Destinasjon /

Den perfekte reiseruta for Norge rundt-ferien

Hva sier du til å reise på kryss og tvers av Sommer-Norge, med kun én billett? Her får du reiseruta som gjør norgesdrømmen virkelig.

Er du en av dem som alltid har lyst til å reise hele Norge rundt, men tenker at du må sette av hele sommeren (minst!) for å få det til? Eller skammer du deg over at du aldri har vært nord for Trondheim, eller satt din fot på en sørlandsbrygge? Da er det på tide å gjøre noe med det.

Med Norge Rundt-billetten kan du oppleve hele Norge på bare to uker. Med kun én billett i lomma kan du fly ubegrenset i Norge i 14 dager, og hvor du vil reise er selvfølgelig helt opp til deg. Men for å gi deg litt inspirasjon har vi satt sammen et forslag til reiserute. På denne ruta får du oppleve det beste av hva Sommer-Norge har å by på, både i nord, sør, øst og vest.

Sjekk ut reiseruta på kartet nedenfor!

 

Rutekart Norge Rundt(2)

Er du klar for eventyr?

Les videre for å få med deg høydepunktene på de ulike stedene på ruta, og begynn planleggingen av drømmeferien allerede nå.

Oslo

 

???????????? #whenyouseeit #oslo #sørenga #lastdayofsummer

Et bilde publisert av Karen Brynildsen (@karenbryn)

 

Oslo er fantastisk by om sommeren. I tillegg til de mange grønne oasene der du kan grille, leke eller slange deg i gresset, er bademulighetene mange. Ta turen rundt hovedstadens Havnepromenade, som går fra Frognerkilen i vest til Grønnlia i øst. På veien går du innom både Tjuvholmen, Aker Brygge, det flotte operabygget i Bjørvika og den nye bydelen Sørenga – som ligger et steinkast fra Sentralbanestasjonen. På Sørenga kan du hoppe i havet fra den badevennlige brygga, titte på Oslo-folk eller ta med barna på den innebygde og langgrunne sandstranda.

Fra Aker Brygge kan du i tillegg til å nyte byens beste softis hoppe på en av båtene som tar deg med på øutflukt i Oslofjorden. Gå for eksempel av på Hovedøya – perfekt for piknik og lange, solfylte kvelder blant klosterruiner og bølgeskvulp.

Om været er dårlig (eller bra!) bør du benytte muligheten til å besøke et av byens mange museer. Få med deg det siste innen ny kunst på Astrup Fearnley eller fortidens skatter på naturskjønne Bygdøy. Hopp på 30-bussen eller Bygdøyfergen, og tøff til Vikingskipshuset, Norsk Folkemuseum og Polarskipet Fram.

  • På utikk etter flere gode Oslo-tips? Sjekk ut denne lokale Oslo-guiden, som blant annet avslører hvor du får tak i den beste burgeren.

Sogndal

 

 

Å oppleve den rå og vakre naturen på Vestlandet er noe du bare må gjøre, og sommeren er absolutt ingen dum tid å gjøre det på. På sommeren slår Sogndal og omegn ut i full blomst, og dalføret blir grønt og fruktig. Ta turen til fjells for å kjenne naturen på kroppen, og feir med den spektakulære utsikten. Fra fjellet Molden 1116 moh. kan du se både Lusterfjorden, Jostedalsbreen og Jotunheimen. Ønsker du å oppleve disse på nært hold kan du ta reisen inn til Nigardsbreen, som er en brearm av Jostedalsbreen.

Med utgangspunkt i Sogndal kan du komme tett på en av fjordarmene til Sognefjorden, nemlig den anerkjente Nærøyfjorden, som er oppført på UNESCOs veddenssarvliste. Hopp på fjordcruiset fra Gudvangen til Kaupanger, der du flyter forbi stupbratte fjell og ville fossefall.

 

 

Hvis du vil holde deg på land kan du tøffe avgårde med Flåmsbana, som er kjent som en av verdens flotteste togreiser. I løpet av en liten time tar toget deg fra enden av Aurlandsfjorden, en sidearm av Sognefjorden, og opp til høyfjellet ved Myrdal.

Om du trives bedre på to hjul er også terrenget perfekt å sykle i, hvor man ofte kan følge varierte og tekniske stier fra toppen av fjellet og helt ned til fjorden. Mest kjent for stisykling er kanskje Kaupanger, med spredt skog og barnålsbunn i lekent og raskt terreng.

Du kan også kaste deg på sykkelsetet så fort du lander i Sogndal. Rett ut fra flystripa går nemlig grusveien opp til starten av en av de vakreste nedkjøringene fra fjell til fjord, Storehaugen 1132 moh.

