Destinasjon /

Bli med til «Nordens Paris»

Tar du turen til Tromsø er du garantert en reise gjennom vill, vakker og utrolig natur omringet av en sjarmerende byatmosfære.

Den arktiske hovedstaden Tromsø er virkelig en unik by. Omkranset av fjord og fjell ligger byen som er Nord-Norges største, med nordlyset dansende over seg på vinterstid. Med sin utrolige natur like utenfor er det en byopplevelse av den helt egne typen.

Arktiske byopplevelser

DEST - Polarmuseet fotograf Tomasz A Wacko og Mari Karlstad

Foto: Tomasz A. Wacko, Mari Karlstad / Polarmuseet

Med sine 70 000 innbyggere er Tromsø den største byen i Nord-Norge og hovedsete for flere viktige institusjoner. Her finner du blant annet Universitetet i Tromsø, Universitetssykehuset Nord-Norge og Framsenteret, som huser Norsk Polarinstitutt.

Arktis har naturlig nok en viktig rolle i byen, og for å lære mer om regionen samt de oppdagelsesreisende i regionen bør du ta turen innom Polarmuseet. Her får du fortalt historier om overvintringsfangst, polarekspedisjoner og forskning gjennom spennende utstillinger.

Du møter både menn, kvinner, skuter og materiell som var viktige for livet på Ishavet og i Arktis.

DEST Tromso Fotograf Kim G. Skytte Nordnorsk Kunstmuseum

Foto: Kim G. Skytte / Nordnorsk Kunstmuseum

Er du på jakt etter den nordnorske kunsten bør du legge turen innom Nordnorsk Kunstmuseum. Her fokuseres det på norsk og internasjonal kunst og kunsthåndverk med tilknytning til Nord-Norge helt fra 1800-tallet og frem til idag.

Fotografier, skulpturer og malerier er bare noen av en rekke utstilte verker du kan oppleve på kunstmuseet.

Iskalde attraksjoner

Som et isfjell ruver Ishavskatedralen over Tromsøs horisont. 19. november 1965 åpnet dørene på mesterverket til arkitekt Jan Inge Hovig.

Kirken får sin enestående form av 11 aliminiumsbelagte betongplater på hver side av taket og hovedinngangen omgis av en stor glassfasade med et markant kors.

Victor Sparre skapte dette kunstverket i glass som skal forestille Guds hånd hvorfra det utgår tre lysende stråler; en gjennom Jesus, en gjennom kvinne og en gjennom mann. Glassmaleriet er virkelig et enestående skue og noe du ikke kan gå glipp av i ishavsbyen.

Kirkens fasong, utsmykning og orgel er med på å gjøre katedralen til et signalbygg for hele Tromsø.

Nyt naturen og nordlyset

DEST - Vidar Storslett, Arctic Explorers

Foto: Vidar Storslett / Arctic Exlorers

Himmelfenomenet nordlys er et skue uten sidestykke og Tromsø ligger perfekt plassert for å kunne ta dette i nærmere øyemed.

Bli med Arctic Explorers på jakt etter naturfenomenet og du er i de beste hender for å se naturfenomenet tett på.

Områdene rundt Tromsø er velsignet med optimale forhold for å se nordlys. Guidene til Arctic Explorers vet hva de skal se etter og hvilke områder som er best i og rundt nordlysets hovedstad.

Det er ikke bare på himmelen at naturen viser seg fra sin beste side. Rundt hele Tromsø ligger det fjorder, fjell og øyer som perler på en snor. Disse oppleves best fra båt og med Sørøya Havfiskecruise og deres katamaran er du sikret en fantastisk ferd. Turen går rundt Tromsøya, med innsyn til Ramfjorden og Balsfjorden, og byr på en fantastisk utsikt.

Sammen med kunnskapsrike verter med mye erfaring blir det en minnerik tur.

En smak av samisk kultur

DEST - Tromsõ Lapland

Foto: Tromsø Lapland

Den samiske kulturen er mangfoldig, men kanskje ikke så kjent for nordmenn flest. Det bør det gjøres noe med og blir du med Tromsø Lapland på tur kan du få oppleve kulturen på nært hold.

Du kan for eksempel bli med på tur med reinsdyrslede og lære deg å kaste lasso, spise samisk mat og høre ekte samisk joik.

Prøv en uforglemmelig overnattingstur i lavvo, for å se nordlyset danse over himmelen like over.

Den arktiske gane

DEST - Bardus Bistro

Foto: Kasia Mikolajewska

Etter en dag med arktiske opplevelser i fokus er det viktig å fylle på med den arktiske smaken. Det gjør du hos Bardus Bistro, hvor bortimot alle råvarene har sin opprinnelse fra Tromsøregionen.

Maten du får servert er sesongavhengig og varierer fra lam eller torsk til muslinger dampet i hvitvin. Kokkene liker å begeistre og overraske like mye som de liker å tilfredsstille smaksløkene. Nordnorsk kulinarisk historie står i fokus for denne bistroen, som er lett å la seg begeistre av.

Med nordlysets dans, arkitektoniske mesterverk og en sjarm du bare finner i Nord-Norge, er Nordens Paris virkelig en by som må oppleves. Selv om Eiffeltårnet mangler er det en by med stil og særpreg som venter.

Widerøe flyr deg gjerne til Tromsø når du kjenner nordlyset kaller.

God tur!

Hovedbilde © Moyan Brenn

Print Friendly, PDF & Email

Relaterte artikler