Fjelltur i Lofoten

Aktiviteter, Destinasjon /

Den perfekte aleneferien

Ferie og reising er noe mange forbinder med venner og familie, likevel kan det være vel så fint å reise på tur alene. Her får du noen tips på veien, enten målet er fred og ro på egen hånd, eller du ønsker å komme i kontakt med nye mennesker.

For noen kan det å feriere uten reisefølge virke litt skremmende, men det trenger det absolutt ikke å være. Norge er flere ganger kåret til et av verdens tryggeste land å reise rundt i, og det har utrolig mye å by på.

Det å utforske vårt langstrakte land har mange fordeler for den som trives i eget selskap. Du er fri til å velge helt selv hva du ønsker å gjøre til enhver tid, og du kan planlegge så mye eller så lite du bare vil. Kanskje fristet en topptur i går, mens en rolig spasertur i urbane strøk føles mest riktig i dag? Ingen fare, det er ingen som blir fornærmet om du endrer planene i siste liten.

Det er stort rom for spontanitet når man reiser på singeltur, og i mange tilfeller vil det være enklere å bestille billetter, overnatting og gjøre bordreservasjoner for én person, enn om man er en gruppe. Du kan også pakke med deg telt og benytte deg av allemannsretten, som tillater deg å overnatte i utmarka og nyte den fantastiske naturen i fred og ro.

TIPS FOR Å TREFFE ANDRE

Aleneferien - treff andre

Ikke alle reiser alene fordi de ønsker å ha mye tid for seg selv. Det å legge ut på tur uten reisefølge kan faktisk gjøre det enklere å bli kjent med nye, spennende mennesker. En god idé er å prøve Couchsurfing, som er et internasjonalt nettverk for reisende. Her kan du overnatte hjemme hos mennesker som bor på de ulike stedene du ønsker å besøke, og ofte treffer du noen som mer enn gjerne viser deg rundt og tar deg med på aktiviteter av ulike slag. Det kan også være en idé å stille sin egen sofa til disposisjon en tid før du reiser, for å knytte nye bekjentskaper og samtidig vise fram din egen hjemplass.

Det sies gjerne at nordmenn ikke er så flinke til å prate med fremmede, bortsett fra på ferie og på fjellet. Så hva er vel bedre enn å legge ferien til fjellet om det å møte nye mennesker er nettopp det du ønsker? Den Norske Turistforening arrangerer en rekke fellesturer, som fjellklatring, toppturer og brevandring for alle nivåer. Dette er sosiale, trygge og enkle turer med gode muligheter for å treffe andre turinteresserte. Kanskje er du også ute etter å treffe en ny hjertevenn? I så fall kan turistforeningens Fjellflørt-turer være noe for deg.

Delingsøkonomi har blitt et trendord den siste tiden. Airbnb er en tjeneste hvor folk kan legge ut rom, hus og leiligheter, ofte til en billigere penge enn et hotellrom. Som med Couchsurfing er det nok ikke umulig å møte mennesker som vil vise deg rundt. Det er også mulig å legge ut ledige sengeplasser på Airbnb om du har mulighet til å huse reisende i perioder.

SANDEFJORD

Overnatting: Tilbring natten i en av hyttene på vakre Gokstadholmen. Opplev skjærgårdsidyllen med friskt sjøvann, flotte turområder og beitende sauer som setter stemninga.
Dagsopplevelser: Nyt en rolig formiddag på Hvalfangstmuseet, hvor du kan lære om historien bak byens omfattende hvalfangst gjennom faste utstillinger og varierte arrangementer.
Kveldsaktiviteter: Sentralt i Sandefjord sentrum finner du perlen Thaulows Café & Bar, hvor du får servert enkle retter og lokalt øl, samtidig som du kan oppleve trivelige konserter og få med deg spennende kunstutstillinger.

TRONDHEIM

Overnatting: I Trondheim finner du et godt utvalg hoteller, så det er bare å velge og vrake. Clarions hotell på Brattøra i Trondheim har god beliggenhet nær mange av byens fasiliteter og en flott takterrasse med fantastisk utsikt over Trondheimsfjorden. For en mer laidback overnattingsopplevelse er Trondheim Interrail Centre, lokalisert på Studentersamfundet, et flott sted å møte andre reisende.
Dagsopplevelser: Ta båten ut til historiske Munkholmen, bli med på guidet tur, få med deg sommerteateret eller hopp i sjøen om sola skinner og lufta er varm.
Kveldsaktiviteter: Bakklandet er det perfekte stedet å tilbringe en sommerkveld i Trondheim. Spis middag på Skydsstationen, utforsk ølutvalget på Den Gode Nabo eller få med deg en intimkonsert på Antikvariatet. Alle disse stedene har en avslappet og trivelig atmosfære som gjør det enkelt å komme i prat med andre.

KIRKENES

Krabbesafari Kirkenes

 

Overnatting: Ytterst ute ved Ishavet ligger den frodige lille bygda Grense Jakobselv, som kun adskilles fra Russland av en smal elv. Ta med deg teltet eller bare soveposen og tilbring en natt i det fri, bare deg og naturen.
Dagsopplevelser: Utforsk den flotte naturen i Grense Jakobselv og prøv fiskelykken i lakseelva. Du kan også besøke Steinkirka Kong Oscar II kapell, reis i 1869 som grensevern mot Russland, og historiske Prestestua som ble bygd to år tidligere.
Kveldsaktiviteter: Kombiner et herlig måltid med en fartsfylt båttur. Pasvikturist AS og Kirkenes Snowhotel tar deg med på Kongekrabbesafari i sommersesongen.

TROMSØ

Overnatting: Nordens Paris er et attraktivt reisemål, og har flotte sentrumsnære hoteller, som for eksempel Scandic Grand Tromsø, med god frokost og høy komfort. Er det varmt nok, er det nok av spektakulær natur å boltre seg i for å overnatte under stjernene.

Dagsopplevelser: Besøker du Tromsø på sommerstid er det nærmest obligatorisk å dra på torget for å kjøpe ferske reker. Har du lyst på utsikt tar Fjellheisen deg opp til 421 meter over havet og gir deg full oversikt over hele Tromsø by. Er det for kaldt til å ferdes ute lenge av gangen, har Tromsø flere flotte museer. For eksempel tilbyr Polarmuseet historier om overvintringsfangst, selfangst, polare ekspedisjoner og forskning.

Kveldsaktiviteter: Igjen avhenger det litt av årstid, men på sommeren er det fotballsesong og hjemmekamper på Alfheim stadion. Tromsøværingene vet å lage leven omkring laget sitt, og det er alltid god stemning når «Gutan» spiller hjemme. Er du i Tromsø er det imidlertid bare ett ord som gjelder: nordlys. Spår varslingene høy nordlysaktivitet er det bare å komme deg ut av bykjernen, til et sted med lite lys og se de forbløffende fargene danse på himmelen.

Frister det med en ferie hvor du selv kan bestemme hva som skal skje til enhver tid? Nyt naturen på egen hånd eller benytt sjansen til å treffe nye, spennende mennesker. Widerøe tilbyr flyreiser til «alle» kriker og kroker av landet som er som skapt for den perfekte aleneferien. Widerøes Norge rundt-billett  er gyldig for ubegrenset reise i Norge i 14 dager. Ta en kikke på Widerøes Fly and bike-tilbud om du lyst til å oppleve Norge fra sykkelsetet.

Vær spontan, fly akkurat dit du vil og nyt alle opplevelser som kommer din vei.

Toppbilde: Nils-Erik Bjørholt – Visitnorway.com

Print Friendly, PDF & Email

Relaterte artikler