Rorbu ved Hamnøy i Lofoten. Foto: Alex Conu/Visitnorway.com

Destinasjon /

Eksotisk rorbuferie i høst

Gå den den nye årstiden i møte med en innholdsrik rorbuferie med sprakende høstfarger og brusende hav.

For mange er høsten den desidert beste tiden på året. Luften blir skarpere, trær og blad farger omgivelsene i brune, oransje og røde høstfarger.

Det er med andre ord det perfekte turvær og opplevelsene står i kø. Høsten er perfekt om du vil leie en komfortabel rorbu i idylliske omgivelser. Ferie utenom høysesong betyr vennlige priser, mindre trafikk og mer personlig service. Det beste er at dette er noe som passer alle, fra barnefamilier, par, vennegjengen eller forretningsfolk på kurs eller blåtur. Bli med på aktiviteter som hvalsafari, fisketur, fjellklatring eller kajakk.

Her er noen forslag:

Eliassen Rorbuer

Rorbu i Lofoten. Foto: CH - Visitnorway.com

Foto: CH – Visitnorway.com

I vakre Reine i Vest-Lofoten finner du regionens eldste rorbuanlegg, de eldste fra 1890. Bryggene er imidlertid pusset opp til en moderne og bekvemmelig overnatting året rundt. Du bor godt i de tradisjonelle rorbuene som ble brukt som krypinn for tilreisende fiskere fra hele landet under det årlige Lofotfisket. Som en perfekt ramme rundt det hele har du utsikt mot den fantastiske Vestfjorden, Reinefjorden og store steile fjell som skyter opp av havet.

Stedet byr på en rekke aktiviteter:

– Du finner båt og sykkelutleie på anlegget. Fisketurer, havsafari, dykking, snorkling, kajakk, fjell- og skiturer, for ikke å glemme nordlysturer på vinteren, opplyser Agata Gasior, driftsleder ved Eliassen Rorbuer.

Nærmeste flyplass er Leknes, 55 km fra Reine.

Eliassen Rorbuer er også bare en av mange fantastiske rorbuer du kan besøke i Lofoten. Her finner du mange andre alternativer!

Rorbuene i Bud

 

Not much «tupperware» on #håholmen #atlanterhavsveien #hustadvika #classicnorway

Et bilde publisert av Harald – Norway???????? (@hkalvoy)

 

Det går et historisk sus over det gamle fiskeværet Bud ytterst på Romsdalskysten. I middelalderen var nemlig dette det største handelsstedet mellom Trondheim og Bergen. Det familievennlige stedet lokker i dag med flotte rorbuleiligheter og alt du måtte begjære av moderne bekvemmeligheter i en rorbu. Her kan dere tusle ut på bryggen rett utenfor stua og fiske krabbe. Vil du ut på sjøen, kan du leie både båt og utstyr til krabbefiske. Stedet er også populært for sportsfiskere.

Ellers ligger Rorbuene i Bud i et spennende område hvor det alltid er noe å finne på. Du bor i kort avstand til flotte turer i fjell og skog, for ikke å snakke om idyllisk utfart med kajakk. Her kommer du nært dyr som for eksempel nise, kobbe og havørn. Sjekk ellers ut det historiske høydepunktet Ergan kystfort, som ble etablert av tyske tropper under andre verdenskrig.

Du kan enkelt reise hit ved fly til Molde eller Kristiansund, og oppleve den flotte Atlanterhavsvegen og Trollkirken på turen.

Træna Rorbuferie

Trænstaven på Helgelandskysten. Foto: Frithjof Fure - Visitnorway.com

Foto: Frithjof Fure – Visitnorway.com

En av de mest kjente landemerkene langs Helgelandskysten er de karakteristiske fjellformasjonene på Træna. Landets eldste fiskevær ligger 33 nautiske mil vest for Sandnessjøen og midt på polarsirkelen. Her finner du Træna Rorbuferie, som har utleie hele året.

– Høsten er en fin tid, da er det veldig klar sikt i sjøen og for fisketurister er det alltid mye fisk å få, forteller daglig leder, Tove Ruth Olsen.

Hun forteller at stedet er svært eksotisk når høststormene setter inn. Men vær obs på at avreisedato kan bli noe forskjøvet, da man er båtavhengig for å komme til Træna. Øygruppen er imdlertid kjent for å være et stille og rolig sted, perfekt for refleksjon så vel som aktiviteter.

– Vi har masse historie å by på. Det er også gode klatermuligheter i de mange grottene på øya Sanna, som kun har tre fastboende. Man får en følelse av at verden har stoppet litt opp her.

Hit kommer alle slags mennesker, fra barnefamilier til fiskeklubber. Bursdag og bryllup er svært populært. Går du med en drøm om det perfekte idylliske bryllupet i eksotiske omgivelser, kan du sjekke ut det koselige Petter Dass-kapellet, som er ypperlig til en liten intim vielse.

I tillegg til Træna Rorbuferie finner mange andre karakteristiske rorbuer langs Helgelandskysten. Her finner du oversikt over andre flotte rorbuer!

Knutholmen Rorbuer

 

Takk for nå #kalvåg

Et bilde publisert av ingvild ramstad, norway (@ingvildplingvild)

 

Om du ønsker en spesiell atmosfære, kortreist mat og ramsalta kystkultur bør du fly vestover til fiskeværet Kalvåg, som er en av vestlandets mest populære båthavner.  I gangavstand rundt den vesle vågen finner du Knutholmen Rorbuer, og her vil du garantert sove godt. Våkn opp til bølgeskvulp og kjenn Vestlandets ro og fred på kroppen.

Vær heller ikke redd for å kjede deg. På Knutholmen kan du bli med på alt i fra havfiske til helikopterturer, og her finner du en oversikt over alle opplevelsene du kan få med deg under oppholdet.

Knutholmen er også stedet for smaksopplevelser utenom det vanlige. I restauranten, som ligger rett ved rorbuene, serveres deilig sjømat, tilbredt med ferske råvarer som er så lokale som de får blitt! 

Den deilige maten, stemningen og boltreplassen gjør Knutholmen perfekt for selskaper. Noe å tenke på neste gang du arrangerer fest eller leter etter konferansested?

 

Fersk sjøkreps er vår favorittråvare! #smakavkysten #brlarsen #knutholmen

Et bilde publisert av Knutholmen. Kalvåg (@knutholmenas)

 

Hvis du ønsker en spesiell opplevelse i høst, så slår det aldri feil med rorbuferie. Du finner flotte, moderne, gammeldagse og spesielle bygg langs kyststripen over hele landet, fra nord til sør. Så er det bare å velge og vrake i hvilke opplevelser du ønsker, om det er dykking, havørnsafari, fiske eller annet.

Ha en riktig god start på høsten!

Hvor er din favoritt rorbu?

Print Friendly, PDF & Email

Relaterte artikler