Aktiviteter, Bak kulissene /

Fra Tromsø til Dyreparken i Kristiansand med Drømmeflyet 2017

Lørdag 12. august fikk kreftsyke barn og deres familier møte løver, aper, Morten Skogmus og politimester Bastian da Drømmeflyet fra Widerøe besøkte Sørlandets store attraksjon.

– Dette har vært en drømmedag fra start til slutt, rett og slett, sier Linn Kristensen. Hun er mammaen til fire år gamle Olivia, som er under behandling for leukemi. Med på turen var også barn som er under oppfølging og barn som er ferdig behandlet, deres søsken og foreldre eller andre familiemedlemmer.

Olivia (4 år) hadde en drømmedag i Dyreparken. Foto Mads Ole Nygård

– Å få være med og oppleve ungenes glede på en slik dag, var helt fantastisk, sier hun.

Linn Kristensen forteller at etter at datteren ble syk og startet behandlingen for halvannet år siden, har familien levd i en unntakstilstand, med hyppige turer mellom hjemmet i Harstad og sykehuset i Tromsø. På grunn av infeksjonsfare har de ikke vært på noen reiser, kun noen korte turer med campingvogna.

– Det normale familielivet er satt på vent. Hver dag starter med å se an hvilken form hun er i, vi er konstant på alerten, og det er vanskelig å planlegge, forklarer hun.

Men da de fikk tilbud om å bli med Drømmeflyet til Dyreparken i Kristiansand, var det lett å si ja.

– Det er helt utrolig hvor mye de har klart å ordne og tilrettelegge for barna. Vi slapp å bekymre oss for noe som helst. Dette var ikke bare en opplevelse for barna, det var en feriedag for oss foreldre også, sier hun.

Linn Kristensen og Olivia dro på jentetur med Drømmeflyet og hadde en fantastisk dag. Foto: Mads Ole Nygård 

Goodiebags til alle barna

Og det kalles ikke Drømmeflyet for ingenting: for allerede da barna kom om bord, kom den første overraskelsen – en sekk fylt til randen av tegnesaker, leker, godteri, solbriller, en liten Widerøe-uniform, drikkeflaske og hobbybøker.

– Ungene var i ekstase, og sekkene med disse gavene bidro helt klart til at den tre timer lange flyturen gikk over all forventning. Både opp og ned!

Masse lekesaker i sekken som barna fikk, og ingen sov på turen selv om det var en lang dag. Foto: Mads Ole Nygård 

Mange av familiene på flyet har møtt hverandre før, de er blitt kjent på lekerommet på sykehuset, og har nærmest skapt et eget lite nettverk.

– Det var veldig kjekt og trygt å dra på tur med andre familier som har vært eller er i samme situasjon som oss, som har forståelse og kjennskap til livssituasjonen man er i. Og ikke minst er det lærerikt som forelder å få møte andre som er i andre deler av behandlingsforløpet for å dele erfaringer og tips, sier Linn Kristensen.

Ti år med Drømmeflyet

Drømmeflyet er en årlig begivenhet arrangert av frivillige ansatte i Widerøe. Det begynte i Bodø for ti år siden, som følge av en konkret situasjon: En alvorlig syk jente, Sigrid, som ønsket å møte løvene i Kristiansand. Men med en lumsk sykdom og avansert behandling, var det ikke bare-bare for familien å booke flybilletter verken hos Widerøe eller de andre selskapene. De ansatte i Widerøe tok derfor saken i egne hender, iverksatte en kjempedugnad, og fløy Sigrid og 50 andre syke barn, søsken og foreldre til Kristiansand og Dyreparken. Nå er det for lengst blitt en tradisjon.

– Vi er veldig stolte av våre ansatte og hva de får til, sier informasjonssjef Catharina Solli.

Widerøe støtter Barnekreftforeningen og hadde dekorert flyet med den internasjonale Gullsløyfen. Dette crewet stilte med glede opp på Drømmeflyet 2017, fra v: Tore Stenvold, Andreas Bjørklid, Yngve Ernstsen og Mads Ole Nygård. Merethe Stiberg svever i forgrunnen. Foto: Audun Domaas Pedersen

Å arrangere turen går på rundgang mellom Widerøes crewbaser, men hun understreker at turen ikke skjer i regi av Widerøe.

– Det selskapet bidrar med, er at de ansatte får disponere et fly en dag. Alt annet står våre ansatte for – det er det som er så fantastisk!

