Destinasjon /

Eksotisk hvalsafari i Vesterålen

I arktiske Vesterålen er du garantert spektakulære møter med alt fra spermhval til spekkhugger.

Du ser en skygge under vannflaten. Den kommer nærmere, og med ett bryter en glinsende, massiv kropp gjennom vannet. Nærværet av verdens største pattedyr gjør noe med deg. Den ville, norske naturen gir deg ærefrykt, og en følelse av å være en liten del av noe større.

 

 

Hvalgaranti

Reis 69 grader nord, til det lille sjarmerende fiskeværet Andenes, helt ytterst i havgapet. Med en gang du lander på Andøya merker du det friske nordlandsklimaet, med sjøsprøyt som slår inn mot land på alle kanter.
På Hvalsafari i Vesterålen får du med hvalgaranti på kjøpet. Området utenfor Andenes er nemlig det eneste stedet i Nord-Europa hvor du med stor sikkerhet kan se hval på korte turer. Det kjølige, dype arktiske havet er spesielt egnet som spiskammer for spermhvalen. Og han er ikke alene i havet.

 – Det kan like gjerne dukke opp vågehval, grindhval, nise, spekkhugger og sel på turen. Faktisk er sjansen for å se hval så stor som 90-95 prosent, forteller Daniele Zanoni, salgsjef i Hvalsafari ved Andenes.

Kapteinen og mannskapet om bord har også god lokalkjennskap til farvannet. Skulle du, mot formodning, ikke se hval i løpet av båtturen, kan du bli med på en ny tur eller få pengene tilbake.

Det tar bare en liten time fra Andenes ut til hvalens tilholdssted. En hvalsafari varer i 3 til 5 timer, alt etter hvor lang tid det tar før hvalene kommer opp til overflaten. Gleden over å oppdage en hval som sakte men sikkert kommer opp til vannskorpa for å puste litt, før den igjen dykker langt ned i dypet, er ubetalelig.

– Folk reagerer på de utroligste måter når de får se hvalen i levende live, og for mange er det en opplevelse som blir sittende i kroppen. Vi opplever både gråt, gisp og skrik, ingen reaksjoner er rare for oss, sier Zanoni og ler.

På hvalens premisser

 

Vi har ikke bare sett hval og spekkhogher, men også en babyspekkhogger???????? #andenes #hvalsafari #visitnorway #lfhs

Et bilde publisert av Mariann Håkonsen (@mariann96)

 

Naturguidene i området er spesialister på denne type storhavssafari. De deler gladelig av sin marinbiologiske og kystkulturelle kunnskap. Kunnskapsformidling er viktig, derfor er guidene om bord både forskere og studenter fra mange forskjellige land. På grunn av dette oppleves hver tur som et spennende forskningsprosjekt. Ofte er forskerne like engasjerte som turistene, der de ivrige henger over ripa og tar bilder av kjempene som leker i vannflaten.

– Vi er svært opptatte av å ta hensyn til hvalene når vi er ute på safari. Båtene nærmer seg derfor hvalen svært sakte, og alltid bakfra, for å ikke forstyrre ferden dens på noen måte. Spekkhoggerne nærmer vi oss alltid parallelt med båten. De ulike dyrene har ulike preferanser, og det er alltid dyret som bestemmer hvor nært båtene kan gå, sier Zanoni.

Er du riktig heldig blir hvalene nysgjerrige på båten du er ombord i, og kommer helt bort for å hilse på. Kanskje tar flokken følge med båten et stykke.

Uforglemmelig hvalsafari

 

 

Å se den majestetiske spermhvalen på nært hold er en opplevelse du sent vil glemme. Når den opptil 20 meter lange spermhvalen dykker ned, og halen kommer til syne, slutter du nesten å puste. Husk å pakke med deg kamera – du får garantert minner for livet!

Les mer om hvalsafari i Andenes på nettsidene til Hvalsafari AS eller Seasafari Andenes. Stø i Vesterålen tilbyr også hvalopplevelser, les mer på nettsidene til Artic Whaletours.

Ikke bare for utenlandske turister

 

Another beautiful photo taken at Andøya???? #andenes #andøya #andrikken photo credit: @pane77photography

Et bilde publisert av Andrikken Hotell (@andrikkenhotell)

 

Store deler av dem som oppsøker hvalsafarien er utenladske turister. Men du trenger ikke å være verken tysker eller japaner for å få en opplevelse for livet på Andenes.

– Vi merker at flere og flere nordmenn blir oppmerksomme og nysgjerrige på sitt eget land og sin egen historie. Det å være ute på det åpne, arktiske havet og skue etter de enorme dyrene er eksotisk også for nordmenn, sier Zanoni.

Har du lyst til å oppleve de majestiske dyrene på nært hold, kanskje til og med i strålende midnattssol? Widerøe flyr deg rett til hvalsafarien og Andenes. Bli inspirert av videoen nedenfor!

Toppfoto: Marten Bril/Sea Safari Andenes.

Print Friendly, PDF & Email

Relaterte artikler