Aktiviteter, Destinasjon /

Festivalguide 2016: Den ultimate festivalsommeren i nord

De eksotiske og naturskjønne festivalene i Nord-Norge vil gi deg sommerminner for livet. Vi har håndplukket noen festivalfavoritter i nord, slik at du kan planlegge sommeren allerede nå.

Sommer er festivaltid, og det er i Nord-Norge du finner det mest unike festivallivet. Under midnattsolen blir de lange sommerdagene enda lengre, og festivalopplevelse blir enda mer spesielle når de nytes på en liten øy i havgapet.

Her får du noen festivaltips for sommeren i nord, slik at du allerede nå kan plotte inn festivalprogrammet i kalenderen.

Festivalene nedenfor huses av Nord-Norges vakreste byer og øyer, og er alle enkle å reise til hvis du følger våre reisetips. Du gjør lurt i å bestille festivalbillettene allerede nå, for de mest populære festivalene kan fort bli utsolgt.

Trænafestivalen i Nordland

11412014_10153421351294424_6050355881245237600_o

Den britiske avisa «The Guardian» mener Trænafestivalen er blant Europas beste, og det er ikke uten grunn. Festivalen er idyllisk plassert 33 nautiske mil ut i havgapet på Helgelandskysten, og regnes av mange for å være Norges mest eksotiske og spektakulære festival. Mange av de mest minneverdige konsertene finner sted i Kirkhelleren, en gigantisk katedralaktig grotte på øya Sanna, hvor det er en helt egen akustikk.

Festivalen booker alltid ut i fra kvalitet. Anerkjente artister som First Aid Kit, Damien Rice, Bjørn Eidsvåg, Susanne Sundfør, Manu Chao, Lars Vaular og Timbuktu har tidligere spilt på festivalen, og det er ingen grunn til å tro at årets program blir noe dårligere. De første artistene som er klare på plakaten er stjerneskuddene ARY, Gundelach og Unge Ferrari.

Det kan være en logistikkutfordring å komme seg til Trænafestivalen, men reisen er da også halve moroa! Hva med å for eksempel seile til festivalen?

Det enkleste er å fly til Mo i Rana, Sandnessjøen eller Brønnøysund, for så å ta båt videre. All transportinformasjon finner du på Trænafestivalens hjemmeside, hvor du kan (og bør) booke båt og buss.

Buktafestivalen i Tromsø

 

Iggy Pop and the Stooges

Iggy Pop and the Stooges. Foto: Anonym/Flickr

Buktafestivalen er kanskje Norges aller beste rockfestival utendørs. Festivalen gir deg rock, øl og digg sjømat i Telegrafbukta i Tromsø, og finner sted fra 21. til 23. juli. I år kan festivalen skilte med ingen ringere enn rockelegenden Iggy Pop, som alltid lager show – og ikke minst alltid stiller på scenen i baris.

Fly til Nordens Paris og den gode rockestemningen i sommer, for det blir definitivt fest når et samlet rockemiljø i Nord-Norge viser seg fra sin beste side.

 Rootsfestivalen i Brønnøysund

 

Thanks Rootsfestivalen !! Im a very lucky monkey ????// #gabrielle

Et bilde publisert av Gabrielle – Artist (@hondergabrielle)

 

I år må du få med deg julisommeren i Brønnøysund. 13.-16. juli braker Rootsfestivalen løs i et telt- og uteområde midt i sentrum av Brønnøysund, og i år har festivalen virkelig helt suverene artister på plakaten. Den amerikanske yndlingen Lissie, Åge & Sambandet, The Fjords, Sondre Justad, Sivert Høyem, Jarle Bernhoft, Moon Safari og Di Derre skal alle spille på Hovedscenen.

Lamholmen i Lofoten

 

Lamholmen er Trænafestivalens skjønne lillebror i Lofoten. Festivalen ligger midt i Svolvær havn på den lille øya Lamholmen. Mellom fargerike rorbuer, omkranset av hav og vakre lofotfjell skal det holdes åtte konserter over to dager 29. til 30. juli. Foreløpig troner popyndlingen Jarle Bernhoft & The Fashion Bruises på plakaten, og flere artister vil strømme til.

Vikingfestivalen på Borg

 

Vikingfestivalen in Borg, Lofoten. #lofoten #borg #vikingfestivalen #viking #portrait #travel #travelphotographer A photo posted by TRVL Photographer Ruben Drenth (@reizende_ruben) on

 

Hva med å sloss som en ekte viking? Smake på Odins seiermåltid, eller ro et vikingskip? På Vikingfestivalen på Borg i Lofoten kan du leve som en viking, og møte andre vikinger. På den fem dager lange festivalen fra 3. til 7. august blir det hardbarka aktiviteter for voksne og barn. Du kan ro skyte med pil og bue, se forestillinger, gjøgle, gå på markedet, snakke med vikingene – og selvfølgelig teste ut vikingmaten. Årets festivaltema er historier og myter.

Pass deg for Loke, og fly til Leknes eller Svolvær for å komme til Vallhall!

Querinidagene på Røst

På Lofotens ytterste øy, Røst,  kan du 5. – 7. august oppleve noe helt spesielt. Da kan du nemlig få med deg «tørrfisk-opera»  i havgapet. Lørdag 6.august settes nemlig en stor og konsertant framføring av Querinioperaen opp på et av de lokale fiskebrukene på Røst. Operaen er basert på den dramatiske historien om de skipbrudne sjømenn fra Venezia som drev i land på Røst i januar 1432, og har fått skryt av selveste Financial Times.

Det blir også operanachspiel og operapub på øyas stiligste fiskebruk, og andre operaoverraskelser.

Nordland Musikkfestuke i Bodø

 

Musikalske utsikter! Dette fantastiske bildet viser en konsert med Leif Ove Andsnes under Nordland Musikkfestuke for et par år siden. Det er sendt oss av medlemskommunen vår Bodø, og viser et av byens mange nære turområder i all sin prakt. Musikkfestuka har nå utviklet en app som lar deg nyte musikk (på øret!) når du er på vakre utsiktspunkter i Bodø. Denne (og andre eksempler på kultur i naturen) gleder vi oss til å få vite mer om i parallellsesjonen ‘Ut på kulTUR’ under Folkehelsekonferansen i høst. Se www.folkehelsekonferansen.no for mer informasjon og påmelding! #bodø #nordland #kaiservarden #utsikt #friluftsliv #sunnekommuner #detnærefriluftslivet #få15 #natur #kultur #kysten #bodøkommune #folkehelsekonf #musikalskeutsikter #leifoveandsnes #musikk #musikkfestuka #folkehelse #utpåtur #nordlandmusikkfestuke #norway #music #nature #nofilter

Et bilde publisert av Sunne kommuner (@sunnekommuner)

 

I 30 år har Nordland Musikkfestuke holdt koken i Bodø. Festivalen har markert seg som en uredd musikkgigant, med konserter og dans på utradisjonelle scener som toppen av Keiservarden, ute på Nyholmen Skandse, Mjelle og Bodø Torg.

I år må du ikke gå glipp av Odd Nordstoga på toppen av fjellet Keiservarden, Så sus avgårde til Bodø 5. til 14. august, og føl musikkfesten med utsikt mot Lofotveggen og havgapet på kroppen.

God festivalsommer i nord!

Toppbilde: Buktafestivalen i Tromsø 2015. Av Morten Skoglund, Buktafestivalen 

Print Friendly, PDF & Email

Relaterte artikler