Destinasjon /

Besøk Bergstaden Røros

Røros' spennende gruvehistorie varte i hele 333 år. I dag er den gamle bergstaden kjent som en velsmakende og vennlig destinasjon - til tross for kulderekorden på minus 50,4C.

Bli med på vandring gjennom en av Europas eldste trehusbyer, over slegghaugene som er bevart etter 333 år med gruvevirksomhet. Luft lungene med frisk fjelluft, og nyt årstidene i vakre Røros. Vinter eller sommer? Ja takk – begge deler.

Selvfølgelig flyr Widerøe deg til Røros 

Røros – unik i verden

I dag er den gamle Bergstaden en unik, kulturell «hotpot». Sjenerøs med mat og råvarer, rik påfolketradisjoner, autentiske opplevelser og vennlige, varme mennesker. Det er ikke uten grunn at Røros allerede i 1980 havnet på UNESCOs Verdensarvliste.

Etableringen av Røros Kobberverk i 1644 ble starten på det helt spesielle samfunnet. Verdifulle bergarter og malm ble hentet opp fra de underjordiske gruvegangene, og selv den dag i dag kan du ta del i eventyret. Frister det med en guidet tur 50 meter ned i Nyberget og Olavsgruva, så 500 meter inn i Bergmannshallen?

Bergstaden Røros

Rørosmuseet inviterer til en times vandring gjennom bergverkshistorien. Turen går med guide gjennom Nyberget og Olavsgruva, 50 meter ned og 500 meter innover til Bergmannshallen. Lyd- og lyseffekter gjør turen til en stemningsfull opplevelse. Foto: CH – Visitnorway.com

Badestaden

Bergstaden Røros er verdenskjent for sine bitende kalde (men akk så vakre) vintre. I fjor sommer åpnet redningen for frosne tær og rødsprengte kinn. Med 38 grader i vannet året rundt, er Røros Bad & Velvære langt mer enn et vanlig badehus.

Nyt den friske fjelluften og utsikten over den berømte trekirken Bergstaden Ziir, mens du dupper i ett av badets to utendørsbasseng. Innendørs kan du ta trimkvarteret i et 27-meter langt basseng, mens barna utforsker bassenget med dryppende gruvegang og klatrevegg.

80 prosent av bygningen er faktisk under jorden, og er bygget i rene naturmaterialer som beting, brent tre og glass. Du får følelsen av å være i en dyp grotte – på en veldig behagelig måte, selvsagt.

Livet er best ute

Røros ligger 600 meter over havet og er et perfekt utgangspunkt for fine turdager året rundt. Femundsmarka utenfor Røros er et av de største, urørte villmarksområdene i Sør-Skandinavia. Rekker du Femundsmarka før snøen legger seg, blir du møtt av et fargespill du sjeldent har sett: Oransje, rusten lyng, gråblå reinlav og jordtoner som strekker seg fra dyp brun til nesten lilla.

Det blir ikke mindre vakkert når snøen kommer. Da dekkes landskapet av endeløse snødyner og langstrakte langrennsløyper. Røros’ slakke topografi gjør det dessuten perfekt for kiting, spesielt på Storwartz. For oppmerkede løyper, besøk Den Norske Turistforeningen.

Vinter Røros

Når luften er så frisk at det renser opp hele veien til hjertet. Foto: Terje Rakke/Nordic Life AS – Visitnorway.com

Bare en times kjøring fra Røros ligger Funäsfjällen, som er Skandinavias største skisted. Det består av seks forskjellige skiområder og kan totalt skilte med 39 heiser og 136 nedfarter for den alpininteresserte, og hele 300 kilometer preparerte skispor for deg som foretrekker langrenn. Så hit kan du trygt legge vinterferien, kanskje i kombinasjon med en dag eller to i Røros i forbindelse med det spektakulære Femundløpet?

Femundløpet – et fascinerende skue

Klar for folkefest? 1. februar 2019 braker det løs igjen, når hundrevis av hundespann stiller til start i Femundløpet. Det mangler nemlig ikke på stemning når hundrevis av hundespann legger ut på den lange ferden gjennom åtte kommuner før de returnerer Bergstaden atskillig kalorier fattigere. For det er en ytterst krevende løp, både for tobeinte og firbeinte – visste du at en langdistanse trekkhund kan forbruke mer enn 8000 kalorier per dag under løpet?  Som gjest i byen er du i alle fall garantert en opplevelse du sent vil glemme!

