Aktiviteter /

Femundsløp og folkefest i vintervakre Røros

Kjenn den ville og vakre vinterdramatikken på kroppen når 180 hundespann slippes løs i Bergstaden

Fra nederst i Kjerkgata på Røros slippes 180 hundespann ut fra start. De passerer Bergstadens ikoniske kirke, før de bryter hardt til høyre i en dramatisk sving. Så krysser de den historiske Malmplassen og forsvinner ut i den spektakulære naturen som omgir byen.

 

#femundlopet #hundekjøring #røros #hunder #spann #crew #frivillig

A video posted by Miriam Pedersen (@miriampedersen) on

 

Umulig å kjede seg

5. Februar går startskuddet for det tradisjonsrike Femundsløpet i Røros. Her legger hundrevis av hundespann ut på en krevende reise gjennom åtte kommuner og et dramatisk vinterlandskap, før de returnerer til målgang på Røros 9. februar.  Og ikke la deg lure: hundeløpet, som hver vinter går av stabelen i Bergstaden, er mye mer enn en sportsbegivenhet.  Femundsløpet er nemlig kjent for å være en real folkefest. Byen stenges for all trafikk og det yngler av folk og god stemning i de vintervakre gatene. 12241953224_9df810fcb7_o

 Fly til folkefesten

Det å komme seg til målstreken er en tøff oppgave for både hundene og deltagerne.  Men heldigvis er det enkelt å komme seg til startstreken. Kommer du utenbys fra letter det nemlig to Widerøe-fly fra Oslo med retning Røros hver ukedag, med like mange avganger den andre veien. På søndager er det en avgang og to ankomster. 

 

Stemningsfullt #wideroe #røros A photo posted by Simen Bjørgen (@simenbjorgen) on

Ekstremt utfordrende

Den gamle trehusbyen Røros har stått på UNESCOs Verdensarvliste siden 1980, men bergstaden er langt i fra historisk foreldet. Under Femundsløpet møter verdensarven vill og actionfylt vinterdramatikk. Femundsløpet er nemlig av mange kjent som verdens tøffeste løp. Det er derfor ingen stor overraskelse at løpet også er det som jevnt over tiltrekker seg flest deltakere i verden, Spannene står overfor alle elementer naturen i fjellregionen kan diske opp med, og det er ikke lite.

Deltagerne må komme seg helskinnet gjennom skogsområder, forblåste fjellkryssinger og endeløst lange innsjøer på det den krevende reisen gjennom Sør-Trøndelag og Hedmark.  For ikke å glemme den ekstreme søvnmangelen deltagerne må takle på turen.

15413594907_e83d92550b_h-1024x684-2

FOTO: ARNE TØNSET / DESTINASJON RØROS

Det er derfor ikke vanskelig å forestille seg at hele Røros holder pusten når spannene nærmer seg målgang i bergstaden. Entusiasmen og spenningen deles av alle når spannene heies inn til mål. Da er det duket for fest og premieutdeling, og kanskje også litt kos med de utmattede hundene?

12267957373_c1ce1a604d_o

Nyt Røros´ godsaker

Det er heller ingenting som står i veien for å nyte god mat og drikke under Femundløpet. For i Røros bugner det av råvarer av ypperste kvalitet.

Andelslaget Rørosmat skal ha mye av æren for at Røros er blitt ensbetydende med fremragende, lokalprodusert og økologisk mat. Matprodusentene i regionen har gått sammen for å vise at produktene deres er et lite hakk og vel så det over det en stort sett kan få tak i andre steder.

Den ekte og friske smaken i melken fra Rørosmeieriet har mye av landet allerede blitt kjent med, så vel som deres smør, yoghurt og rømme. Fra Rørosrein kan en oppleve reinpølse fra vidda, til lokale og velsmakende øl fra  Atna Øl eller Røros Bryggeri.

Du kan lese mer om matkulturen i Røros her.

18488703761_03efeaaaac_k-1024x684

FOTO: MARIUS RUA / DESTINASJON RØROS

Vil du vite mer om Femundsløpet? Her finner du alt du trenger å vite om løpet, lagene, sjekkpunktene og resultatene fra tidligere år.

Toppbilde: Femundsløpet ved Kjerkgata i Røros. Av Femundsløpet

Print Friendly, PDF & Email

Relaterte artikler