Tidligere har Drømmeflyet reist til Mummiland i Finland, Legoland i Billund, Kongeparken i Stavanger og Dyreparken i Kristiansand.

Lene Michelle Hansen og Mia Alstad Bentzen koser seg glugg i Dyreparken i Kristiansand. Foto: Mads Ole Nygård 

–De ansatte bryr seg

I år var det altså basen i Tromsø som hadde ansvaret, med kabinansatt Merethe Stiberg i spissen. Hun sitter også i styret i Barnekreftforeningen og er mor til en pike som nå er ferdig behandlet for kreftsykdom. Og Merethe, hun kan bekrefte at Drømmeflyet er noe som engasjerer de ansatte.

– Vi har faktisk måtte si nei til noen, fordi vi allerede var mange nok. Vi har et sammensveiset og lite miljø der folk bryr seg og ønsker å bidra. Mange har opplevd å være tett på alvorlig sykdom, og synes det er meningsfullt å få lov å gjøre noe for andre, sier hun.

Selve flyturen bød også på spennende opplevelser for barna. Foto: Mads Ole Nygård 

Merethe, som selv har erfart hvor vanskelig det er å planlegge en reise når man har et barn som får behandling, håper at reisen med Drømmeflyet har gitt positive opplevelser til tross for den tøffe situasjonen familiene befinner seg i.

– Det er viktig å gjøre noe sammen som skaper gode minner i ellers veldig vanskelig tid.

Samarbeider med Barnekreftforeningen

Drømmeflyet arrangeres i samarbeid med Barnekreftforeningen, som inviterer og holder kontakten med familiene og gir innspill om nødvendig tilrettelegging. De bruker egne sluser på flyplassen, slik at barna unngår smittefare i køer, de har egen transport og egen lege med om bord.

Det var også etablert kontakt med sykehuset i Kristiansand slik at barn som eventuelt skulle få feber eller bli dårlige kunne få nødvendig behandling og medisinsk tilsyn. Det var i tillegg sørget for hotellrom til familier som trengte en liten pause på en begivenhetsrik dag i Dyreparken.

Stort morsommere enn dette blir det vil ikke? Det ble skapt minner for livet, både for Vetle Stiberg og Yngve Ernstsen da Drømmeflyet 2017 besøkte Dyreparken i Kristiansand.

– Vi har jobbet mye mot sponsorer, og har fått alt fra leker, godteri og sekker til barna, til hotellrom både i Tromsø og Kristiansand, og inngangsbilletter i Dyreparken, samt mat og drikke. Det er helt utrolig hvor mye vi har fått, og det er vi dypt takknemlige for, sier Merethe Stiberg, som forsikrer at leker og utstyr som ikke ble delt ut på flyet, vil bli delt ut på barneavdelingen på Universitetssykehuset i Tromsø på et senere tidspunkt.

For de ansatte som deltok ble dette en super dag, der tiden fløy avsted. Foto: Mads Ole Nygård 

– Det var en stor opplevelse å få være med på denne turen. Det ble mange inntrykk, mange varme klemmer og mange smil på oss, og de varmer fortsatt langt inn i hjerterota.

En dag for minnebøkene da Drømmeflyet 2017 dro til Dyreparken i Kristiansand. Foto: Mads Ole Nygård 

 Tusen takk til sponsorene

Prosjektgruppa i Tromsø er overveldet over alle som bidro og ønsker er å takke sponsorene som gjorde dagen mulig:

 • Dyreparken i Kristiansand, for gratis inngang og flotte koseløver.
 • ARK for tegnesaker til å legge i sekkene.
 • Dips for solbriller
 • Entreprenør Roald Madsen for sekker og drikkeflasker
 • Nille på Jekta Storsenter for godteri.
 • Papirkompaniet for hobbybøker, penner og små teddybjørner.
 • Thon Hotell Tromsø for hotellovernattinger i Tromsø.
 • Dyreparken hotell for hotellrom
 • Mack for brus til flyturen
 • Nordnorsk Handelsmesse for økonomisk støtte
 • SSP for servering om bord
 • Geir Svendsen som jobber på ground service i Kristiansand for organisering på bakken i Kjevik og direkte busstransport ut til flyet
 • Avinor for sponsing av avgifter
 • Tromsø Taxi
 • Tromsø lufthavn
 • Air BP, Aviation Fuelling Services Norway
 • Alle privatpersoner som har kjøpt armbånd og bidratt til økonomisk støtte til prosjektet!

Bildet øverst i saken: Foto: Mads Ole Nygård 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Relaterte artikler