  • Hva med å kombinere norgesferien med sykkelferie, uten å bære med deg en sykkel i sekken? Med konseptet Fly and Bike kan du enkelt bestille sykkel på flyplassen i Sogndal og mange andre steder rundt om i landet. Les mer om Fly and Bike her.

Bergen

 

 

Det skjer noe spesielt med Bergen når solen titter fram og sommervarmen inntar byen. Solsultne bergensere trekker ut når de skal spise lunsj og middag, og det yrer av liv på Bryggen, rundt Fisketorget, på Torgalmenningen eller i de mange smale sidegatene rundt bykjernen. Nyt solstrålene med noe kaldt i glasset eller en kaffe på en av byens mange flotte utserveringer, som for eksempel Kafé Kippers på Verftet eller Café Bastant på bryggen.

Om du er i Bergen på sommeren er det å komme seg opp i høyden og til et av Bergens mange fantastiske utsiktspunkter et must. Bare 150 meter unna Bryggen og Fisketorget i sentrum ligger Fløibanen, en kabelbane som tar deg 320 meter opp til toppen av Fløyen. Om du er i det aktive hjørnet er det også fint å spasere opp, noe som tar i underkant av en time i behagelig tempo. På veien vandrer du gjennom koselige, smale brosteinsgater og frodige skogstier, i tillegg til å møte turglade bergensere. Om du er enda litt dristigere tar du turen opp til Bergens høyfjell, Ulriken. Trask opp, eller svev til toppen med Ulriksbanen.

  • Vil du ha flere gode bergenske anbefalinger til Norge rundt-ferien? Sjekk ut denne lokale Bergens-guiden, der du blant annet får tips om de beste restaurantene i byen.

Kristiansand

 

 

Kristiansand er sommerbyen med stor S, og det bugner av sommerlige ting å gjøre (og spise!). Barn eller ikke – du må selvfølgelig stikke innom Dyreparken og hilse på de brølende løvene og sleipe slangene, før du slanger deg i solen med noen blåskjell på byens kanskje beste uteservering, Sjøhuset Restaurant.

I Kristiansand ligger også alt til rette for en herlig badeferie. Midt i byen ligger Bystranda, der du kan kjenne den varme sanden mellom tærne, høret suset fra palmene og spille et slag volleyball før du kaster deg ut i havet. Når du er i Kristiansand ligger også skjærgården rett utenfor døren. Besøk idylliske holmer, skjær og uthavner og dra på øyhopping med rutebåten Høllen. På en av øyene finner du Verftet, der du både kan overnatte og besøke restaurant Bølgen & Moi. Det er også flotte turområder og badeplasser med strender og varme svaberg.  

 

 

Om du vil teste balansen kan du reise til Klatreskogen, som ligger en times buss- eller biltur unna sentrum. Her kan du klatre i trærne, gå på line i lufta og sveve høyt i en zip-line. Om du er enda litt tøffere kan du klatre til topps med nyåpnede Via Ferrata i Valle. Via Ferrata er et italiensk ord som betyr jernsti, og på ruta er du sikret med jernvaier opp hele fjellet. Belønningen får du på toppen av Straumfjellet, hvor du kan ta inn utsikten over vakre Setesdal.

Selv i sommerbyer kan det regne, men fortvil ikke om det høljer ned. Stikk til Lillesand, som ligger 15 minutter unna Kristiansand. Lillesand er en hyggelig sørlandsperle selv i regnvær, og her finner du mange spennende nisjebutikker og restauranter langs bryggekanten. Om du vil bli i Kristiansand kan du varme deg på Gastropuben på Kick. Puben har byens beste ølutvalg, og tilbyr en lun og avslappet atmosfære.

Ellers er Kristiansand Museum flott å besøke i både sol og regn. Museet har historiefortelling i ryggmargen, og viser deg at fortiden er alt annet enn kjedelig. Enkelte dager i juli har også museet skuespillere tilstede, som serverer deg historien på levende vis.

Trondheim

 

 

I Trondheim skjer det mye spennende om sommeren, og reiser du i juli og august bør du få med deg en av de herlige og sommerlige festivalene i byen. 28. juli til 6. august braker Olavsfestdagene løs, Norges største kirke- og kulturfestival. Dette er virkelig en folkefest, og på programmet står blant annet pilegrimsmesse, historisk marked og ridderturnering.

