Destinasjon /

Høsthelg i deilige København

Få mest ut av dagene i den livlige, men likevel herlig avslappende, storbyen.

Tenker du på storbyferie i høst? Bare en liten flytur unna ligger den danske hovedstaden København. Byen er som skapt for en deilig langhelg når gradestokken begynner å krype nedover, og når flyturen er så kort som den er, er det utrolig hvor mye du rekker å få med deg på bare noen dager.

Her får du vår beste reiseguide til København, med tips om alt fra de mest smakfulle lunsjene, til de mest spennende butikkene:

På to hjul gjennom byen

 

 

Skal du oppleve København med stil må du komme deg på sykkelen. København er nemlig en av verdens beste sykkelbyer, og er tilrettelagt for å nytes fra sykkelsetet. Hos Baisikeli leier du til byens beste priser og på toppen av det hele støtter du en god sak. Inntektene til Baisikeli går nemlig til å samle inn gamle sykler for så å sende dem til Øst-Afrika, hvor de repareres og kommer til nytte for lokalbefolkningen.

Et lite tips er å sette seg inn i sykkelreglene, da det etablerte sykkelsamfunnet også har innført trafikkregler for syklister.

Foruten sykkelhjelmen er et CopenhagenCard et viktig tilbehør på turen. Med dette i hånd har du gratis inngang på 74 museum og severdigheter, samt rabatter på en rekke restauranter, attraksjoner og underholdningstilbud. Som om ikke det var nok gjelder også kortet for to barn inntil 10 år, og når du er sliten etter syklingen, eller om høstværet virkelig setter inn, kan du ta buss, tog og Metroen gratis.

Ønsker du å ta beina fatt kan du bli med på en gratis byvandring med Copenhagen Free Walking Tour, som har ulike turer gjennom byen.

Smørbrød og kulinariske smaker

 

 

Hva er vel bedre enn å krype innendørs og nyte et bedre måltid når høsten herjer utenfor?

København er ikke bare kjent for den røde pølsen, selv om den er for en tidløs klassiker å regne. Tenk snarere på rene, nordiske smaker, med blant annet høykulinariske noma i front. København er hjemby for hele 14 restauranter med Michelinstjerner, og et utall andre restauranter i toppsjiktet.

I København florerer det også av trendy frokost- og lunsjsteder, der du finner de deiligste smørbrød, juice og kaffe på menyen. Sjekk ut Peder Oxe eller Told & Snaps for å få smaken på skikkelige danske smørbrød, 42Raw om du bokstavelig talt vil prøve noe helt rått, eller Hot Buns om du er klar for en real burger.

Om du ønsker å prøve noe litt annerledes til middag kan du ta en tur innom Tight. Her kommer ferske råvarer sammen for å skape en meny inspirert av det amerikanske, australske og kanadiske kjøkken. For masse små retter med store smaker, og det til overkommelige priser, er Pluto stedet å gå når det lakker mot kveld.

For noe søtt, godt og herlig enkelt bør du prøve Nutella-standen på Nyhavn, her snakker vi om pannekaker som smelter i munnen. Om solen titter frem bør den nytes umiddelbart og stående!

Mat i kofferten?

 

☕️???????????????? #torvehallerne #copenhagen

Et bilde publisert av Eric Carl Thorell (@ericthorell)

 

København er blitt en matmetropol de siste årene. I lokalene til Copenhagen Streetfood smaker du på hele verden. Her finner du alt fra brasiliansk grillmat og en egen cocktailbar til en bod dedikert ene og alene til ostekaken. Med priser som ligger mellom 50 – 100 kroner for et måltid kan du føle at du har vært jorden rundt uten å være blakk etterpå.

Hos Torvehallerne finner du også et utrolig utvalg av de ferskeste og mest velsmakende retter. Slå deg ned og spis sushi, nyt en «kalde halve», eller bare gå rundt og ta for deg av smaksprøver – de er det mange av. Godt blir det uansett.

Sannsynligheten er også stor for at du får med deg en smakfull «suvenir» i kofferten, enten det er snakk om fristende sjokolade, marmelade, vin, olivenolje eller et helt nytt og spennende produkt.

Kunstneriske Køben

 

 

Snakkes det om København, så snakkes det også om kunst. Byen har i århundrer vært en høyborg for kreativitet. Den kunstneriske sjelen som har merket byen i århundrer kan du også oppleve på Statens Museum for Kunst. Der finner du alt i fra spektakulære klassikerne i den europeiske renessansen til moderne kunst fra vår tid. Alt samlet i Danmarks største kunstmuseum.

Et lite steinkast unna sentrum finner du Frilandsmuseet, friluftsmuseet som lar deg se nærmere på hvordan livet i Danmark og Færøyene var i gamle dager. Hvis du tør kan du bli med på spøkelsestur eller en av de mange andre aktivitetene de har for barn.

Shopping og parisiske vibber

 

Parisian vibes in Copenhagen

Et bilde publisert av Morten Nordstrøm (@mortenordstrom)

 

Hvis du er lei av å tråkke i de samme, gamle kjedebutikkene er København stedet. Her bugner det nemlig av unike og spennende butikker, for ikke å glemme shopping som fronter det tidløse, stilrene designet danskene har blitt så kjent for.

Hovedgaten Strøget er flott, men de virkelige perlene finner du i sidegatene rundt. Utforsk områdene rundt Gammel Mønt, Silkegade, Kronprinsensgade og Store Regnegade, der det popper opp mote- og interiørfavoritter som Ganni, HAY, Circo Della Moda og Stine Goya, for ikke å glemme små og sjarmerende butikker og kafeer.

Vestebro, den tidligere industribydelen, regnes i dag som Københavns hippeste bydel. I Istedgate finner du kule nisjebutikker og ting garantert ingen andre har. På veien kan du også gå innom lille Værnedamsvej, som trolig er Københavns vakreste gate, og som garantert vil vekke franske følelser.

Tivoli for hele familien

 

30 секунд, полет нормальный #denmark #copenhagen #vsco

Et bilde publisert av Gleb (@mrgle1b)

 

Barn i alle aldre må få med seg Tivoli om man er i København. Fornøyelsesparken har siden 1843 vært et ikon verden over og her er det noe for alle. Foruten karuseller byr parken på eksotisk arkitektur, velholdte hager og historiske bygg. Perfekt for en pust i bakken for både store og små etter heftige karuseller. Tivoliet er ekstra stemningsfult på de mørke høstkveldene, da parken gløder i alle slags glitrende lys.

Tivoliet byr på et og annet adrenalinkick, som seg hør og bør. Bli med i Aquila, hvor du kan oppleve opp til 4G i elleve meters høyde (da kiler det i magen), eller ta det rolig med Ballongyngen, pariserhjulet hvor vognene er formet som ballonger. De aller minste kan ta til skyene med Den Lille Drage, karusellen hvor de selv styrer høyden.

Så hva venter du på? Den danske atmosfæren er som skapt for høsten, og Widerøe flyr deg direkte til København fra  Haugesund, Kristiansand og Sandefjord.

God tur!

Toppbilde: Sverre Hjørnevik/Widerøe

Print Friendly

Relaterte artikler