Innsikt, Tips og triks /

6 tips til deg som skal fly med barn

Mange barn elsker å fly, mens foreldre og medpassasjerer nok ikke alltid er like begeistret. Men med litt planlegging kan det faktisk bli en hyggelig opplevelse for alle!

1. Forbered barnet på turen

For de fleste barn er flyplasser og fly noe «eksotisk» og spennende, og de gleder seg til å reise med fly. Er du selv engstelig for å fly, er det viktig å ikke overføre denne frykten til barna. Fokuser på alt som er gøy – både underveis på reisen og når dere kommer frem.

«Kanskje vi ser huset vårt fra lufta? Tenk på alt det spennende vi skal gjøre når vi kommer frem til bestemor!»

Barn (og mange voksne også) liker å vite på forhånd hva som skal skje for å føle seg trygge. Gå gjennom flyturen med barna på forhånd, fortell om de ulike etappene dere skal igjennom. Svar på barnets spørsmål, som hva skjer med bagasjen etter at den levert inn, hvem kjører flyet, og så videre.

2. Vær ute i god tid

Vær ute i god tid slik at dere har tid til å utforske flyplassen litt før flyet tar av. La barnet få tid til å se seg litt rundt, og prøv å unngå å stress. For barna kan sikkerhetskontrollen være en spennende opplevelse som de gjerne vil dvele litt ved, så der er det fint å unngå å måtte mase om å skynde seg. Har dere en rolig, god stemning før dere går om bord, blir det som oftest hyggelig på flyet også!

Alle glade på tur: Pappa Sigurd og mamma Kristina og barna Magnus og Ingerid. Foto: Lena Fredberg Gagnum

Mange flyplasser har egne lekeavdelinger hvor de kan få ut litt energi før reisen. Er du alene med småbarn kan det også være en idé å investere i en sele de kan ha på seg og feste dem i bånd. Ingenting er så ille som å miste et lite barn på en stor flyplass i store folkemengder.

Større barn bør ha et bånd rundt håndleddet med ditt telefonnummer – i tilfelle dere kommer bort fra hverandre. Har du barn av det viltre slaget, ta gjerne på dem fargerike klær som synes godt i mengden.

3. Pakk smart –ekstra mat er lurt

Når du pakker for flyturen kan det være lurt å tenke på hva du trenger underveis – og pakke dette i håndbagasjen. Enkelte ting bør alltid være lett tilgjengelig når du reiser med barn. Dette kan blant annet være bleier, klut, ekstra smokker, våtservietter, mat, favorittbamsen eller andre leker du vet det vil bli behov for.

Om bord på flyet kan det ofte bli litt kaldt, så ta med et teppe og sørg for at barna er godt kledd. Kle babyen i lag på lag og ta heller av klær om det skulle bli for varmt.

Ekstra mat er også smart å ha med, uansett alder på passasjerene. Hvis det blir forsinkelser eller det «plutselig» blir veldig kjedelig å vente, har gnagende sult en tendens til å melde seg fortere enn svint. Flyplassrestauranter og små barn passer ikke så godt sammen – matpakke er bedre. Drikke som saft får du ikke ta med gjennom sikkerhetskontrollen – det må kjøpes på innsiden. Snacks eller frukt kan du ha på lur for å «bestikke» småen med hvis det skulle bli helt krise. Det er tillatt å ta med barnemat gjennom sikkerhetskontrollen, men vær forberedt på å måtte redegjøre for innholdet ved å smake på det.

Tips: Sjekk ut  Barn Ombord om du trenger flere tips for å  reise med små barn.

Små barn synes det er stas å få bære sin egen bagasje. En liten sekk med leker og tegnesaker kan barnet gjerne ta ansvar for!

4. La barna bære selv

Er barna dine gamle nok, kan det være lurt å la dem få pakke lekene de vil ha med seg på turen i sin egen sekk. Lar du dem få bære noe av det de trenger selv vil det også gi en god følelse av ansvar. Samtidig vil barnet føle seg som en «stor» gutt eller jente.

Små trillekofferter er søte, men ikke så lurt hvis dere skal gå over store avstander på flyplassen – det blir slitsomt for de minste. En liten praktisk sekk er smartere.

For barn fra 6-7 årsalder kan du lage pakkeliste og la dem pakke sin egen bagasje som de selv tar ansvar for i koffert eller sekk – som sjekkes inn. Da føler de at de tar større ansvar for reisen, og du kan håpe at de også vil oppføre seg mer voksent på andre måter.

5. Reis midt på dagen om du kan

Fly som går på morgenen og ettermiddagen er ofte ganske fulle, noe som gjør det vanskelig i forhold til setevalg.Har du mulighet, velg en avgang midt på dagen da det kan være bedre plass i flyet og kabinpersonalet kan gi dere mer oppmerksomhet og hjelp underveis.

Dersom det er mulig, velg et direktefly. Er det vanskelig å få til, finn en reiserute som gir deg litt tid mellom hvert fly. Da får barnet mulighet til å leke og løpe litt fra seg før neste fly letter, noe som gjør det enklere for dem å være rolige på turen.

Pleier du å sikre deg sitteplass ved nødutgangen for å få bedre beinplass? Det går ikke hvis du har med barna. De som skal sitte ved nødutgangen må kunne hjelpe andre hvis det oppstår en nødsituasjon – derfor har ikke barn lov å sitte på disse setene. Velg heller et sete i nærheten av toalettet i tilfelle bleieskift eller hastebesøk på do.

6. Underholdning er viktig!

Har du hatt med barn på tur, eller selv husker hvordan det var å reise som liten, vet du at det kan bli lenge å sitte stille. Små barn trenger ofte mer oppmerksomhet enn de større. Derfor er det viktig å sørge for at de har noe å holde på med om bord på flyet. Sørg for å ta med noen leker, tegnesaker, bøker, iPad eller annen underholdning som kan holde dem i ånde underveis.

Tegnesaker kommer godt med på flyturen, da har mange barn også sett og opplevd noe nytt. Denne fine tegningen er laget av Jone (10).

Flyr du med flere barn, kan det være en god idé at du setter deg i mellom dem. Da kan du for eksempel lese høyt fra en bok for dem, det er garantert mindre irriterende for medpassasjerer enn kjefting og krangling mellom søsken.

Det er også lurt å snakke med barna på forhånd om at det er viktig at de tar hensyn til andre passasjerer når de er om bord på flyet. Selv om de synes det er kjedelig å sitte stille, kan de ikke sparke i stolryggen eller løpe i midtgangen. Barn som gråter har folk forståelse for – barn som herjer får derimot liten sympati.

Og apropos gråt: Trykk i ørene under take-off og landing er ubehagelig. For de minste barna er det lurt å bruke smokk eller tåteflaske, eller at du ammer for å utligne trykket. Større barn kan få en tyggis eller drops.

Og  husk – barn er barn!  Skulle det bli litt leven, så vil dere verken være de første eller siste til å oppleve det. God tur!

Foto øverst i saken: Atle Møller

Print Friendly, PDF & Email

Relaterte artikler