Når det smaker av Røros

Har du hørt om sirkumferens? Det er ikke et omreisende sirkus, men noe langt mer permanent og lokalt. Sirkumferens er nemlig området og omkretsen rundt Røros, som i tillegg til selve gruvene, også er en del av verdensarven.

For det er nemlig slik, at gårdene og mattradisjonene i og rundt Røros er av svært høy kvalitet. Superkokker bruker gjerne ord som «terroir». Og sammen med eldgamle gårdsoppskrifter er dette med på å gi den unike smaken.

Røros-mat består av 27 lokale matprodusenter, som leverer alt fra mandelpoteter og fjellurter til fisk, kjøtt, bakverk og øl. Flere av produsentene har egne utsalg eller tilbyr gårdsbesøk.

Filmen er laget av Sindre Riise for Destinasjon Røros med originalmusikk av Svein Gjelten Bakken.

Spis som de gamle gruvearbeiderne

Et Røros-besøk er ikke komplett uten en lokalmatsafari, der du definitivt drar til seters for å bli mett. Som garnityr får du Bergstadens rike kulturhistorie.

De lokale råvarene kan du også få servert på blant annet Kaffestuggu, som er Røros’ eldste spisested, i Bergmannsgata 18. Stekt byggryn, sesongens grønnsaker, ramsløkpølse og hjemmelaget potetsalat serveres i ærverdige lokaler fra 1800-tallet.

Er dere en gjeng på minimum 15 personer som reiser sammen, er et besøk i Koia til sørsamene bak Rørosrein uforglemmelig. I en åttekantet koie (en kant for hver av samenes åtte årstider), serveres blant annet: Røykt fjellrøye, reinsdyrskav, bakte rotgrønnsaker, kantarellsaus, tyttebær og multekrem og varm, krydret blåbærsuppe.

Gruvearbeiderne var også glad i god øl. Bli med på ølsmaking i Rammkjellar’n der mikrobryggeriet til Røros Bryggeri holder til. Man blir jo litt nysgjerrig på hva Kølfogdens Kreklingporter eller Spell-Olas Seiersøl smaker, ikke sant?

Du finner den øverst i Kjerkgata; Røros kirke, eller Bergstadens Ziir. Den åttekantet kirken fra 1784 er et landemerke. Foto Johnny Mazzilli / Destinasjon Røros

Kunst året rundt – og en førjulsdrøm

Besøker du Røros rundt juletider, er du rett og slett heldigere enn en julegris. Da blir du møtt med tørr, iskald snø som knitrer som potetmel under vinterstøvlene, mens lyden av ivrig barnelatter fyker forbi på hest og slede. Sjansene for at du får en klem av fjøsnissen er stor.

Fra første helgen i desember (som i år er den 7. desember) samler over 60 lokale utstiller seg til det tradisjonsrike Julemarkedet på Røros, med smakfulle spesialiteter, kvalitetskjøtt, håndstrikkede luer, votter, sokker og gensere. Og mye mer. Gjør unna deler av julehandelen mens den magiske blåtimen sakte sluker dagen.

Også ellers i året er Røros en flott handelsstad, men kunstnere på mang en bakgård. Besøk keramiker Per Lysgårds studio og utsalg for en fargerik, nesten vektløs, opplevelse. Sving innom Røros Tweeds fabrikkutsalg for fargerik norsk design. Eller fyll opp kofferten med smakfulle delikatesser i matbutikken Røros Delikatesser i Kjerkgata 8 – deriblant det fantastiske Rørossmøret.

Reis i takt med årstidene

Hver sommer settes det historiske musikkespillet Elden opp i spektakulære omgivelser midt i Røros. Foto: Svein Eggan

Røros er som et levende postkort, helt særegent – midt i naturen. Enten det er vinter, vår, sommer eller høst, er du garantert en unik opplevelse – for Røros beveger seg takt med årstidene.

Widerøe flyr direkte mellom Oslo og Røros alle dager unntatt lørdag

Foto øverst i saken: Terje Rakke / Innovasjon Norge

Print Friendly, PDF & Email

Relaterte artikler