Trøndelag er Norges lokale matregion nummer 1, og Trondheim har fått over 20 restauranter som har fokus på lokal mat. 4.-6. august dekkes bordene for både Trøndersk Matfestival og Bryggerifestivalen. Hit kommer mat- og spesialølprodusenter, kokker og andre matglade for å diske opp med deilige måltider og øl, og slå av en hyggelig matprat med gjestene. I tillegg blir det grand finale i Øl og Mat NM.

Hvis du bare vil nyte den trønderske sommeren bør du rusle langs bryggene og den nydelige Nidelven med en is i hende. Spaser også til de fargerike trehusene og koselige kafeene i idylliske Bakklandet, Trondheims gamleby. I juli arrangerer bydelen også sin egen festival, Bakklandsdagene, der bydelen fylles av fargerike konserter, marked og utstillinger.

Trondheim er også en av Norges mest levende musikkbyer. På Ringve Musikkmuseum kan du blant annet sjekke ut over 2000 musikkinstrumenter fra alle verdensdeler og bli med på omvisning med spillende guide. Museumet har også naturskjønne Ringve botaniske hage som nærmeste nabo. Om det heller rykker i rockefoten må du ta turen til Rockheim, Norges nasjonale museum for populærmusikk. Lag din egen miks av norske hiphop-låter eller prøv deg som breakdanser hvis du virkelig er i slaget.

Om det regner mens du er i Trondheim kan du ironisk nok ta deg turen til Solsiden. Området var opprinnelig et verft- og industriområde, men har i dag har blitt erstattet med finindustri. Her finner du blant annet Gråmølna Trondheim Kunstmuseum og Dokkhuset scene, for ikke å glemme det høymoderne shoppingsenteret Solsiden. Test så smaksløkene dine på nyoppstartede N0rdØst, som holder til i nyoppussede lokaler på Solsiden. Restauranten kombinerer asiatiske teknikker med norske råvarer: Sjøkreps fra Frøya med miso-majones har allerede rukket å bli en favoritt blant trønderne.

 Sandnessjøen

 

~ No words needed …

Et bilde publisert av a n i t a (@anita.k.lundestad)

 

Når du flyr til Sandnessjøen lander du midt i den barske kystnaturen på Helgeland, og det mange vil kalle Norges vakreste skjærgård. Det varierte landskapet er perfekt å tråkke rundt i, så du bør absolutt tenke på å få med deg Helgelandskysten fra sykkelsetet.

Ta en dagsutlukt til Petter Dass-museet og Herøy. Etter spennende opplevelser på museet – som er nyoppført av det anerkjente arkitektkontoret Snøhetta – bør du teste ut Margrethes café, som byr på lokallaget mat. Deretter kan du sykle tilbake til fergeleiet på Søvik og ta ferga over til Herøy. Øya har et flatt terreng og nydelig landskap med hvite sandstrender, små bruer og rorbuer. Stikk også innom Herøy kirke, eller Helgelandskatedralen som den også kalles, en vakker klebersteinkirke fra 1100-tallet. Ikke langt unna ligger Herøy Bygdesamling, som gir et unikt innblikk i den gamle kystkulturen.

  • Hva med å kombinere norgesferien med en sykkelferie uten å drasse med deg en tung sykkel på turen? Med konseptet Fly and Bike kan du enkelt bestille sykkel på flyplassen i Sandnessjøen og mange andre steder rundt om i landet. Les mer om Fly and Bike her.

Bodø

 

 

Bodø ligger like nord for Polarsirkelen, og har derfor en lang periode på sommeren hvor sola hviler langs horisonten hele natta, noe som skaper en rødlig og glødende himmel. Å oppleve det spesielle sommerlyset og blide, solhungrige bodøværinger som trekker ut i gatene er bare noe av det som gjør nordlandsbyen til et fantastisk sted å være om sommeren. Få deg noe kaldt i glasset og trekk inn sjølufta på den flotte utserveringen til Bryggerikaia.

Så må du få med deg det som skjer på Stormen, kanskje Norges (og Europas?) beste konserthus. Nå som Bodø fyller 200 år og er midt i jubileumsåret skjer det ekstra mye spennende der, så følg med på programmet i sommer.

Og snakker om musikk – Om du er i Bodø i mellom 5. 14.august må du få med deg Nordland Musikkfestuke. Festivalen har markert seg som en uredd musikkgigant, med konserter og dans på utradisjonelle naturscener. I år er det Odd Nordstoga som får æren av å spille på toppen av Keiservarden.

I Bodø er du alltid tett på naturen, og det er store naturkrefter i sving rett utenfor sentrum. Besøk Saltstraumen, som er verdens sterkeste tidevannsstrøm. Eller Keiservarden, som er Bodøs mest populære topp.

