Sandefjord Lufthavn Torp

Destinasjon /

Derfor reiser vi fra Torp!

Det er ikke alltid Karl Johan er verdens navle. For folk som bor i Vestfold, gjør flyplassen i Sandefjord livet mye enklere. Vi tok en prat med tre på Torp.

– De små forholdene gjør alt enklere

Solbjorg_Bergene

Solbjørg Farstad Bergene. Foto: Privat

Solbjørg Farstad Bergene er trebarnsmor fra Vestfold og har familie i Nord-Norge. Familien er glad i å reise, men hvordan logistikken håndteres er ganske avgjørende for opplevelsen.
– En reise starter faktisk i det vi setter oss i bilen hjemme på vei til flyplassen. Da er det stor forskjell på å kjøre 20 minutter eller drøye to timer. Enda viktigere er avstanden når ferien er over. Da er det fantastisk deilig å bare ha 20 minutter igjen av reisen etter landing.
Familien er Torp-tilhengere. Like viktig som reiseveien, er de små forholdene som gjør alt enklere.
– Torp er oversiktlig og hyggelig. Alt går mye raskere der enn på Gardermoen, hvor vi må beregne ekstra tid til alt. På Torp er det kort vei fra parkering til avgangshall. Innsjekking og sikkerhetskontroll går hurtig og greit. Det er koselige steder å slappe av med mat og drikke og fine handlemuligheter.
For en familie på fem, er det enklest å komme seg til flyplassen med bil. Da blir også parkeringsmulighetene en del av regnestykket når man skal ut på reise.
– Det er aldri noe problem å finne parkeringsplass på Torp, og med barn er det en fordel at det er kort vei å gå. Det er også mulig å parkere under tak, noe som er veldig greit om vinteren.
Denne sommeren skal sønnen i familien reise alene for første gang. Han skal delta på Sommereventyret i Meråker og fly til Værnes.
– For oss foreldre er det både trygt og tidsbesparende å kunne følge ham til Torp. Datteren vår var på samme tur for noen år siden, og da brukte vi også Widerøe fra Torp. Helt topp!
Solbjørg Farstad Bergene ønsker seg veldig en innenlandsrute mellom Torp og Bardufoss.
– Bestemor bor i Sørreisa. I fjor skulle de to eldste barna fly alene dit for første gang. Og da måtte vi velge Gardermoen. Det ble til sammen åtte timer i bil for mor, for å få barna sendt til bestemor …

– Å fly fra Oslo koster meg 1500 kroner ekstra

Terje_Anthonsen

Terje Anthonsen. Foto: Privat

Terje Anthonsen er lektor i det internasjonale håndballforbundet og reiser mer enn de fleste. Han bor i Larvik og bruker flyplassen på Torp mye.
– Torp er for meg uvurderlig. Jeg pleier å si at det koster meg 1500 kroner mer å reise fra Gardermoen. Ofte må jeg bo en natt på hotell, transport koster penger og mange arbeidstimer går tapt.
Som gammel håndballdommer vet han hvor viktig det er at ting går unna.
– Da jeg i forrige uke ble nødt til å reise fra Gardermoen, opplevde jeg å gå nærmere en kilometer for å komme til passkontrollen. Jeg måtte vente i 45 minutter på bagasjen, så vente på buss for å kjøre til hotellet der bilen sto. Når jeg reiser fra Torp, plukker jeg opp bagasjen og bruker 15 minutter hjem.
Anthonsen ønsker seg enda flere destinasjoner og muligheter fra Torp.
– Jeg er jo så gammel at jeg husker tiden med Norsk Air her i Sandefjord, som senere ble en del av Widerøe. Jeg håper at Widerøe og andre flyselskaper fortsetter å verdsette de lokale forholdene her i Vestfold og at enda flere ruter kommer til, både innenlands og utenlands.

– Torp er Norges svar på Gatwick

Sigbjorn_Vindheim

Sigbjørn Vindheim. Foto: Privat

Sigbjørn Vindheim er en vestlending i Vestfold med sterke meninger. Han slår gjerne både ett og to slag for å både bevare og utvikle flyplassen på Torp som et lokalt knutepunkt for luftfarten.
– Fjell og vidder i Norge gjør flyforbindelsen veldig viktig. Bilveier kan stenge brått og uventet, og sette en stopper selv for en firehjulstrekker med kraft under panseret.
Om landets hovedflyplass er lokalpatrioten ikke nådig:
– Vi har begynt å kalle den for «Ventemoen». Det er jo ikke sunt for den psykiske helsen å stå i kø med små barn og en eskalerende hissig ektefelle som koker innvendig og utvendig. Det kan bli en prøvelse for samlivet med kofferter, barneskrik, dårlig ordbruk, lite oksygen … og det før vi begynner å snakke om parkeringsavgiftene der oppe.
Vindheim bor i Tønsberg og reiser mye i jobb. Han forteller at toget tur / retur Gardermoen koster ham 708 kroner og tar 105 minutter pluss venting på Oslo S. Hjemmefra til Torp bruker han 15 minutter med toget, og det koster 100 kroner frem og tilbake.
– Jeg gleder meg over at Widerøe i årevis har fløyet fra Sandefjord/Torp, og jeg har store forhåpninger til at prisene går ned, og at nye ruter kommer til, når de nye miljøvennlige jetflyene får sin verdenspremiere i Norge neste år.
Sigbjørn Vindheim spår mer enn gjerne litt om fremtiden også.
– Vi som bor i nærheten av Torp, har lett for å like den. Men det gjør også sørlendingene. Med oppgradert firefelts E18 og 110-grense, vil reisetiden deres gå ned. NSB investerer milliarder i dobbeltspor fra Porsgrunn til Drammen. Og i fremtiden vil Vestfoldbanen kjøre rett inn under en ny lufthavn-terminal. Samfunnseksperter sier at Vestfold vil være det største vekstområde i Norden de neste 25 årene. Og der, som et nav mellom mange mellomstore byer, ligger Torp, en «smooth» flyplassen som er utrolig kjekk å ha.
Vindheim kaller sin lokale flyplass Norges svar på Gatwick.
–  I 2017 vil over to millioner reisende gjøre sitt for å vise at Torp skal bestå – ved å benytte flyplassen. Jeg er en av dem.

 

Print Friendly, PDF & Email

Relaterte artikler