Destinasjon /

For fulle seil gjennom det fantastiske øyriket

Kjenn vinden i håret og blodet bruse. I sommer kan du bli med og seile langs den vakre Helgelandskysten.

– Mange tenker at Nord-Norge har heftig sjø. Men Helgeland er den delen av kysten med den mest øyrike skjærgården. Det er et veldig skjermet område, sier Emil C. Engebrigtsen.

–Og helt perfekt å seile i.

Øyhopping i Himmelblå-traktene

 

629726_orig

Seiling langs Helgelandskysten med kayaker ombord. Foto: SeilNorge

 

Mellom rå natur, levende kystkultur og 15.000 øyer får Emil C. Engebrigtsen vind i seilene.

Seilgründeren har selv røtter i Ylvingen, og er født og oppvokst i oljehyre. Han har seilt alene i Himmelblå-traktene nesten så lenge han kan huske, og driver nå SeilNorge sammen med et knippe helgelandsloser, styrmenn og ikke minst kjæresten Linda Øverli Nilsen. Hun er styrkvinne og, som hun selv beskriver seg, «Altmulig-Kveite».

I sommer skal Emil og Linda for sjette året på rad ta med alt fra søringer til australiere på eventyr langs Helgelandskysten. Fredag 1. juli setter åtte båter med rundt 70 deltagere seil fra Brønnøysund. Etter syv dager dager med seilas gjennom Ylvingen, Vegaøyene og topptur til De Syv Søstre, seiler de torsdag inn til Træna, hvor de ankrer opp ved Trænafestivalen.

Intens opplevelse

 

 

Men selv om Trænafestivalen er målet for mange, er det kanskje dagene ute på havet som gir den mest intense opplevelsen. 

– Vi sover ute på åpent hav mens midnattsola skinner. Og fordi sola aldri går ned, er det flere som rett og slett ikke klarer å legge seg, sier Øverli Nilsen og ler.

Emil nikker.

Du er så tett på naturen at du kjenner den på kroppen hele tiden. Vi seiler slalom mellom grunne øyområder der få andre båter tør å ferdes, noe som gjør at vi kommer helt innpå fugle- og dyrelivet. Det er også stor forskjell på flo og fjære mens vi seiler, og lukten av sjø og tang og tare blir helt spesiell. Man er virkelig tilstede i øyeblikket, sier ekspedisjonslederen.

Det er heller ikke bare seiling som står på programmet. I tillegg til toppturer og festivalliv på Træna, blir det en opplevelsesmettet uke med blant annet sløying av fisk, bygdefest, fugletitting, kayakpadling, yoga og kulinarisk kokkelering.

 

 

Ikke minst blir det en storstilt seilregatta fra Sandnessjøen til Træna, der SeilNorges åtte båter skal konkurrere med rundt 30 andre båter.

– Og selv om bikini-faktoren ikke akkurat er det viktigste på denne turen, så er det muligheter for sol og bad også, forteller Øverli Nilsen.

Ikke noe cruise

 

Jeg har blitt proff seiler etter seilnorge tur 🙂 yey ship o hoi #seilnorge

Et bilde publisert av Gørill Hansen (@gogorilla82)

 

Men de som tror at Linda og Emil byr på safari eller cruise, må tro om igjen.

– Vi har ingen passasjerer på seilbåten, bare aktive deltakere, sier Engebrigtsen.

Samtidig trenger du ikke seileerfaring for å være med på turen. Faktisk har mange av deltagerne aldri satt sin fot i en seilbåt før. Er du en av dem som drar nervøst i tauet og lurer på forskjellen med styrbord og babord, kan de to seilerne berolige deg med at du får plenty med opplæring og støtte.

– Dette er ikke bare en tur for jordomseilere. Det er et også et lavterkseltilbud for dem som ser på det å seile som en barriere. Vi vil gjøre folk så trygge at de kan leke og kose seg på båten, sier Engebrigtsen.

Egen festivalopplevelse

 

 

Selv om de som melder seg på stort sett er mellom 25 og 40 år, mener både Engebrigsten og Øverli Nilsen at turen er for alle som har lyst. Mange velger å reise alene, mens andre har følge av kjæreste eller venner. I år hopper også deltagere fra Sydney og Østerrike ombord.

– Vi er nesten overrasket over hvor tett fellesskapet blir på båtene. Noen av båtene har til og med hatt egne reunions i etterkant. I løpet av turen blir man en utrolig intim og sammensveiset gjeng, sier Engebrigtsen.

Ekspedisjonslederen lover at turen henger ved, også når deltagerne går i land på Træna.

– De som seiler til Trænafestivalen får en helt egen festivalopplevelse, og er i festhumør allerede før festivalen starter. Det er virkelig en kjempeoppladning til festivalen, som også Træna selv oppmuntrer til, sier han.

Bærekraftig reise

 

 

Ikke minst er seiling en bærekraftig måte å reise til festivalen på.

– Vi har et økokulturelt fokus på turen. Det høres kanskje litt pretensiøst ut, men det betyr rett og slett at vi ønsker å lære folk om tradisjonene på Vegaøyene. Vi gir deltagerne innsyn i det livet som har preget kystsamfunnet og satt mat på bordet i generasjoner. Vi seiler minst mulig med motor, og legger inn flere lokale besøk underveis, sier Engebrigtsen og fortsetter.

– Målet med turen er å se Helgelandskysten fra flest mulig perspektiver, for det er da man virkelig blir kjent med øyriket. Fra helt nede ved havflata til toppen av De Syv Søstre, sier han.

Snobber ned

 

 

Mange forbinder gjerne seiling med mye og kostbart utstyr. Men ifølge de to seilerne trenger man overhodet ikke et komplett seilantrekk til ti lapper for å passe inn.

– Oljehyre eller annet regntøy er det som funker best. Vi kjører en usnobbete nordnorsk stil, beroliger Engebrigsten.

– Til sist: Dere to har jo funnet tonen på havet. Er det flere som har kommet på «bølgelengde» i løpet av seilturen?

– Noen romanser har det nok blitt, ler Øverli Nilsen, før hun legger til:

– Innen turen er over er i hvert fall alle forelsket i Helgelandskysten.

Fly and sail

 

SeilNorge flåta #ylvingen #helgeland #northernnorway #nordnorge #sailing #seiling

Et bilde publisert av Linda Øverli Nilsen (@lindafravidda)

 

Vil du bli med på seileventyret 1. – 10. juli ? Det er fortsatt ledige plasser ombord, men båtene fylles opp hvert år så du gjør lurt i å sikre deg en plass allerede nå.

I tillegg til festivalseilaset fra Brønnøysund til Trænafestivalen har SeilNorge også en rekke andre magiske seilturer. Sjekk ut andre seilopplevelser i nord her.

Husk også at det er enkelt å komme seg til seilferien på Helgeland. Les mer om flytilbudet til Helgeland her.

Heis seilene allerede nå ved å se videoen nedenfor.

God tur!

 

 

Toppbilde: Midnattssol på Helgeland. Foto: SeilNorge

Print Friendly, PDF & Email

Relaterte artikler