessert, så innled lunsjen med kaldsei med agurksalat, eller kanskje kveite med rømme om du skal tråkke ordentlig til ?

 

 

Om du ønsker en moderne vri på lefsa må du rusle til Cielo Melkebaren og prøve deres deres Møsbrømwrap (!), som serveres med hjemmelaget møsbrømis. Om det blir for mye av det gode? Overhodet ikke, sier melkebaren. På Cielo får du også Pizza Bianca og andre godsaker til lunsj, og ordentlig lokalbrygget kaffe.

Utflukt til Kjerringøy

 

 

Etter du har gomlet i deg Møsbrøm, bør du ta en øyutflukt til Kjerringøy, som ligger en halvtime unna Bodø by. Når du går i land på Kjerringøy, er det som som om du har spasert rett inn i et nasjonalromantisk maleri. Turkise fjorder, grønne enger og stupbratte fjell omgir den smale landstripen, og du vil få følelsen av at du har reist 100 år tilbake i tid – minst.

Kjerringøy Handelssted er et unikt kulturminne fra 1800-tallet, og historien suser fortsatt gjennom det utrolige landskapet og de fredede bygningene. Ta turen inn inn i hovedhuset, der du kan titte på franske tapeter og himmelsenger. I naustet kan du beskue en av de eldste bevarte nordlandsbåtene, en krumstevnet åttring fra rundt 1820.

Så kan du vandre til huset der forfatteren Knut Hamsun vokste opp, og få et unikt innblikk i tilværelsen som Hamsun stadig vendte tilbake til i sine erindringer og verker.

Når du er på øya må du også få med deg kafeen Markens Grøde på Kjerringøy Gård. Der kan du sette tennene i  verdens beste kanelsnurrer, og få med deg prisbelønte oster eller andre godsaker fra gården med i kofferten.

Ut å spise

 

 

Når magen begynner å rumle etter øyutflukten, bør du ta deg turen til Storgata i hjertet av Bodø sentrum. Der finner du Restaurant Bjørk, som byr på alt fra tapas til pizza. Om du føler deg litt vågal må du prøve signaturretten: grillet tørrfisk med petit pois purè, posjert egg, baconsmør og aiolipoteter.

Om du heller vil ta middagen til sjøs kan du rusle til bryggekanten og Bryggeri Kaia. Restauranten ligger tett på sjøen, og har en fantastisk utsikt over indre havn. Menyen følger årstidene tett, og sesongenes råvarer brukes flittig. På sommeren kan du nyte (midnatt)solen på uteserveringen, kanskje sammen med spesialiteten skalldyrsplatå?

Uteliv og nattelys

 

Magisk! ???? #sondrejustad #rivihjertet

Et bilde publisert av Stormen Konserthus (@stormenkonserthus)

 

Bodø ligger like nord for Polarsirkelen, og har en lang periode på sommeren hvor sola hviler langs horisonten hele natta, noe som skaper en spesiell og rødglødende himmel. Så om du bare har et døgn i Bodø, så må du være oppe sammen med sola!

Start kvelden med et glass under midnattsolen og varmelampene på SydØst, som ligger så nærme havkanten du kommer.

Så må du få med deg det som skjer på Stormen. Stormen ble nybygget i 2014, og har vokst til å bli et av Norges (og kanskje Europas?) beste konserthus. Nå som Bodø fyller 200 år og er midt i jubileumsåret skjer det ekstra mye spennende der, så følg med på programmet.

Avslutt kvelden med Bodøs lokalbryggede øl Bådin, som du får i glasset på stort sett alle barer og utesteder i byen. Rusl bort til Dama di, som med sin eksostiske atmosfære er Bodøs alternative utested. Om du heller vil være bodøværing for en kveld drar du på Norlænningen, der du kan velge og vrake mellom ølsorter i en uformell setting.

Det skal også nevnes at det stort sett er “tøffel-avstand” mellom de fleste utestedene i byen, så hva med en pub til pub-runde?

God tur til Bodø!

 

Print Friendly, PDF & Email

Relaterte artikler