Skåla, over Nordfjord. Foto: Sverre Hjørnevik/visitnorway.com

Destinasjon /

Fagre, aktive og kulturelle Nordfjord

Stadig flere får øynene opp for Nordfjord som feriemål. At denne delen av landet har noe av Norges flotteste natur er nok kjent for mange, men fagre Nordfjord har så mye mer. Et mylder av friluftsaktiviteter og et imponerende kulturliv gjør ferien her komplett.

Nordfjord er et eldorado for breopplevelser, toppturer, padling og laksefiske. De som finner sjelefred i golf eller landeveissykling drar heller ikke skuffet hjem. Flere steder har du også mulighet til å oppleve naturen fra ryggen til en fjording – regionens «egen» hesterase.

Den største attraksjonen i Nordfjord er naturligvis Brikdalsbreen. Isbreen i enden av Oldedalen trekker hundre tusenvis av turister hvert år, men de senere årene har det vokst frem flere nye tilbud som kan mette eventyrlysten. På Stadt finner du et norsk surfemekka og i Loen kan selv nybegynnere prøve seg på den luftige klatreruten «Via Ferrata Loen». Gode traseer for terrengsykling har dukket opp flere steder, mye takket være Nordfjord Grovsyklarlaug, som gjennom flere hundre dugnadstimer har lagt til rette for at syklende kan komme enda tettere på naturen – med mål om minst mulig inngrep, og mest mulig harmoni med de som helst vil ta bena fatt.

Lederen i grovsyklarlauget, Pål Kristian Gimmestad, er stolt over det Nordfjord kan by på av varierte naturopplevelser, og sier det er en viktig grunn til at han og flere han kjenner har valgt å bosette seg i området.

–Her kan alle komme tett på naturen, enten du ønsker å holde deg godt innenfor komfortsonen, eller om du ─ som meg ─ finner glede i å utfordre den, sier han.

Iggy Pop, country og ildsjeler

Festivalsjef for Malakoff, Arnt Ivar Naustdal. Foto: Ronny Solheim

Festivalsjef for Malakoff, Arnt Ivar Naustdal. Foto: Ronny Solheim

Innenfor 30 minutter fra Sandane lufthavn finner du noen av Norges mest spennende musikkfestivaler innen sine sjangre – enten du liker rock, country, blues, klassisk musikk eller opera.

Nordfjordeid kan skilte med rockefestivalen Malakoff og Opera Nordfjord, mens nabokommunen Gloppen byr på Norsk Countrytreff, Fjordblues og den klassiske musikkfestivalen Gloppen Musikkfest. Festivalsjef for Malakoff, Arnt Ivar Naustdal, gir de mange ildsjelene og dugnadsånden mye av æren for det rike kulturtilbudet i Nordfjord.

–På små plasser er folk gjerne ekstra stolte over å skape opplevelser som ikke står noe tilbake for de mer bynære tilbudene i Norge. Veldig mange legger ned svært mange dugnadstimer for at festivalene skal lykkes med å skape store opplevelser for både de som bor her og de tilreisende, sier han.

Er det kulturlivet som trekker deg til Nordfjord, kan området i juli mellom annet by deg på disse to festivalopplevelsene:

Norsk Countrytreff, Breim 14.-17. juli: En av større og mest tradisjonsrike countryfestivalene i Norge, og for fem år siden kronet med nasjonal knutepunktstatus som eneste countryfestival i landet. I år byr festivalen på blant andre amerikanske Daryle Singletary og Sweethearts of the Rodeo, i tillegg til norske favoritter som Vassendgutane og Hellbillies.

Malakoff Rockfestival, Nordfjordeid 21.-23. juli: Hver juli måned transformerer den vesle og sjarmerende bygda Nordfjordeid seg til en yrende metropol for de festivalglade. Festivalen hadde 20 000 besøkende i 2015, og kan i år skilte med mellom andre Iggy Pop, Yelawolf, Gojira, Kvelertak og Matoma på programmet.

Romantisk overnatting

Fin fin dag <3 #vårsol #kastanjer #Nordfjord #gloppen

Et bilde publisert av Gloppenhotell (@gloppenhotell)


Hva er vel mer romantisk enn å skue utover dype, speilblanke fjorder og snødekte fjelltopper? På Gloppen Hotell i Sandane overnatter dere i historiske omgivelser i hjertet av Fjord-Norge. Her sørger det gjestfrie personale for romantikk fra A til Å: Nyt et glass musserende ved ankomst, før dere geleides til et rom dekorert med blomster, frukt og sjokolade. Og ikke nøl med å sove ordentlig godt ut, for hotellet har sen utsjekk fra rommet.

Det er vanskelig å ikke la seg forføre av Gloppens kjøkken. Menyen består utelukkende av lokale Vestlandssmaker, og dere kan selv plukke en treretter fra à la carte-menyen. Ta også turen ned i kjelleren, der dere finner et av Norges minste mikrobryggerier.  På ettermiddagen kan dere plukke fristende småsaker fra hotellets afternoon tea. Den er komponert med en egen kortreist vri, og serveres i hagen eller foran peisen på regnværsdager.

Widerøe tar deg til Nordfjord via Sandane flyplass.

Klikk her for en full oversikt over alt du kan se og gjøre i regionen.

Toppfoto: Sverre Hjørnevik/visitnorway.com.

Print Friendly, PDF & Email

Relaterte artikler