Aktiviteter, Destinasjon /

La deg sjarmere av Jyllands strender og idylliske småbyliv

Sanddyner og koselige badehotell. Rødspette og remulade. Endeløse strender og vakkert øyliv. Jydene vet å kose seg, og en ferie i Danmark er aldri feil!

Widerøe flyr direkte fra Bergen til Billund på Jylland tre ganger i uka. Flyturen tar en time og tjue minutter, så det har aldri vært enklere – eller deiligere – å være norsk i Danmark. Og tro ikke at Billund er ensbetydende med Legoland, selv om det er en strålende start på ferien for barnefamilier.

Sånn får du mest ut av Legolandturen i sommer

KUNSTPAUSE: Aarhus er Danmarks nest største by, og ligger sentralt til på Jylland. Her fra AroS Kunstmuseum. Foto: VisitDenmark

Både storby og strandliv på Jylland

Opplevelsene står i kø på Jylland, uansett om du er en storbytiger eller en strandløve. Pittoresk strandliv, storbypuls i Aalborg og Aarhus og kulinarisk lykke venter på Jylland. Til og med et spennende historiedykk tilbake til vikingtiden kan du oppleve i kort radius fra flyplassen.

VIKINGARV: Vi har felles vikingarv med våre danske naboer, og på Ribe Viking Center kan du lære mer om tidsepoken.

Danmark er velsignet lite, så med leiebil er avstandene korte. Ingen rekker å bli lei av å sitte i baksetet før dere er fremme og klare til å oppleve et stykke Danmark vi ofte glemmer til fordel for hovedstaden København.

Et nordisk Syden

Men hva er det Jylland har som ikke København har? Jo, vakre strender med fin, hvit sand og brusende, blått hav. Fra Skagen i nord til Vadehavet i sør strekker noen av Europas vakreste strender seg. Ja, faktisk! Har du flaks med danskesola, kan de langgrunne strendene og og det åpne landskapet ta opp konkurranse med en hvilket som helst destinasjon lenger sør. Den korte reiseveien er ren bonus!

Vil du ha Nordsjøsprøyt i håret, kan du ta fergen over til øyene Fanø og Rømø der du raskt får hvilepuls.

SJARMERENDE ØYLIV: Fanø er en sjarmbombe der tiden ser ut til å ha stått stille. Her trenger du ikke bil, bare pedalkraft. Foto: Niclas Jessen

Sjekk inn på et ekte badehotell

Det hevdes at Jylland og badehoteller hører sammen som «kniv og gaffel», og skal du nyte virkelig godt av Jyllands vestkyst, så finnes det over tjue klassiske badehoteller å sjekke inn på.

Den populære TV-serien «Badehotellet» ble spilt inn i Jammerbugten der du kan oppleve samme stemning på for eksempel Sanden Bjerggaard Badehotel. Men uansett hvilket badehotell du velger, kan du forvente en deilig, avslappet stemning i gåavstand gjennom marehalmen til klittene. Spa, basseng, badstu og gastronomi hører selvsagt med, og vil du skjemme deg selv ekstra bort i ferien, så bestiller du helpensjon. Da trenger du ikke forbrenne en eneste kalori på restaurantvalget når magen begynner å rumle, og kan heller lene deg bakover og nyte de danske kokkenes håndlag med lokalproduserte råvarer.

GLAMPING: Fiskehyttene på Hvidbjerg strand ble kåret til Europas beste campinghytter i 2014. De ligger på påler et steinkast fra havet. Foto: Vibeke Montero

Men du trenger ikke å bo på et badehotell for å slappe av. Langs vestkysten er det fullt av fine campingplasser, og mange har leier ut hytter. Det er dermed mulig «to go glamping» -som betyr glamorous camping!

Spennende storbyer på Jylland

Aarhus er Danmarks nest største by, og er absolutt verdt et besøk. Om du rusler gjennom det trivelige, brostensbelagte Latinerkvarteret eller tar en estetisk kunstpause i byens utsmykkede Kunstmuseum, er opp til deg. Men sørg for at du tar deg tid til et smørrebrød med griljert rødspette og noe kaldt i glasset. Typisk dansk, og veldig godt.

Det er lett å komme til seg til Aarhus, det går nemlig direktebuss fra flyplassen i Billund hver hele time hele dagen. Turen tar én time og et kvarter, og du kan gå av midt i Aarhus sentrum!

FERIEFØLELSE: Lev livet langsomt i det sjarmerende Latinerkvarteret i Århus. Foto: Photopop

Aalborg er en annen storby du kan unne deg et par dager i. Den ligger litt lenger nord, men har til gjengjeld en unik sjarm. Og som sagt, avstandene er korte, så vi er fortsatt innenfor en to timers kjøreradius fra Billund. Aalborg er blitt kåret til Europas lykkeligste by, og har gjennomgått et magisk forvandling fra rå industriby til en moderne kulturell perle med street art-fasader og yrende kaféliv de siste årene.

Små byer = store opplevelser

Har du mer sansen for mindre byer der du kan tråkke rundt i pedalfart, så er både Ribe og Vejle gode kandidater.

Her går livet i sakte fart, eller la oss kalle det ferietempo. Blir pulsen i laveste laget, kan du kompensere med aktiviteter som kanopadling på Silkeborgsøerne eller rideturer på stranden.

For selv om stresshormonene må bli igjen hjemme, så blir det aldri kjedelig på Jylland. Måske er det sånn at Danmark gjør noe med oss? Ta turen i sommer og sjekk Danmarkseffekten på kroppen selv, da vel!

GØY PÅ VANNET: Silkeborgsøerne midt på Jylland er perfekte for en kanotur. Foto: Kim Wyon

Foto øverst i saken: Vibeke Montero

Print Friendly, PDF & Email

Relaterte artikler