Aktiviteter /

Festivalguide 2016: Sommerens beste festivaler i Sør-Norge

Musikk, film og matfestivaler er bare noe av det Sør-Norge har å by på i sommer. Vi har håndplukket våre festivalfavoritter i øst, vest og sør, slik at du kan planlegge sommeren allerede nå.

Festivalsommeren nærmer seg med stormskritt, og det er bare å begynne å drømme om sommerdagene som aldri tar slutt. Vi gir deg nemlig den beste festivalguiden for sommeren, slik at du allerede nå kan plotte inn festivalprogrammet i kalenderen.

Festivalene huses av Sør-Norges flotteste byer i øst, vest og sør, og du kan enkelt komme deg til festivalene. Det er smart å være tidlig ute med å bestille billetter, for passene til de mest populære festivalene går unna i en fei.

Kortfilmfestivalen i Grimstad

 

14222706267_27341d90ae_o

Båtturpå kortfilmfestivalen 2014. Av Kortfilmfestivalen i Grimstad

Kortfilmfestivalen i Grimstad avholdes i år fra 8. til 12. juni. Festivalen er et knutepunkt for unge og etablerte filmarbeidere, og også for engasjerte publikummere som elsker film. Sørlandsidyllen gir festivalen en unik fasade, og den sjarmerende byen er full av liv og røre under festivalen. I tillegg til kortfilmer viser festivalen internasjonale dokumentarer, og arrangerer seminarer, konserter og utekino på torget. Ikke minst setter festivalen opp båtturer i den idylliske skjærgården.

Fly til Kristiansand, og kom deg videre til filmfesten i Grimstad med buss, bil eller båt – byen ligger kun en halvtime unna Kristiansand!

Hansadagene i Bergen

 

25. July 2014. The Tall Ships' Races crew parade in Bergen. PHOTO: EIVIND SENNESET

Skipsparade i Bergen. Av Eivind Senneset

Det er 20 år siden sist, men 9. til 12. juni skal Bergen igjen huse de internasjonale Hansadagene. I løpet av fire dager vil byen yngle av god stemning. Ikke bare vil du se og høre om den hanseatiske historien, men også lukte og smake den. Under festivalen byr Bergen på fargerike parader, matmarked, musikk og underholdning. Det blir bokstavelig talt en historisk bra uke!

Bergenfest på vestkysten

 

 

Bergenfest finner sted på majestetiske Bergenshus festning i Bergen, og avholdes i helga 15. til 18. juni. Med spikrede, internasjonale navn som Ghost, Years & Years, Wilco og Sigur Rós bringer festivalen allerede nå lovnader om en ambisiøs musikkhelg med historisk sus.

Når de i tillegg byr på bergensyndlingen Lars Vaular, stjerneskuddet Astrid S og det nye bergenshåpet dePresno, så er vi helt sikre på at dette virkelig blir en bra (Bergen)fest.

Festivalen har også noe for de yngste. 14. juni klinker de til med Bergenfest UNG, en hel festivaldag viet barn og unge.

Quartfestivalen fyller 25

 

4381992574_f60d1f4554_oBasement Jaxx. Av Laurence Barnes, Flickr

I 2016 er det 25 år siden Quartfestivalen så dagens lys i Kristiansand, og denne sommeren gjør endelig en av Norges mest betydningsfulle, «snakkis»-festivaler comeback. Tirsdag og onsdag 28. til 29. juni er det igjen klart for Quartfestivalen på Odderøya, med en rekke store artister på plakaten.

Festivalen blir en engangshendelse, så sus avgårde til Kristiansand. Dette jubileet kan du rett og slett ikke gå glipp av!

Festivalen bringer tilbake artister og band som tidligere har spilt på festivalen, og hittil er 90-talls yndlinger som svenske Bob Hund og Mercury Rev bekreftet, i tillegg til elektronika-duoene Basement Jaxx og Leftfield. Følg med på quarten, for nye navn strømmer stadig til.

Palmesus i Kristiansand

 

 

Det blir bøleskvulp, solslikking og søt musikk når Palmesusfestivalen går av stabelen i Kristiansand 1. til 2. juli. Palmesus er intet mindre enn Skandinavias største strandfest, og foregår på bystranda i hjertet av Kristiansand. Med inspirasjon hentet fra Ibiza og St. Tropez, lager de nattklubb utendørs og satser spesielt på hente inn anerkjente DJs.

I 2013 tok Karpe Diem med seg publikum ut for å bade, så vær klar for at alt kan skje når du flyr avgårde til Palmesus.

