Aktiviteter /

Femundløpet – en folkefest i vintervakre Røros

1. februar 2019 går startskuddet for det tradisjonsrike Femundløpet. Kjenn den ville og vakre vinterdramatikken på kroppen når 180 hundespann slippes løs i Bergstaden.

Femundløpet Røros 2019: Nederst i Kjerkgata slippes hundespannene ut fra start. Det lyser i hundrevis av hundeøyne. De passerer Bergstadens ikoniske kirke, før de bryter hardt til høyre i en dramatisk sving. Når de krysser den historiske Malmplassen og forsvinner ut i den spektakulære naturen, er det umulig å ikke elsker vinteren. 

En folkefest du lever lenge på

  1. februar 2019 går startskuddet for det tradisjonsrike Femundsløpet i Røros. Hundrevis av hundespann legger ut på en krevende reise gjennom åtte kommuner i et dramatisk vinterlandskap, før de returnerer til målgang på Røros noen dager senere.

Og bare for å ha sagt det: Hundeløpet i Bergstaden, er mye mer enn en sportsbegivenhet. Femundløpet er nemlig kjent for å være en real folkefest. Byen stenges for all trafikk, og det yngler av folk og god stemning i de vintervakre gatene.

Fly til Femundløpet og folkefesten på Røros

Det å komme seg til målstreken er en tøff oppgave for både hunder og deltakere, men veien til startstreken og folkefesten er enkel: Fly med Widerøe til Røros

Anbefalt: Pakketuren Femund4all

Lyst på «full pakke» vinteropplevelse? Pakketuren Femund4all gir deg muligheten til å oppleve verdens største hundeløp fra innsiden. Du kommer tett på løpere og hunder, og du får prøve deg som hundekjører selv!

Under hele oppholdet bor du godt, og serveres den beste lokalmaten du kan tenke deg. Denne pakka er rett og slett en perfekt kombo om du elsker både naturen og god mat.

Hundeløp – ekstremt utfordrende

Den gamle trehusbyen Røros har stått på UNESCOs Verdensarvliste siden 1980, men bergstaden er langt i fra historisk foreldet. Femundsløpet er kjent som verdens tøffeste løp, og verdensarven får et møte med vill og actionfylt vinterdramatikk. Spannene stilles overfor alle naturelementer i fjellregionens reportoar, og løpet tiltrekker seg deltakere fra hele verden.

Deltakerne kjemper seg gjennom vær og vind. De finner vei gjennom skogsområder, forblåste fjellkryssinger og endeløst lange innsjøer i løpet av sin krevende reise gjennom Sør-Trøndelag og Hedmark. Og det blir neimen ikke mange timer søvn underveis!

Magiske naturopplevelser. Femundløpet

Lys: Det er en grunn til at turister synes landet vårt er eksotisk. FOTO: ARNE TØNSET / DESTINASJON RØROS

Det er derfor ikke vanskelig å forestille seg at hele Røros nærmest holder pusten når spannene nærmer seg målgang i Bergstaden. Entusiasmen og spenningen deles av alle, når spannene heies inn til mål. Da er det duket for fest og premieutdeling, og kanskje også litt kos med de utmattede hundene?

Lokal smakstradisjon på Røros

Det er heller ingenting som står i veien for å nyte god mat og drikke under Femundløpet. For i Røros bugner det av råvarer av ypperste kvalitet.

Andelslaget Rørosmat skal ha mye av æren for at Røros er blitt ensbetydende med fremragende, lokalprodusert og økologisk mat. Matprodusentene i regionen har gått sammen for å vise at produktene deres er et lite hakk og vel så det over det en stort sett kan få tak i andre steder.

Den ekte og friske smaken i melken fra Rørosmeieriet har mye av landet allerede blitt kjent med, så vel som deres smør, yoghurt og rømme. Fra Rørosrein kan en oppleve reinpølse fra vidda, til lokale og velsmakende øl fra Atna Øl eller Røros Bryggeri.

Matopplevelser på Røros Femundløpet

MMMMMat: Store naturopplevelser bør følges av lokale matopplevelser. FOTO: MARIUS RUA / DESTINASJON RØROS

Toppbilde: Femundsløpet ved Kjerkgata i Røros. Foto: Femundløpet

Print Friendly, PDF & Email

Relaterte artikler