Aktiviteter, Bak kulissene /

Helt i skyene med Drømmeflyet

Én gang hver sommer skjer det noe magisk i norsk luftrom. Da letter et fly med kreftsyke barn og deres familier, og setter kursen mot en dag fylt med glede, spenning og eventyr.

Opplegget kalles «Drømmeflyet», og er et arrangement drevet på dugnad av frivillige ansatte i Widerøe i samarbeid med Barnekreftforeningen.

Barna som får dette tilbudet er ofte låst til sitt sykehus gjennom hyppige og slitsomme behandlinger, noe som vanskeliggjør gjennomføring av en ferietur for barna og deres familier.

Den første turen

Drømmeflyet startet i Bodø for ni år siden da lille Sigrid var alvorlig kreftsyk. Tross sykdommen, hadde Sigrid et sterkt ønske om å se løvene i Dyreparken i Kristiansand, men på grunn av avansert behandling kunne ikke familien ta sjansen på å booke faste billetter.

Da ingen flyselskaper ville gi Sigrids familie fleksible billetter tok de ansatte i Widerøe saken i egne hender. De fikk disponere et fly fra Widerøe for en dag, og brukte anledningen til å fly Sigrid og 50 andre syke barn, søsken og foreldre til dyreparken i Kristiansand.

Dette ble startskuddet for en årlig begivenhet. Det å arrangere Drømmeflyet går på rundgang mellom Widerøes crewbaser. Slik får barn fra hele landet, avhengig av geografisk tilhørighet til en base, tilbud om å bli med Drømmeflyet.

Tidligere har Drømmeflyet flydd til blant annet Mummiland i Finland, Kongeparken i Stavanger og Dyreparken i Kristiansand.

Destinasjon Danmark

Felles OSL

Alle gleder seg til tur! Her klart for avgang fra Oslo Lufthavn. Foto: Kaja Baardsen.

Årets Drømmefly var arrangert av Oslo, og tok av fra rullebanen lørdag 20. august. Destinasjon: Legoland.

Om bord satt 46 barn og 27 foreldre som gledet seg til en fridag med glede og gode opplevelser.

Blant passasjerene var også syv år gamle Gabriel som fikk kreftdiagnosen akutt lymfatisk leukemi for snart tre år siden.

– Vi holdt på med behandling for Gabriel i to år, og var ferdig nå i slutten av april, sier pappa Erlend Sars-Olsen.

Da Gabriel ble syk ble familien også med i Barnekreftforeningen, og det var her pappa Erlend først fikk høre om Drømmefly-prosjektet.

Familien sendte inn en søknad om å få være med, men bestemte seg for å ikke fortelle noe til barna før det var sikkert at de hadde fått plass.

– Da vi fortalte Gabriel og lillebror at de skulle fly til Legoland gikk stemningen i taket.

Et friminutt

Intensjonen er å tilrettelegge dagen slik at hele familien skal få en drømmedag og et «friminutt» i en ellers tøff hverdag.

– Klemmene og smilene vi fikk fra barna gjorde dette til den mest givende dagen jeg har hatt på jobb i de 19 årene jeg har vært her, sier flykaptein Else Karethe Hornseth.

Som flere av Widerøes ansatte har også hun opplevd at egne barn har fått kreft.

– Sønnen min Peder fikk leukemi da han var tolv år. Sykdommen var hissig og dessverre responderte han dårlig på behandling og vi måtte ut på jakt etter beinmargsdonor.

Heldigvis ble det match med lillebroren hans. Han ga beinmarg til storebror, og etter en tung periode og lang tid på isolat ble han frisk. I dag er han en sprek syttenåring, forteller Else.

V.I.P for barna

Noen uker senere dumpet billetter til Flytoget ned i familiens postkasse, og da dagen endelig kom møtte de spente barnefamiliene hverandre i egen gate på Gardermoen.

– Vi ble tatt imot av et fantastisk personale, og alt var tilrettelagt for barna. Du kan gjerne kalle det en slags VIP-behandling, forteller Erlend.

Om bord i flyet ble det underholdning for barna, med bøker, ballonger, modellfly og mye mer mens flyet holdt kursen mot Danmark.

– Barna var veldig kry da de fikk pilotuniformer med lue og skjorte, så det ble en liten julekveld om bord, sier pappa Erlend.

– De ansatte hadde tid og hjerterom til alle, de så hvert individ, både barn og voksne.