Rett utenfor Bodø ligger også en fantastisk øyverden som ikke mange er kjent med, men som er flott å oppleve på to hjul. Bestill sykkelen på flyplassen i Bodø med Fly and Bike, og tråkk avgårde. Ta for eksempel med deg sykkelen til Sandhornøy, den største øya. På nordvestsiden går det en fin blindvei utover mot Langsanden, en imponerende sandstrand som strekker seg over nesten to kilometer. Du kan heller ikke gå glipp av turen til eventyrlige og turkise Kjerringøy, som er kjent som en av Norges vakreste sykkelturer. Underveis har du utsikt over havet, og i det fjerne kan du skimte Lofotveggen og øya Landegode. Framme på Kjerringøy kan du sette tennene i verdens beste kanelboller og bare ta innover deg at du befinner deg midt i et nasjonalromantisk maleri.

Leknes i Lofoten

 

Vikingene venter på deg – the Vikings are awaiting you. #lofotr #lofotrvikingmuseum

Et bilde publisert av Lofotr Vikingmuseum (@lofotrvikingmuseum)

 

Med spisse tindre som stuper ned i havet, hvite sandstrender, grønne enger og koselige rorbuer er øyriket Lofoten som skapt for å ferdes i på sommeren.

Når du reiser til Leknes, lander du i hjertet av Lofoten og er nær det meste av både opplevelser og forbindelser. Om du ønsker en aktiv ferie er toppturer i fjellene, padling i havkajakk, dykking eller natursafari noe som vil gi deg minner for livet.

Ikke minst egner Lofoten seg godt for en sykkelferie. Store deler av Lofoten kan sykles i flatt og lett terreng, og i åpne og fredfulle omgivelser med god oversikt over landskapet. Ha likevel i mente at Lofoten er sterkt trafikkert om sommeren, så det anbefales å ikke sykle på hovedveiene. Velger du å sykle litt utpå kvelden, og å sykle på vest- og nordvendte ruter – kan du til og med få sykle i midnattssolen, som skinner fra mai og til og med midten av juli. Den 68 kilometers lange løypa fra  Fiskebøl til Svolvær, Via Laukvik, langs yttersida av Lofoten, er et godt alternativ for deg som vil ferdes på egenhånd.

  • Med konseptet Fly and Bike kan du enkelt bestille sykkel på flyplassen i Leknes og mange andre steder rundt om i landet, slik at du slipper å ta med deg en tung sykkel på norgesferien. Les mer om Fly and Bike her.

Og er du fasicenert av Game of Thrones eller sett Birkebeinere på kino må du definivt besøke LOFOTR Vikingmuseum. På Borg i Vestvågøy, 15 minutters kjøring unna Leknes, har det blitt funnet tufter av et høvdingsete med den største gildehallen man kjenner fra vikingtiden i hele Norden. La vikingene på Borg hilse deg velkommen. Prøv deg i vikingkamp, og feire slaget med et ekte gilde ala Idunn. Om du er i Lofoten 3.- 7. august kan du også få med deg Vikingfestivalen på Borg, som du kan lese mer om her.

Stokmarknes i Vesterålen

 

This was just as cold as it looks absolutley amazing.

Et bilde publisert av Maja Eline Larssen (@majaelinela)

 

Når du flyr til den hyggelige kystbyen Stokmarknes lander du i hjertet av Vesterålen, et rike bestående av fem øyer helt nord i Nordland. Vesterålen byr på severdigheter som Museum Nord, og er også kjent som hurtigrutas fødested. Hurtigrutemuseet og det landsatte hurtigruteskipet «Finnmarken» er Vesterålens dristigste kultursatsing, og noe du absolutt bør ta en titt på. Det nedlagte fiskeværet Nyksund er også et spennende sted å ta turen til, og huser blant annet en smakfull fiskerestaurant.

Å oppleve vakre Vesterålen fra sykkelsetet er absolutt ingen dum idé. Ta for eksempel den anbefalte ruta Hadselsøya rundt (42 km), som er en fin dagstur. Her sykler du på yttersida av Hadseløya mellom Melbu og Stokmarknes, en smal, kronglete, lettkuppert og nydelig rute. Ikke minst er den lettsyklet og har få bakker. På veien kan du nyte utsikten ut mot storhavet og mot Lofoten og Bø i Vesterålen. Stopp på badestranda Taen, der du blant annet kan sette deg ned på en kjærlighetsbenk! Her ligger også kunstinstallasjonen Ræk IV. Noen kilometer fra stranda mot Stokmarknes passerer du Uvêrshula – bygd av naturens egne byggeklosser – som like godt kan besøkes i midnattssol som i uvær. Neste stopp på ruta er Galleri Uvær, som kan anbefales for alle med enten stor eller liten kunstinteresse.

