Bak kulissene /

Bli med på knappesafari i cockpit

Cockpit er selve kontrollsenteret i et moderne rutefly. Hit skal all informasjon fra sensorer, motorer, radar og mye annet sendes for at pilotene skal kunne ta riktig beslutning til rett tid.

Cockpit er også et av av de stedene hvor kun pilot og mannskap skal oppholde seg. Likevel hender det at man får et lite blikk inn når man passerer på vei inn eller ut av flyet. Hva ser man egentlig der inne?

Knapper. Mange knapper.

Morderne flymaskiner er avhengig av en rekke mer eller mindre automatiserte systemer. I videoen nedenfor gir Widerøes tekniske instruktør, Trond Grafsrønningen, en innføring i det intrikate systemet av spaker, knapper og blinkende lys som finnes i Widerøes Bombardier Dash 8.

Videoen ovenfor er filmet i Widerøes «flight training device» som er plassert i Bodø. Flytypen Dash 8 er et kanadiskprodusert turbopropfly som har vært i trafikk siden 1984.

Det er laget over 900 utgaver fordelt på fem hovedversjoner, og ved siden av passasjertrafikk brukes flyet av både kystvakt og til millitære formål.

Widerøes flåte består av 7 stykk Dash 8 300 fly, 20 stykk Dash 8 100, 3 stykk Dash 8 Q200 fly og 11 stykk Dash-8 Q400 fly – der sistnevnte er det største og kjappeste. Flyene er produsert mellom 1990 og 2010.

Igjen – se videoen for en skikkelig knappesafari. Men her er noen høydepunkter:

Teknisk instruktør Trond Grafsrønningen viser panelet som indikerer tilstanden på flyets system for likestrøm.

Teknisk instruktør Trond Grafsrønningen viser panelet som indikerer tilstanden på flyets system for likestrøm.

De to store, røde T-spakene brukes til brannvarsling og brannbeskyttelse.

De to store, røde T-spakene brukes til brannvarsling og brannbeskyttelse.

cw2

En del av panelet som kontrollerer og regulerer trykkabinen.

Tips: For de som synes lyset fra knapper og kontrollsystemer gir bedre stemning enn et juletre, vil vi gjerne tipse om at Pintrest har et fantastisk flott galleri av deilige flight deck layouts fra hundrevis av forskjellige flytyper.

cw1

Dette panelet styrer Dash 8-flyets system for vekselstrøm

Foreløpig holder Widerøe seg til flygning innenfor atmosfæren … og har dermed ingen romferger i flåten.

Men for de som er enda litt mer interesserte i cockpit-design og knapper, kan vi anbefale et dypdykk i flight deck layouten for romfergen Endeavour. Der er det litt av hvert å sette seg inn i:

– Skal vi se … 

Space_Shuttle_Endeavour's_Control_Panels

 

Toppbilde: Cockpiten i en av Widerøes Bombardier Dash 8

Print Friendly, PDF & Email

Relaterte artikler