Tips og triks /

6 tidstyver vi kan alle ta et oppgjør med i 2017

Lei av å sløse vekk tiden din? Tidsbrukeksperten vet hvilke uvaner vi kan kvitte oss med for å bruke tiden vår smartere i 2017.  
Forfatter og tidsbrukekspert Cecilie Thunem-Saanum

Cecilie Thunem-Saanum er tidsbrukekspert og forfatter av boken «Tid til Alt»

Det er mange som føler at de står fast i den såkalte tidsklemma, og aldri får tid til det de skal. Men det trenger faktisk ikke å være slik:

– Når det gjelder tid, har alle har de samme 24 timene i døgnet til disposisjon – det gjelder bare å bruke dem riktig, sier tidsbrukekspert og forfatter av «Tid til Alt», Cecilie Thunem-Saanum. 

Da gjelder det å kvitte seg med de små tidstyvene som stjeler av tiden din – uten at vi merker det.

Her er noen av tidstyvene som de fleste bør ta et oppgjør med for å bruke tiden din smartere i 2017, ifølge tidsbrukeksperten:

  1. Vi undervurderer hvor lang tid ting tar.
  2. Vi sjekker mail og sosiale medier for ofte.
  3. Vi handler mat hver dag.
  4. Vi er tilgjengelig hele tiden.
  5. Vi går i for mange unødvendige møter.
  6. Vi velger andre transportmidler enn fly.

1. Vi undervurderer hvor lang tid ting tar

De aller fleste av oss feilberegner hvor lang tid en oppgave kommer til å ta.

– Går du i gang med noe og tenker ’det tar jo bare fem minutter’ og så ender det opp med å ta deg 15, så har du jo mistet 10 minutter, forklarer Thunem-Saanum.

– Studier har vist at vi ofte feilberegner tiden med opp til 40 prosent. Når vi tror det har gått seks minutter, kan det fort i realiteten ha gått 10.

Løsningen, ifølge eksperten, er å bli flinkere til å planlegge dagen, og gi seg selv realistiske mål.

Det er mye tid å spare på å planlegge

2. Vi sjekker mail og sosiale medier for ofte

Vi har aldri hatt større tilgang på teknologi som kan hjelpe oss med å bruke tiden mer effektivt. Ironisk nok føler de fleste av oss at vi aldri har hatt dårligere tid.

Mange sjekker mailen kontinuerlig i løpet av dagen – også etter arbeidstid – uten å tenke over hvor mye tid dette egentlig spiser opp. Det samme gjelder sosiale medier, men samtidig er disse også blitt viktige kanaler for alt fra nyheter til våre sosiale liv.

– Det gjelder bare å være litt mer bevisst på hvordan man bruker dem, råder Thunem-Saanum.

Sett heller faste tidspunkter på dagen hvor du sjekker mail og sosiale medier, og svarer på det som må svares på. Da slipper du å hele tiden bli avbrutt mens du holder på med andre ting, sier eksperten.

3. Vi handler mat hver dag

Å løpe rundt i matbutikken hver dag etter jobb er ikke bare slitsomt og tidskrevende, men også en dårlig idé for lommebok og økonomi, råder Thunem-Saanum.

For å spare både tid og penger er det langt smartere å begynne å planlegge måltider, skrive handleliste og gjøre storhandel én gang i uken. Lager du dobbel porsjon av middagen i dag, slipper du også å gjøre annet enn å varme opp rester neste dag.

4. Vi er tilgjengelig hele tiden

De fleste har mobilen over alt og er tilgjengelig for alle hele døgnet.

Det betyr at vi er åpen for forstyrrelser hele tiden – med telefoner som ringer, meldinger som tikker inn og kommentarer som krever et svar.

– Det sier seg selv at det stjeler tid. Alle forstyrrelser som gjør at du må stoppe opp i det du holder på med for å gjøre noen annet er en felle for produktivitet og konsentrasjon, forklarer Thunem-Saanum.

5. Vi går i for mange unødvendige møter

Enten det er et møte på jobb eller privat: Ofte kan det virke som om det eneste du oppnådde med å gå i møtet, var å bruke opp tiden din.

– Bli flinkere til å forhør deg om hvorfor dette møtet skjer og om det er noe du absolutt må være med på nå, forklarer Thunem-Saanum.

– Er det noe som kan tas over telefonen eller må du være tilstede? Er det så viktig at det krever et møte eller dreier deg seg om noe som kunne vært sagt i en e-post? De aller fleste av oss bør bli flinkere til å takke nei til ting vi ikke har tid eller lyst til. Dropp også å utsette det å takke nei, råder eksperten.

– Om du  sier «ja, det skal jeg prøve på» – når du allerede vet at du ikke kommer til å rekke det – har du bare skapt deg mer stress og tidspress, og må bruke tid på å finne på en unnskyldning eller forklaring til noe du rett og slett bare kunne takket nei til da spørsmålet kom.

6. Vi velger andre transportmidler enn fly

Når du vil komme deg raskest mulig fra A til B, er det naturligvis ingenting som kan slå fly. Da slipper du å somle vekk mange timer på å kjede deg ihjel i bilkøer eller miste ferger.

– Når du flyr kan du også utnytte tiden om bord til å forberede noe til jobb, lese deg opp på eller bare nyte det at du akkurat nå ikke har noe annet du kan gjøre enn å lene deg tilbake og slappe av, mener Thunem-Saanum. – Det er så sjeldent i dag at vi kan nyte følelsen av å være utilgjengelig en stund, men det kan du faktisk når du befinner deg om bord i et fly, avslutter eksperten.

Å bli bedre på å planlegge og prioritere, er med andre ord nøkkelen til en smartere tidsbruk. Lykke til!

 

Print Friendly, PDF & Email

Relaterte artikler