Med Fly and Bike slipper du å drasse med deg en tung sykkel på reisen. Bestill sykkel på flyplassen på Stokmarknes og mange andre steder rundt om i landet, og tråkk av sted. Les mer om Fly and Bike her.

Tromsø

 

Med midnattssolen våkner Tromsø virkelig til liv, og sommerkveldene i byen er fantastiske. Ta deg en svømmetur midt på natten i Telegrafbukta, eller slå en hole in one ved midnatt på Tromsø Golf Park – verdens nordligste 18 hulls-bane. I Ishavskatedralen får du med deg stemningsfulle konserter sent på kvelden, og i Storgata kan du gå på barer, kafeer og nattklubber hele døgnet rundt – Alt dette i et spektukulært lys.

Tromsø er omgitt av vakker natur og de majestiske Lyngalpene ligger like ved. Opplev villmarken og det arktiske sommerdøgnet med en fottur rundt Kvaløya, eller ta fjellheisen opp til et fantastisk utkikkspunkt der du virkelig får se hvorfor Tromsø kalles «Porten til ishavet».

I tillegg er Tromsø sykkelby, og du trenger ikke å sykle langt før du kommer deg ”ut på landet” og i nærkontakt med fjord og fjell. Ta for eksempel turen rundt Tromsøya, en fin og flat tur i svært kort avstand fra byen. På turen kan du i tillegg til sykle rett til fjæra få med deg en rekke severdigheter. Svipp innom Nordnorsk Vitensenter, Botanisk hage, eller Tromsø Museum.

  • Med ordningen Fly and Bike kan du bestille sykkel på flyplassen i Tromsø og mange andre steder i Norge, slik at du slipper å bære rundt på en sykkel når du reiser rundt i Norge. Les mer om Fly and Bike her.

Du må selvfølgelig også prøve ferske fristelser fra nettopp ishavet når du besøker Tromsø. Kjøp ferske reker på brygga, eller nyt herlig sjømat på Emma’s Drømmekjøkken. Kaffen må du ta på Risø mat & kaffebar, som serverer ekte, håndbrygget kaffe. Bestilles helst sammen med et stykke sommerfrisk rabarbarakake!

Hammerfest

Mamma Carl & baby Carl på tur ????????

Et bilde publisert av L A U R I N E ???? (@laurine95)

 

Hammerfest er Norges nordligste by, og du kan ikke si at du har vært rundt i Sommer-Norge før du har besøkt Hammerfest. Regn med stor glede når du får se reinsdyr på kloss hold, som hver sommer flokker til øya for å beite. Og rein lykke (!) kan du oppleve hos Mikkelgammen. Her tar reinsamene Mikkel og Solveig deg inn i sin magiske verden og byr på spennende mat og historier rundt bålet.

Finnmarksbyen bør også oppleves fra sykkelsetet, og i Hammerfest kan du leie el-sykkel som gir deg et ekstra puff opp bakkene. Med ordningen Fly and Bike kan du bestille el-sykkel på flyplassen, akkurat slik som leier bil, og så er det bare å ta fatt på hjulgledene.

Mens du sykler blant høyfjell, vidde og lune fjorder finner du også et yrende plante- og dyreliv, som man ikke ser maken til andre steder. Kombinerer gjerne tråkketuren med øyhopping. Ta for eksempel båten til Sørøya. Der sykler du langs den gamle Fyrvokterveien, som er nyrestaurert og leder deg ut i den enestående kystnaturen i Vest-Finnmark. På veien passerer du blant annet Kjøttvikvarden, som med sine 12,5 meter er det høyeste sjømerket i Norge. Hold også øynene åpne for alt fra havørn til hval, og stopp på Gamvik Gjestegård for en ekte nordnorsk lunsj.

Om du flyr videre fra Hammerfest til Honningsvåg når du Nordkapp – det nordligste punktet på europeisk fastland. Opplev det 71° nord-deltagere, prinser, prinsesser og oppdagelsesreisende alltid har traktet etter, og føl hvordan det er å bokstavelig talt være på toppen av verden.

God tur!

Les mer om Norge Rundt-billetten og bestill drømmeferien her!

 

#capnord #amanecer #noruega #50000likesplease

Et bilde publisert av Javier (@reivajledoir)

 

Toppbilde: Lovatnet i Sogn og Fjordane. Foto: Terje Rakke/Nordic Life AS/Fjord Norway

Print Friendly

Relaterte artikler