Fly direkte til Lofoten

Destinasjon /

7 grunner til at et besøk i Lofoten gjør livet litt rikere

Dramatiske fjell skyter opp av havet og gir ly til sjøfugl og ørn. Her har folk gjennom tidene karret seg til en tilværelse på de skrinneste av knauser.

Få ting i Norge gir større grunn til stolthet enn nettopp Lofoten. Synet av vill natur som flater ut mot hvite strender. Vinden som iser ned tinningene og blåser liv i selv den flateste frisyre. Luften som er saltere enn sørlandschips, og lyden av mette måker over reketråleren. Vi elsker rett og slett dette værbitte øyriket så intenst, at vi flyr deg rett inn i selve hjertet av Lofoten.

Her er noen av grunnene til å elske Lofoten:

1. Golf – som du aldri før har golfet

Er du en golfer, så vet du å sette pris på grønt gress. Men når det grønne rammes inn av vilt hav, røde rorbuer, fjellformasjoner i midnattssol – og banen er åpen hele døgnet –  da snakker vi golfopplevelser som får hjertet til å slå litt ekstra.

Lofoten Golf Links er blitt verdenskjent på grunn av sin beliggenhet, og CNN omtalte golfklubben som «The Coolest golf club with hottest light show on earth». Vertskapet tilbyr overnatting, matservering, nybegynnerkurs og protimer.

Vi flyr deg til nesten til første tee

Golf_Lofoten

Foto: lofotenlinks.no / Kevin Murray

2. Kunst – og det startet faktisk med kaviar

Kunst bør være en del av en Lofoten-opplevelse, og når du tar turen innom KaviarFabrikken i Henningsvær blir du både overveldet, imponert – og kanskje litt satt ut. Hvem forventer vel kunst i verdensklasse i en nedlagt kaviarfabrikk i havgapet?
Fabrikken har dype røtter i lokalsamfunnet. De fleste i området har en oldefar eller en bestemor som har jobbet her. Nå er det lite torskerogn å spore – men fabrikken og funkisperlen er forvandlet til et senter for samtidskunst som ligger så værhardt til, at havet ofte skyller over fasaden.

Denne sommeren venter store kunstopplevelser. I mai åpner utstillingen Painting or Not – en utstilling både for deg som elsker kunst – og for deg som ikke vet det ennå. Dronning Sonja kommer. Kommer du?

Kunstopplevelsene starter i lufta – vi flyr deg gjerne

Foto: Kristin Folsland Olsen ©www.folsland.no / John Stenersen ©www.tringa.no

3. Trodde du opera var tørt? Ikke når den serveres med tørrfisk

Sommeren 2012 ble operaen «Querini» urfremført på Røst –  nesten 600 år etter Querinis forlis i 1432. Omgitt av et værhardt landskap arrangeres Querini-dager på Røst om sommeren. Det oppstår et møte mellom kunst, musikk, mat – og mellom mennesker. Tørrfisken spiller en hovedrolle, og båndet mellom Lofoten og Italia styrkes.

Kunstnere og tilreisende inspireres av Querinis overlevelse etter forliset i 1432, hans fortelling om folket som reddet han og tørrfisken han tok med til Italia. I dag danner den tørre fisken livsgrunnlaget for folket på Røst- og over 90 prosent av all tørrfisk på Røst eksporteres nettopp til Italia.
Bacalao står på menyen når årets festival går av stabelen første uken i august. Det blir nattkonsert med Ola Bremnes i Røst kirke. «Ramsalt Opera» byr på både operapub og operagalla. Du blir til og med invitert til «hjemme-hos-konsert» hos en røstværing, og en tur til kunstnerne på Skomvær fyr.

Vær raskt ute med å skaffe deg både festival- og flybilletter. Dette blir magisk!

Vi flyr deg gjerne til store opplevelser

Foto: Annar Bjørgli

4. Rorbu og magisk utsikt. Overnatting her bør oppleves i løpet av livet

På vakre Hamnøy i Vest-Lofoten finner du Lofotens eldste tradisjonelle rorbuanlegg, Eliassen Rorbuer. De eldste buene er fra 1890-tallet. Her bor du godt i rorbuene som var krypinn for tilreisende fiskere under det årlige Lofotfisket. Med utsikt mot den fantastiske Vestfjorden, Reinefjorden og steile fjell som skyter fra havet, er det vanskelig å ikke nynne på nasjonalsangen – eventuelt ty til nordnorske gloser av det entusiastiske slaget.

Bryggene er pusset og tilbyr bekvem overnatting året rundt. Kanskje blir du bare sittende med en kaffekopp og se deg rundt. Men om du ønsker å lette på kroppen, er det mulig å leie både båt og sykkel på stedet.