Etter å ha landet i Danmark ble hele følget tatt om bord i egne busser før ferden gikk videre mot reisens mål.

– Gutta mine formelig ristet i setet da vi ankom Legoland. De hadde lest seg opp på innholdet og ville rett til årets nye attraksjon, Ninjago, for å møte alle heltene sine.

Med stemningen i taket ble barna og familiene deres tatt vel i mot av en Legoprinsesse før de fikk utlevert egne adgangsbilletter som tok dem forbi køen.

– Det var en flott tilrettelegging for barna, for utholdenheten deres er ikke på samme nivå som hos friske barn. For oss hadde det rett og slett vært umulig å gjennomføre noe slikt på egenhånd.

Heltene på rullebanen

14045785_538505513015291_146206846337783531_n

Crewet fra årets Drømmefly på plass i Legoland. – De har fått en stor plass i hjertet vårt, sier Erlend Sars-Olsen, som var med på turen med sønnen Gabriel. Foto:Kaja Baardsen.

Etter en lang dag i Legoland måtte det blide turfølget til sutt sette kursen hjemover.

– Da vi skulle ta farvel med gjengen som hadde arrangert turen for oss, så vi at ungene var ufattelig lykkelige og takknemlige. Det ble virkelig skapt noen nye helter denne dagen. Den gjengen som stod igjen på rullebanen fortjener all heder og ære, de har fått en plass i hjertet vårt, sier pappa Erlend.

– Dette tilbudet gjør at man får igjen trua på menneskeheten.

Takker sponsorer

Prosjektgruppen bak årets Drømmefly besto i år av Åse Enger, Barbro Boquist Lindberg, Steinar Petursson og Else Karethe Hornseth. De ønsker å rette en stor takk til alle som sponset turen, og som gjorde Drømmeflyet til en ekstra fin og minneverdig tur.

Her er årets fantastiske sponsorer:

 • Legoland sponset inngangsbilletter til hele Drømmeflyet!
 • Air bp sponset drivstoff!
 • Billund Airport sponset handling!
 • Aviation Fuelling Services Norway sponset drivstoff for 5.000 kroner!
 • Grindsted Turist sponset buss t/r Billund-Legoland!
 • Avinor sponset landings- og underveisavgifter i Norge!
 • DIPS sponset sekkene til barna og 20.000 kroner!
 • ÅF (Aktiebolaget Ångpanneföreningen) sponset Drømmeflyet med 25.000 kroner!
 • Marcus & Martinus sponset barna med autografkort og M&M-armbånd!
 • Tryg Forsikring sponset diverse saker til barnas ryggsekker!
 • Flytoget sponset togbilletter til familier som trengte transport t/r Oslo Lufthavn!
 • Kabinansatt Renate Gammeli bakte fly-pepperkaker til store og små om bord!
 • Papirkompaniet sponset barna med penal og andre flotte produkter!
 • Radisson Blu sponset fire hotellrom til Drømmeflyet’s prosjektgruppe!
 • Chrom sponset diverse ting til barnas ryggsekker!
 • SSP (Select Service Partner) sponset mat på flyet!
 • Tangen Trelast sponset tommestokker til barna!
 • Christina Kildal sydde luer til alle barna!
 • Tangen Senter sponset barna med lego og andre leker!
 • Bunnpris Nittedal sponset med 2.000 kroner!
 • Spektrum Forlag sponset barna med bøker og aktivitetshefter!
 • Solum-Bokvennen Forlag sponset barna med bøker!
 • Sunniva Drikker sponset alle ombord med eplejuice!
 • Bama sponset med bager til kreftavdelingene!

I tillegg ble de i år solgt hele 800 grønne Drømmefly-armebånd rundt om på Widerøes flyplasser i Norge. Disse koster 100 kroner, og inntektene går til Barnekreftforeningens Forskningsfond, og Barnekreftforeningen Oslo & Akershus.

Alle midlene fra sponsorene går uavkortet til Drømmeflyet, og det som eventuelt blir igjen når turen er over, går til Barnekreftforeningens Forskningsfond, og Barnekreftforeningen Oslo & Akershus. Dette for at de kan gjøre stas på de barna som av ulike årsaker ikke kunne bli med på turen.

wideroe-drommeflyet-01-01

Toppbilde:  Drømmeflyet på Legoland. Lisensiert av Kaja Baardsen.

Print Friendly, PDF & Email

Relaterte artikler