Tips og triks /

Obs obs! Denne dingsen kan du ikke ha med på flyet

Få med mest mulig, best mulig: Våre eksperter gir deg pakketipsene som vil ta deg trygt gjennom sikkerhetskontrollen.

Skal du også ut å fly, og vil ha med deg alt fra kaker til golfkøller?

Slapp av: Du kan ta med deg det aller meste på flyreisen.

Men det er ett unntak nytt for året:  Det er nå ikke lenger tillatt å ha med seg såkalte «balance boards» på flyet – verken i den innsjekkede bagasjen eller i håndbagasjen. Dette vil gjelde for alle norske flyvninger.

– Forbudet skyldes lithiumbatteriene i brettene, som det av sikkerhetshensyn advares mot å ha om bord på fly, sier Silje Brandvoll, infomasjonssjef i Widerøe.

Har du planer om å ha med deg et balance board på ferie, eller skal gi det bort i gave, bør du sørge for å få det levert direkte dit du skal.

Hvor mye kan du ha med deg?

Det er ofte mye som skal med i bagasjen når en ferie eller reise står for tur. Trine Stabell fra Bodø har vært kabinansatt i Widerøe i over 30 år, og erfarer at det ofte kan bli trøbbel med tunge kofferter og vesker når folk pakker til ferien.

– Jeg anbefaler folk å sette seg inn i reglene for bagasjevekt, sier hun.

Her kan du lese mer om hvor mye du kan ha med deg på Widerøes flyvninger.

–  Det kan også være lurt å skaffe seg en bærbar, elektronisk bagasjevekt hvis du er i tvil om fribagasjen eller håndbagasjen blir for tung, råder Stabell.

191805_408911655824205_1993790005_o

Trine Stabell, kabinansatt i Widerøe

Hos Widerøe får du én innsjekket bagasje gratis på alle reiser, og den kan veie opptil 23 kilo. Håndbagasjen kan ikke veie mer enn maks 8 kilo. I tillegg til håndbagasjen kan du reise med en liten PC-veske eller håndveske.

Og skal du kanskje på skitur i ferien, eller vil ha med gitaren på hytta?

Dersom du kun reiser med skiutstyr, golfutstyr, et musikkinstrument eller lignende i tillegg til håndbagasje, kan du ta med dette uten å betale noe ekstra.

Hva må du passe på når du pakker håndbagasjen?

Det er lett å glemme at ikke alt som er verdifullt kan bli med i den lille trillekofferten, sekken eller veska.

– Folk tenker gjerne ikke på at også gaver må følge de vanlige reglene for håndbagasje, forteller Stabell.

– Noe vi ofte ser er akevittflasker, store parfymeflasker eller innpakkede esker med spekemat der det følger med en liten kniv. Alt dette fører til problemer i sikkerhetskontrollen.

Pakk derfor alt av spisse gjenstander og flytende over 100 milliliter ned i den eventuelle innsjekkede bagasjen. Eller kjøp bursdagspresangen på flyplassen, oppfordrer Stabell.  Det kan i det hele tatt være lurt å vente med å pakke inn eventuelle presanger du skal gi bort til etter flyreisen.

– Hvis du skal ha med gaver gjennom sikkerhetskontrollen som er pakket inn, kan det skje at du blir bedt om å åpne papiret. Hvis kontrolløren er usikker på hva som er i pakken, må du nok regne med at du blir nødt til å åpne den, sier Bjørn Erlandsen, fungerende kommunikasjonsdirektør i Luftfartstilsynet.

– Det vil kanskje være litt leit for noen å måtte pakke opp gaver til seg selv eller andre på flyplassen, legger han til. Verken raketter eller stjerneskudd er tillatt å ha med i håndbagasjen, og dette nøler heller ikke kontrollørene med å beslaglegge – det er tross alt snakk om eksplosiver. Shooting Star

Hva kan du ha med i håndbagasjen?

Skal du derimot ha med deg kaker eller godterier, anbefaler faktisk kabinansatt Trine Stabell å ta disse med i håndbagasjen. – Mange tror at det ikke er lov til å ha med kaker, kjøtt eller annen mat i håndbagasjen, men det er det, og det bør man også gjøre  For jeg har møtt flere skuffede sjeler som har fått krumkakene sine knust i kofferten, selv om kofferten var av god kvalitet, sier Stabell. En ting du likevel bør være obs på er om kaken eller småkakene har flytende fyll eller krem. Chocolate Strawberry Cake  – Alt av matvarer som kan smøres og som er mykt, håndteres som flytende, sier Gøril Gisetstad, Security-sjef for Avinor på Trondheim lufthavn, Værnes. Det inkluderer kremen på eller i kaka. Den bør du med andre ord vente med å smøre på til du er vel fremme.

Hva må du passe på i den innsjekkende bagasjen?

Husk at den innsjekkede basgasjen også kan bli kontrollert . – Hvis det er usikkert hva den innsjekkede bagasjen inneholder, blir den sett nærmere på, sier Bjørn Erlandsen i Luftfartstilsynet.

bje

I din innsjekkede bagasje kan du derimot ha med både kniver og bowlingkuler, som ikke ville vært lov i kabinen. Men også her er det regler du må være klar over, i tillegg til forbudet mot balance board. – Du kan ikke ha med noe som kan skade flyet eller annen bagasje, sier Gøril Gisetstad. – Du vil ikke få med for eksempel en motorsag det har vært olje på, et bilbatteri som kan lekke, eller andre brennbare og etsende ting, sier hun.

Så mangler jeg bare noget champagne og lidt kransekage.. #fyrværkeri#raketter#heksehyl#leftovers#nytår#   A photo posted by Per Thomsen (@thomsen9200) on

Fortsatt usikker på hva du kan ha med deg på flyturen? Sjekk Widerøes regler for innsjekket bagasje og håndbagasje

Toppbilde:  Julekake-familie. Av Alison and Fil, Flickr 

Print Friendly, PDF & Email

Relaterte artikler