Aktiviteter /

Dette er festivalen som skaper studentboom i Bergen

Stadig flere unge flokker til Festspillene i Bergen. I år frir festivalen til studentene med et grenseløst program, billige billetter og mat som går middagen på hybelen en høy gang.

– Festspillene i Bergen ønsker å nå ut til stadig flere mennesker. Det brede blir bredere og det smale smalere, sier Anders Beyer, direktør for Festspillene i Bergen.

Det at Festspillene bare er til for opera-fiffen og pensjonister er en myte som definitivt må legges død. Antallet studenter har doblet seg de siste årene, mye takket være et uredd, spennende og ikke minst nyskapende program.

Og årets festival blir intet unntak.

 

 

Gjennom femten dager – fra 25. mai til 8. juni – innføres det unntakstilstand i Vestlandets hovedstad, og byen fylles med over 200 arrangementer både inne og ute. Årets festspill har grenser som tema. Det vil si indre og ytre grenser, vide grenser og ikke minst tøying av grenser.

For eksempel skal den amerikanske storheten Judy Collins teame opp med den norske og lett melankolske Thomas Dybdahl, en duo-konsert i Grieghallen vi er veldig spente på.

Du må også få med deg BIFF filmkveld. På søndagene under Festspillene settes det opp gamle klassikere og nye perler på Festspillplassen, alle plukket ut i samarbeid med Bergen internasjonale filmfestival.

 

Free concert in Bergen Sondrelerche, #bergen #festspillene

Et bilde publisert av Jill Johannessen (@3c_photo)

 

Supergruppe gjester Festspillene

Ikke minst er vi utrolig nysgjerrige på band og konseptopplegget Apparatjik. I 2008 slo aha-legenden Magne Furuholmen (som nå er styreleder for festspillene) seg sammen med Guy Berryman (Coldplay), Jonas Bjerre (Mew) og Martin Terefe. Sammen sauset de sammen en slags supergruppe, og til sommeren får du se de sammen på scenen i Bergen. På konserten deres på Festspillene har de med seg artistene Buika og Void og kunstneren Laura Andersen Barbata, og opptredenen er en hyllest til den mexicanske kunstneren Julie Pastrana.

Så hva du kan vente deg av konserten? Tja, det er ikke godt å si. Slik beskriver Furuholmen selv konseptet i et (langt!) intervju med Natt og Dag:

– Vi spiller og danser, vi nynner og valser. Midt mellom det du kaller kunst og det andre kaller populærkultur er det mange rom som har den suverent beste innredningen. Sånn sett er vi et slags intergalaktisk home make-over team, sier Furuholmen til avisen.

Uansett hva som skjer under konserten, her får du en liten smakebit:

 

 

Dem som er ute etter (flere) kunstneriske opplevelser litt utenom det vanlige må få med seg Philip Glass. Du har kanskje ikke hørt om han, men du har garantert hørt noe av han. Samtidskomponisten fra USA står nemlig bak den fortryllende musikken i filmer som «The Hours» «Illusjonisten» og «Fantastic Four». Med eget ensemble og Bergen Filharmoniske Orkester åpner Glass Festspillene med den sagnomsuste kultfilmen «Powaqqatsi – Life in transformation». Komponisten dukker også opp flere steder i programmet.

  • Om du ønsker flere anbefalinger til hva du må få med deg på Festspillene, eller vil vite hva filmskaperen Joachim Trier har å gjøre med festvivalen, kan du sjekke ut disse seks festspilltipsene.

Lønner seg å være ung

 

@ralphmyerz #fib #festspilleneibergen @thomaslarssen

Et bilde publisert av Jarle H. Moe (@jarlehm)

 

Det er sjelden særlig lønnsomt å være student, men på Festspillene i Bergen lønner det seg faktisk å være ung. Er du under 30 år betaler du nemlig maks 150 kroner per billett for absolutt alle forestillinger på alle arenaer.

Widerøe har også faste lave priser på flybillettene for deg som er student eller under 26 år, og har mange flyvninger til vestlandsbyen. Her kan du lese mer om Studentbilletten og Ungdomsbilletten.

Alt ligger med andre ord til rette for at du kan komme deg til Festspillene uten å blakke deg.

Gastronomisk grill

 

 

Bergen ble nylig en av Unescos 18 kreative matbyer, og Festspillene har selv startet et eget oppfinnsomt matprosjekt. 

– Festplassen skal bli et nytt samlingssted, der tre mat- og musikktelt er åpne fra 11 til nærmere midnatt under hele festivalen. Vi ønsker også å få til et samarbeid med lokale bryggeri. Vi vil vise hva vi kan få til på Vestlandet, det er så mye av høy kvalitet her, sier Anders Beyer, direktør for Festspillene i Bergen til avisen Bergens Tidende.

Ifølge Beyer skal den anerkjente restauranten (og baren) Lysverket stå for maten i det ene teltet, mens alt fra lokale kunstnere til kokker skal kokkelere i de andre teltene.

Tidligere suksesser

 

 

I tillegg til å sette publikumsrekord, har Festspillene de siste årene bemerket seg med flere suksesser på programmet.

I fjor var Festspillene først ute med den absurde og komiske festforestillingen Kafka feat. Röyksopp, som ble spilt for utsolgte saler og rost opp i skyene av både kritikere og publikum.

I 2014 var Festspillene i Bergen en av de første store scenene som slapp til popyndlingen Aurora Aksnes, som nå har slått gjennom for fullt.

Samme år klinket de også til med Sondre Lerche, en konsert som skapte så god stemning at folk hang ut av vinduet for å få den med seg.

Finn ut hva som blir snakkisen i år. Ta med deg både solbriller og sydvesten, og kom deg til Bergen.

God festival!

 

Herlig festivalstemning i Bergen om dagen ????

Et bilde publisert av Region Bergen er Vekstlandet (@regionbergen)

Toppbilde: Festspillstredet på Festspillene i Bergen 2015. Foto: Magnus Skrede/ Festspillene 

Print Friendly, PDF & Email

Relaterte artikler