Destinasjon /

Grønne lunger og tørr humor i blomstrende Aberdeen

Norske ganer kjenner dem for BrewDog og fantastisk whisky. På østkysten av Skottland med nesa vendt mot Norge, ligger den stolte og tradisjonsrike havnebyen Aberdeen.

Vi nordmenn er glade i Skottland, og ikke minst skottene. Vennligheten og den upåklagelige humoren trekker nordmenn til øyrikets nordre del i tusenvis hvert år, både de som jobber, studerer eller bare vil ha et lite avbrekk.

Da hjelper det at det bare er en snau time å fly fra Stavanger eller Bergen til Aberdeen! Havnebyen er for mange kjent som en viktig energipartner, men det er også en deilig og blomstrende by rik på sport, kultur og severdigheter.

Widerøe har daglige flyvninger til Aberdeen, så det skal ikke være vanskelig å planlegge en svipptur eller langhelg til den trivelige byen.

 

 

Fra flyplassen er det vel verdt å ta en taxi inn til sentrum, om ikke annet for å slå av en prat med de alltid pratelystne sjåførene. Og taxisjåførene er de første til å fortelle deg at Aberdeen er mye mer enn olje, energi og business – selv om byen er blant Storbritannias mest fremgangsrike nettopp på grunn av dette.

Skrevet i stein

 

Marischal College. Foto: Visit Aberdeen

Marischal College. Foto: Visit Aberdeen

Den travle historien har nemlig gjort Skottlands tredje største by til en rik kulturhistorisk artefakt. De viktorianske granittbyggene er dominerende, og byggene på Union Street og det neo-gotiske rådhuset er imponerende landemerker i byen.

Det har vært bosettelser i området rundt Aberdeen og elvene Dee og Don i 8 000 år. Selv om det naturlig nok ikke finnes mange spor etter dem i dagens bybilde, er Aberdeen preget av å ha vært en hektisk og ettertraktet by til alle tider. Havnen er til denne dag en av Storbritannias viktigste – havnevesenet i byen ble etablert i 1136 og er De britiske øyers eldste bedrift – mens Aberdeens berømte granitt skaper en helt unik atmosfære med bygninger som glinser i solen.

Med såpass mye stein i dagens bybilde, balanseres det ypperlig med nærmere femti parker og grøntområder spredt over hele Aberdeen. «Skottlands blomsterhovedstad» blir byen kalt, og får årlig priser for sine botaniske satsinger i blant annet Duthie Park og Johnston Gardens.

 

Looking down over the #formalgarden of #seatonpark in #beautifulaberdeen #visitabdn

Et bilde publisert av David John Brazendale (@djbphotography51)

 

 

Om du syns slottene i TV-serier som «Outlander» og » Downton Abbey» er flotte, bør du se og oppleve storheten i Aberdeens omkringliggende slott og festninger i levende live. Du kan for eksempel ikke ha vært i Aberdeen uten å føle ærverdige Donnottar Castle på kroppen.

 

Dagens destinasjon ☀️☀️☀️ #DunnottarCastle #Stonehaven #Scotland

Et bilde publisert av Hedda Norevik Gasmann (@hedda_ng)

 

Med en beliggenhet som tar pusten fra deg, og en dramatisk historie som strekker seg tilbake til 1392, er Donnottar ett av Skottlands mest besøkte slott. Om du befinner deg i Aberdeen sentrum tar det rundt 45 minutter ut til slottet med buss, og det er det verdt!

Surf og golf

 

 

Likevel er det kanskje nyere kultur som får deg til å velge Aberdeen som reisemål. Nordsjøens bølger gjør området utenfor The Esplanade til en populær (om enn litt kjølig) surfespot, med utfordringer for både nye og erfarne surfere, seilere og vindsurfere. Og om du ikke er komfertabel på brettet er uansett den nydelige bystranden i Aberdeen verdt et besøk i seg selv!

 

Photo by @flopic7. Crazy undulation. #whyilovethisgame

Et bilde publisert av Golf Digest (@golfdigest)

 

Eller hva med golf? Det frodige terrenget gjør Aberdeen perfekt for en dag på greenen. Du er også ganske så «spoilt for choice» (som de sier der borte) med over 50 golfklubber i områdene rundt Aberdeen. Høyest på lista troner Auchmill Golf Club og Royal Aberdeen Golf Club, som absolutt er et must å besøke hvis du virkelig vil svinge deg i Skottland.

Og så klart: er det kamp i byen, er det essensielt å ta del i den unike stemningen på Pittodrie Stadium, og heie The Dons frem til sin første ligatittel siden 1985.

Mekka for pub-entusiaster

 

 

Ikke minst finner du noen av landets beste serveringssteder i Aberdeen. Den bejublede restauranten Moonfish byr på fiskeretter med fokus på ren kvalitet. Gå heller ikke glipp av The Adelphi Kitchen, som er elsket av de lokale i byen. I det trivelige, rustikke lokale grilles det på høyt nivå, og du kan blant annet sette tennene i pulled pork, «King Kong waffles» og blåskjell fra Shetland.

Det etterhvert velkjente bryggeriet (også i norske ganer) BrewDog har sitt opphav i Aberdeen. Det spartanske lokalet i Gallowsgate er selvfølgelig noe alle øl-entusiaster og nysgjerrige bør ta turen til.

 

Et åpenbart valg for ølentusiaster i Aberdeen: BrewDog. Foto: Visit Aberdeen

Et åpenbart valg for ølentusiaster i Aberdeen: BrewDog. Foto: Visit Aberdeen

Whisky må heller ikke glemmes – vi er i Skottland, tross alt. I og rundt Aberdeen finner du flere fantastiske destillerier du kan besøke (du kan komme i gang her).

Stopp innom barene i Belmont Street for livemusikk (for eksempel  The Globe Inn). Eller – for litt større navn – sjekk ut legendariske Music Hall, hvor historien strekker seg tilbake til 1896. Og med en sterk økonomi kommer gode shoppingmuligheter. Union Square er et påkostet kjøpesenter med kino og alt du trenger fra de store merkene.

Og husk – ikke vær redd for å slå av en prat med bartendere eller kjøpmenn. Sjansene er gode for at du får deg en god latter av den tørrvittige humoren. Om du da skjønner hva de sier, selvsagt.

God tur, og sjekk ut  den skotske pub-stemningen nedenfor!

 

Folky folk

En video publisert av Robbie Fargo (@iroiromono)

 

Toppbildet: Ray Smith Brand/Visit Aberdeen

Print Friendly, PDF & Email

Relaterte artikler