Vi flyr deg gjerne – nærmeste flyplass er Leknes 

Eliassen Rorbuer er bare en av mange rorbuer du kan besøke i Lofoten. Her finner du flere alternativer.

Om du ikke føler at rorbu er tingen, er det selvfølgelig mange overnattingsmuligheter i Lofoten – fra camping til hotell med høy standard. Vi kan for eksempel anbefale Thon Hotel Lofoten som ligger idyllisk til på havnen i Svolvær.

Rorbu Lofoten

Foto: Thon Hotel Lofoten / Rorbu.no

5. Padling. Tettere på naturen kommer du ikke

Det finnes neppe noen bedre måte å oppleve Lofoten på enn fra innsiden av en kajakk. Det er en grunn til at kajakk-entusiaster mener Lofoten fortjener en plass helt i toppen på listen over verdens kajakkdestinasjoner. Naturen i Lofoten rommer veldig store variasjoner, og trikset er å få med seg både innsiden og utsiden.

Innsiden av Lofoten byr på skjærgård med lune viker hvor du kan dra opp kajakken og nyte livet. Utsiden er villere. På yttersiden av Moskenesøya, kommer en følelse av å være på ekspedisjon. Her stuper steile fjell ned i havet. Det finnes knapt bebyggelse, og sjansen er stor for å finne de utroligste hvite sandstrender – uten et menneske. Les mer om padling i Lofoten i Widerøes Perspektiv.

Vi flyr deg gjerne direkte til Lofoten

Padling Lofoten

Foto: Kristoffer Vandbakk / Christoffer Forsberg

6. Lofoten – smaker mer enn fisk

Det finnes kanskje franske ostebutikker i hovedstaden, men lite kan sammenliknes med hjemmeystet ost smaksatt av geitrams, mjødurt, rognebær, einebær, ryllik, marikåpe håndplukket på fjelltur.

På Aalan gård byr Knut og Tove på intense osteopplevelser. Gården har historie tilbake til 40-tallet da foreldrene til Knut startet opp etter krigens herjinger under mottoet «Folk i arbeid, jord i hevd». I dag møter du 200 melkegeiter på gården. På gårdskaféen, som er åpen i juli, serveres hjemmelaget eplemynte-kake, traktorvafler og kjærlighetssuppe. Koseligere blir det jo ikke?

Vi flyr deg med kjærlighet til Lofoten

Aalen Gård

Foto: Aalen Gård

7. På hesteryggen. Det er bedre enn på film

Minst én gang i livet bør du rive en klisjé ut av postkortet og gjøre den til din egen. Det har du muligheten til på ryggen av en hest i Lofoten. Men det kuleste er at det blir faktisk enda bedre enn på bildene. Du rir nemlig ikke inn i solnedgangen – men på en hvit strand i skjæret fra nordlyset, eller fra midnattssolen.

Ytterst i Lofoten, på Hov Gård og den lille øya Gimsøy, kan du ri langs kritthvite sandstrender, trave på historiske stier eller skritte opp til toppen av et fjell. Gården har 42 islandshester, to shetlandsponnier og en rekke opplevelsesturer å friste med både for nybegynnere, erfarne ryttere og for deg som er historieinteressert. På Gimsøy finnes nemlig båtstøer, et gudehov og graver fra vikingetiden. Det sies at vikingen Tore Hjort hadde sitt høvdingsete nettopp her for over 1000 år siden.
Hov er faktisk et av de beste stedene å oppleve nordlys i perioden september-april, på grunn av den minimale lysforurensningen. På sommerstid er midnattssolen et kapittel for seg selv.

Vi flyr deg gjerne – nærmeste flyplass er Svolvær

Foto: Hov Hestegård

Om å reise i Lofoten

Det er tre flyplasser i Lofoten. Leknes, Svolvær og Røst. Widerøe flyr deg til Leknes og Svolvær direkte fra Bodø, Oslo og Tromsø med gode forbindelser fra resten av Norge. Skal du til Røst flyr du via Bodø. Her får du oversikt over mulighetene.

Når du skal komme deg rundt i Lofoten, er det mulig å leie både bil og sykkel på alle flyplassene. I perioden mai- september anbefaler vi å velge Fly and Bike for en ekstra sterk opplevelse. Om du ikke ønsker å sykle eller leie bil, finnes det forbindelser med lokale busser til store deler av Lofoten. Å reise kollektivt krever litt planlegging, så sjekk rutene først.

Foto i toppen av saken: Trym Ivar Bergsmo/ Widerøe

Print Friendly, PDF & Email

Relaterte artikler