Aktiviteter /

Fandenivoldske fornøyelser på Festspillene i Bergen

Med et uredd program og A-ha-stjernen Magne Furholmen som ny styreleder, lover Festspillene i Bergen å bli verdens viktigste festival. Her får du alt du må vite om sommerens mest vågale fest.

Fandenivoldsk og finurlig, utforskende og forstyrrende.

Du tenker kanskje ikke på festspill når du leser disse ordene, men det er altså slik Festspillene i Bergen beskriver seg selv. Og når man kommer litt nærmere inn på hva festivalen har å by på, er det heller ikke vanskelig å skjønne hvorfor.

 

 

Festspillene i Bergen er Norges eldste festival for musikk og teater, men har i løpet av de siste årene sørget for å bli alt annet enn smal og historisk foreldet. Gjennom femten dager – fra 25. mai til 8. juni – innføres det unntakstilstand i Vestlandets hovedstad, og byen fylles med over 200 arrangementer både inne og ute.

På fjorårets festival satte Festspillene også ny publikumsrekord, og på tre år har antall besøkende økt med hele 67 prosent. Faktisk har festivalen så godt publikumstekke at de nå skal lære fotballaget Brann de gode triksene (!)

 

Familiedag på Siljustøl foto thor brødreskift_9

Familiedag på Festspillene. Foto: Thor Brødreskift/Festspillene

Dette må du få med deg:

Ambisjonene for årets Festspill-program er skyhøye. På programmet står blant annet en splitter ny oppsetning av den spenstige og tidløse Barberen i Sevilla, en opera du ikke vil gjespe av.

Latter blir det garantert når Lars von Trier byr på en ellevill farse i teaterstykket Direktøren for det hele. Her er det stor fare for at du vil kjenne igjen mye fra jobben, som konfliktskyhet og ansvarsunndragelse for eksempel.

Få også med deg de to musikalske mesterverkene Verklärte Nacht/Erwartung i Grieghallen. De iscenesatte verkene ligger i musikalsk og moralsk grenseland, og vil trigge både sansene og tankene. Det er i det hele tatt klassiske musikere i toppklassen som får skinne på Festspillene.

Festivalen kan i år lokke med internasjonale mestere som fløytisten Sharon Bezaly og fiolinisten Janine Jansen. Her får du en liten smakebit av Jansens strengkunster:      

 

 

Har du også benket deg foran dokumentarkrimmen Making a Murderer? Da må du ikke gå glipp av konsertforestillingen Séance, som nettopp handler om et uløst mysterium fra virkeligheten. Filmregissør og manusforfatter Harald Zwart vil sammen med komponistene Karoline Krüger og Sigvart Dagsland geleide publikum gjennom denne urfremføringen. Forestillingen forteller historien om det mordmistenkte mediumet Ingeborg Køber.

Husk at det skjer mye mer under de femten festdagene, så holdt deg oppdatert på programmet. I år som i fjor popper det dessuten opp spennende og levende kunst rundt om i byen – der du minst venter det. I 2015 dukket for eksempel Nøkken opp av tjernet. Hvem dukker opp i år?

 

Furuholmen er heller ikke det eneste som er nytt for året: Festivalen satser nå nemlig på å løfte fram gastronomien, og på Festplassen vil du i år finne flere fristende mattelt.

Er du fortsatt ikke overbevist? Tenker du at Festspillene er dyrt, bare for pensjonister, at du må pynte deg eller at klassiske musikere blir sure om du klapper på feil sted? Det er mange oppfatninger om Festspillene der ute, men det er ikke alle som stemmer. Her svarer festivalen på noen av de mest seigliva mytene om Festspillene.

God fandenivoldsk fornøyelse!

 

Hva skal man si??? #FestspilleneiBergen   Et bilde publisert av Christoffer Werner (@christoffer_werner)

 

Toppbilde: Apparatjik m/Buika og Void.  Lisensiert av Festspillene i Bergen.

Print Friendly, PDF & Email

Relaterte artikler