Destinasjon /

Besøk Bergstaden Røros

Røros har stått på UNESCOs verdensarvliste helt siden 1980, og det er ikke uten grunn. Her får du en smakebit på hva den sjarmerende Bergstaden har å by på.

Små, fargerike trehus står på rekke og rad i sentrum av Røros, som ble grunnlagt i 1646 og siden har blitt formet av gruvedrift og byjordbruk.

Bli med på en guidet Bergstadsvandring for å lære alt du trenger å vite om det fascinerende bergverkssamfunnets historie. Inkludert i turen er en omvisning i ærverdige Røros kirke. Kobbergruvene er også en viktig del av Røros’ kultur og historie, så et besøk i Olavsgruva er nærmest obligatorisk. Gruva ligger i et av Røros Kobberverks største og viktigste gruvefelt, nemlig Storwartz-feltet. Bli med 50 meter ned og 500 meter innover til Bergmannshallen, og du er garantert en stemningsfull opplevelse.

TILBRING TID UTENDØRS

Naturen i områdene rundt Røros er helt fantastisk og definitivt noe du burde ta deg tid til å utforske. Legg turen til Femundsmarka nasjonalpark og opplev et av Sør-Skandinavias største sammenhengende, urørte villmarksområder, hvor du kan gå turer, fiske og padle i kano.

Fra Femunden kan du også få øye på tømmerrennene som kobberverket bygde på 1700-tallet for å fløte tømmer gjennom Hådalsvassdraget og fram til Røros. Spaser også opp til Slegghaugan, som er store fjell av avfallsprodukter etter kobbersmeltinga, midt i sentrum med panoramautsikt over Bergstaden. Like ved ligger Slaggveien hvor både en episode av Pippi og Jul i Blåfjell er spilt inn.

TRIVELIG HANDEL

Julehandel i Røros. Foto: Thomas Rasmus Skaug - visitnorway.com

Foto: Thomas Rasmus Skaug – visitnorway.com

Selv om den travleste handelsvirksomheten foregår i forbindelse med martnan, har Røros en levende og variert handelsstand hele året gjennom. Blant de faste butikkene finner du Gålavolden Gårdsutsalg, som byr på egenproduserte råvarer som egg, melk, storfe- og hønsekjøtt. Besøk Potteriet Røros og finn et bredt utvalg keramikk av høy kvalitet.

Er du ute etter noe nytt til klesskapet er kanskje Det Gule Huset noe for deg, med unike klær, sko og tilbehør, alt fra egen produksjon. Og når du først er på klesleting, hvorfor ikke ta turen innom butikken til det verdenskjente og svært fargerike designmerket Moods of Norway?

Ikke minst finner du landets mest sjarmerende julemarked i Røros. Første helg i desember fylles Bergstaden med gaveideer, levende lys, lukten av julemat og småkaker, og rett og slett skikkelig julestemning. Her snakker vi postkortjulen opp av dage!

OPPLEV RØROSMARTNAN

Hest og slede i Røros. Foto: Thomas Rasmus Skaug - visitnorway.com

Foto: Thomas Rasmus Skaug – visitnorway.com

En gang i året er det duket for folkefest i Bergstaden. Under Rørosmartnan yrer det av liv blant alle de oppsatte markedsbodene midt i sentrum. Her finner du et stort utvalg lokalprodusert mat, klær, interiør, husflid, redskaper og mye mer. I tillegg tilbys det hver dag et variert program som inneholder blant annet historiske og moderne utstillinger, konserter, reinsdyrkjøring, kurs og tivoli. Ta del i gamle tradisjoner og nye opplevelser fra 21.-25. februar 2017.

Den nye badebyen

18083230524_cb1fae8c12_o-1200x800

Foto: Røros Bad og Velvære

Fjellbyen Røros har hittil ikke vært kjent som en utpreget badeby, men det er nå i endring. Med et flunkende nytt spa- og badeanlegg seiler nemlig Røros opp som en boblende sommerdestinasjon, og ikke minst badeby – hele året rundt.

Sommeren 2016 åpnet nemlig Røros Bad & Velvære dørene, hvor gjestene kan vente seg noe langt mer enn et vanlig badehus. For her kan du ikke bare bade innendørs, men også ute i den friske røroslufta. Og i motsetning til de fleste andre utendørsbasseng i dette landet, trenger du ikke bite tennene sammen for å hoppe uti. Vannet holder behagelige 38 grader!

Innendørs er det også nok å plaske i. Her kan du ta morgensvømmen i et 27-meter langt basseng. Barna kan leke i en egen del av bassenget, med en dryppende gruvegang og klatrevegg. Dypp deg i et av de mindre bassengene eller slapp av i boblebadet, før du går inn i dampbadstuen eller tester ut et av spaets mange massasjer og behandlinger for kropp og sjel.

GOD MAT OG DRIKKE

18488703761_03efeaaaac_k-1024x684

FOTO: MARIUS RUA / DESTINASJON RØROS

I de mange gatene finnes også et godt utvalg sjarmerende spisesteder, og Røros kalles ikke lokalmat-hovedstaden uten grunn. Et Røros-besøk er ikke komplett uten en lokalmatsafari, der du definitivt drar til seters for å bli mett. Samtidig får du et godt innblikk i regionens rike kulturhistorie mens du smaker deg rundt i Bergstaden.

Et besøk på Kaffestuggu er også et must, Bergstadens eldste kafé med historie helt tilbake til 1914. Det eldste bakeriet er derimot enda noen år eldre, og ble startet allerede i 1906.

I dag ligger Trygstad Bakeri på samme sted som alltid, og forsyner sin egen kafé med herlige bakervarer. For noe helt annet, besøk gamma til Rørosrein hvor du kan smake på tradisjonell samisk mat og nyte noe varmt i glasset.

Dersom du vil kjøpe med deg fersk og godt kjøtt er nok Stensaas Reinsdyrslakteri være tingen, lokalisert i naturskjønne omgivelser midt på Rørosvidda. Her finner du et stort utvalg produkter innen rein-, hjort og elgkjøtt.

Om spennende historie og kultur, aktiviteter i vakker natur, folkeliv og årelange mat- og handelstradisjoner høres fristende ut, er Røros virkelig stedet å legge neste ferietur. Bergstaden er enkel å komme til, og Widerøe flyr deg helt fram direkte fra Oslo. Og hvem vet, kanskje blir dette din første av i alt syv reiser for å oppleve alle stedene i Norge som står på UNESCOs verdensarvliste?

Toppfoto: Terje Rakke/Nordic Life AS – Visitnorway.com.

Print Friendly

Relaterte artikler