Førdefestivalen

 

12465919_10150585679614981_8210551574676862135_o-2

Konsert på Hafstadfjellet 2015. Foto: Førdefestivalen

Førdefestivalen er den største flerkulturelle festivalen i Norge. Festivalen byr på etnisk og akustisk musikk fra hele verden, og avholdes i år fra 6. til 10. juli. Det er ikke uten grunn at kronprinsesse Mette Marit er offisiell beskytter av denne festivalen. Utradisjonell musikk i utradisjonelle omgivelser gjør den helt unik. Hafstadfjellet, som ligger 706 meter over havet er bare en av de spektakulære naturscenene til festivalen.

I fjor var det møtet mellom strupesang fra Mongolia og tenorsang fra Sardinia som trakk folk til fjells, hva blir det i år? Festivalprogrammet slippes fortløpende.

Våt Moro i Florø

7-10. juli blir det fuktig i Norges vestligste by Florø. Da braker nemlig havsportfestivalen Våt Moro løs, som byr på tonnevis av både morsomme og utfordrende aktiviteter i det våte element. Her kan du prøve deg på elverafting, stand up paddle, vasski, flyboard, og en rekke andre ting vi i hvert fall aldri har prøvd før. Om du vil holde deg tørr på beina kan du slå et slag sandvolleyball, eller bli med på skjærgårdscruise. Festivalen er også perfekt for barna, og har blant annet en egen barnepark. Mer om de ulike aktivitetene på festivalen finner du her.

 

Øyafestivalen i Oslo

 

11856472_10153209206632981_6501287693093819615_o

Øyafestivalen 2015. Av Steffen Rikenberg, Øyafestivalen

I fjor flyttet festivalgiganten til Tøyenparken øst i hovedstaden, og dét er det ingen som angrer på. Parken har et naturlig grønt og kupert terreng, det er masse plass og det er svært enkelt å komme seg til festivalen. Fly til Oslo, og kom deg til festivalområdet med buss, sykkel eller T-bane

Det hersker liten tvil om at Øyafestivalen år etter år byr på de største og mest spennende artistene. I år troner foreløpig PJ Harvey og M83 plakaten, og flere store navn blir sluppet fortløpende før festivalen braker løs 9. til 13. august.

Mattilbudet på festivalen er også i en klasse for seg selv. Øya tilbyr økologisk mat så langt det er mulig, og matbodene holder høy kvalitet. Kanel-isen og Vulkans Fish’n’chips er to av tingene du bare smake på! Festivalen fortjener også skryt for at det alltid er norske artister som avslutter den siste festivaldagen.

Skalldyrfestivalen i Mandal

 

Matmarked#skalldyrfestivalen #mandal A photo posted by Skalldyrfestivalen (@skalldyrfestivalen) on

 

Du får ikke en deiligere avslutning på sommeren enn på Skalldyrfestivalen i Mandal, som holdes andre helgen i august. Til sørlandsperlen kommer titusener av folk for å spise god sjømat, gå på konserter og rett og slett utforske alt havet har å by på. Bryggegata fylles av restauranttelt, det holdes kokkeskole for barn og det blir VM i rekepilling. Samtidig holder byens butikker nattåpent.

Festivalen passer perfekt for alle sjømatelskere. Og kanskje passer den enda bedre for dem som ennå ikke har fått smaken for havets fristelser? Da vil du garantert endre mening i løpet av festivalen! Fly til Kristiansand, og kom deg videre til Mandal med buss, bil eller båt, som bare tar litt over en halv time.

Hvalstrandfestivalen i Asker

 

Tusen tusen takk for en uforglemmelig helg på Hvalstrand bad☀️???? #hvalstrandfestivalen #hvalstrand

Et bilde publisert av Hvalstrandfestivalen (@hvalstrandfestivalen)

 

19. – 20. august gjøres vakre Hvalstrand Bad i Asker om til en stor scene ved sjøen. På fredag spiller kjente og kjære artister som Madcon, Seigmen, Raga Rockers, Admiral P og Kakkmaddafakka, og i år som i fjor blir det garantert god sommerstemning på sletta.

Lørdag formiddag er strandfesten med Marcus og Martinus allerede utsolgt, så det er ingen tvil om at denne festivalen fenger. Det minker også raskt på billetter til kvelden fredag og lørdag, så du gjør lurt i å sikre deg billetter til festivalen allerede nå.

God festivalsommer i sør!

Toppbilde: Øyafestivalen 2015. Lisensiert av Johannes Granseth, Øyafestivalen 

Print Friendly, PDF & Email

Relaterte artikler