Bak kulissene /

Cecilie (23) flyr i foreldrenes fotspor

Det er ikke alle 23-åringer som har foreldrenes arbeidsplass på ønskelisten. Cecilie Poulsen, derimot, har visst helt siden hun var liten at det var i Widerøe hun ville jobbe.

– Jeg kunne ikke la sjansen gå fra meg, smiler en opplagt og energisk Cecilie Poulsen. Det er fredag og hun er nettopp ferdig med Widerøes fem uker lange kurs for nye kabinansatte. Egentlig skulle hun ha vært på en helt annen skolebenk akkurat nå, som reiselivsstudent, men da hun så at Widerøe for første gang på lenge annonserte kurs, kastet hun seg ut i det.

Det er dette Cecilie vil jobbe med. Fly. Maskiner. Bevegelse. Med langstrakte Norge under sine føtter. Med mennesker som skal hjem, videre, opp og ut. Hun vil følge dem en bit på veien og sørge for at de har det trygt og godt. Slå av en prat og ønske dem god tur. Begge hennes foreldre har jobbet i Widerøe i en mannsalder.

– Jeg har jo grønt blod i årene, slik vi Widerøe-barn har, ler Cecilie.

Cecilie Poulsen. Foto: Privat.

LES OGSÅ: Jeanette valgte en karriere i luften foran havet

Har blitt en sammensveiset gjeng

Cecilie og de andre 13 deltakerne på kabinkurset har en travel timeplan. Med opplegg fra kl. 08:15 til 16:00 hver dag, og med påfølgende lesing på kvelden, er det fem intensive uker de skal gjennom.

Klassen har opprettet en egen Facebook-gruppe hvor de spør og deler alt mulig. «Vil noen spise middag?», «skal vi lese sammen?», «fredagspils?». De har blitt en sammensveiset gjeng på tvers av alder og erfaring. Kursdeltakerne er fra 22 til 52 år, menn og kvinner, fra alle kanter av landet. Fellesnevneren er at de alle har kommet gjennom nåløyet, blant 250 søkere.

LES MER: Slik gikk vi fra 250 søkere til 14 nye kabinansatte 

Trener på livredning i simulatoren

I dag har kullet øvd på ekstremtilfeller i simulator. All opplæring foregår på Widerøes hovedkvarter i Bodø. Her finnes blant annet en simulator i ekte flystørrelse, laget av et ekte flyskrog, plassert på hydrauliske ben som gir bevegelse. Et lydsystem sørger for en så realistisk opplevelse som mulig. I dagens klassetime fikk en av passasjerene hjertestans. Kursdeltakerne er da i et rollespill og må utføre teori i praksis.

– Vi sjekker først det som heter BLÅ: Bevissthet, Luftveier og Åndedrett. Om passasjeren ikke har noen av disse tegnene må vi få lagt passasjeren ned på gulvet og begynne med hjerte- og lungeredning, samtidig som vi må informere kapteinen om situasjonen bak i kabinen, ramser Cecilie opp. Det er tydelig at hun allerede har fått rutinene under huden. I dag gjorde de hjertekompresjoner i 30 minutter, slik man kanskje må i flyet. 

En av årets kursdeltakerne trener på hjertekompresjoner. Foto: John Håkonsen.

– Tiden har bare fløyet av gårde. Vi har fulle dager, og det går kjempefort hver eneste dag. Neste uke skal vi slukke brann og dra i svømmehallen for å lære hvordan flytevesten faktisk oppleves i når den er oppblåst og i vann, forteller Cecilie.

LES OGSÅ: John gikk fra en karriere i politiet og NATO til Widerøe 

Har alltid lik fart og spenning

Selv om Cecilies foreldre er Widerøe-ansatte, var det ingen selvfølge at også hun kunne bli det. Widerøe har nemlig en av flybransjens mest omfattende rekrutteringsprosesser, som blant annet består av svært grundig personlighetstester og intervju. Etter det fem uker lange kabinkurset, følger skoleflyging i nærmere tre uker.

Cecilie gleder seg til livet i luften. Hun vet at det kan være utfordrende å jobbe alene i kabinen, men samtidig har hun gode kolleger over hele landet. Det er noe med farten og spenningen i livsstilen som hører med – man kan ikke akkurat ha høydeskrekk når arbeidsplassen er på 25 000 fot.

Men så har hun heller ikke det. Tvert i mot. Cecilie har nemlig hoppet i strikk fra to av verdens tre høyeste hopp: Bloukrans Bridge i Sør Afrika og fra Niouc Bridge i Sveits. Ekstremsport-basillen har hun blitt smittet av sin bror, som har bosatt seg i ekstremsportbygda Voss.

– Eller kanskje jeg egentlig har fått den fra min far, som presenterte oss for elvekajakpadling og rafting, smiler Cecilie. Hun var ikke mer enn 13 år da hun for første gang hoppet i strikk fra 180 meter, med sin flyvende fars velsignelse.

Til tross for ung alder har hun allerede en imponerende liste land i bagasjen. Vietnam, Thailand, Kambodsja, Kina, Mauritius, Barbados og Mexico, for å nevne noen. På «bucket-listen» troner Matchu Pitchu og fallskjermlappen. Men aller først skal hun sjekkes ut som ferdig utlært Widerøe-ansatt, og fly i foreldrenes fotspor.

– Kanskje jeg har litt lopper i blodet, kanskje er det farten, opplevelsen av Norge, eller de fantastiske kollegene. Jeg har bare visst helt siden jeg var veldig liten at det var kabinansatt jeg ville bli, smiler Cecilie.

Årets kursdeltakere. Foto: Jeanette Larsen.

Print Friendly, PDF & Email

Relaterte artikler