Tips og triks /

Ha med kjæledyr på reisen?

Frister det med høsttur i nydelig norsk natur med hele familien? Hos Widerøe er det mulig å ta med sin firbeinte venn på flyturen.

Alle som vurderer å gå til anskaffelse av en firbent venn må på et eller annet tidspunkt tenke over hvordan dette vil påvirke reisen og ferietiden.

Man tenker gjerne at bilferie er eneste alternativ, dersom man ikke ønsker å sende dyret på kennel eller har en dyreglad venn til å hjelpe. Da kan det være kjekt å vite at det faktisk er mulig å ta med seg kjæledyret på tur, også om man skal fly. Med litt planlegging er det fullt mulig å gjennomføre en tilrettelagt og behagelig reise med Widerøe, både for deg og ditt dyr.

Gode forberedelser

Gutt med katt i Hemsedal. Foto: Nils-Erik Bjørholt - Visitnorway.com

Foto: Nils-Erik Bjørholt – Visitnorway.com

Bestill reisen som vanlig. Når dette er gjort, bør du så raskt som mulig ringe Widerøes billettservice og informere om at du ønsker å ta med hunden. Helst innen 24 timer, slik at du rekker å avbestille eller booke om billetten hvis det skulle vise seg at flyet ikke har plass til hunden på den ønskede avgangen.

I kabinen?

Passivitetstrening fra tidlig alder lønner seg. Lava slapper godt av i innsjekkingskøen på Gardermoen

Et bilde publisert av Hundekurs (@anncathrinshundekurs)

Avhengig av størrelsen kan dyret enten fraktes i kabinen eller i lasterom. Maksimum størrelse på hund eller katt som tas med i kabinen er L40 x B 25 x H 23 cm. Maksimum vekt er åtte kilogram inkludert kasse eller bag. Altså må kjæledyret ditt være ganske lite for å få være med i kabinen. Unntaket for størrelsesrestriksjoner er førerhunder og tjenestehunder, som kan tillates i kabinen.

Lurer du hva du bør frakte hunden eller katten din i? Det anbefales at du frakter kjæledeggen i en Sherpa Bag, liten modell. Dette er en softbag godkjent for både katt og hund på Widerøes flyvninger.

I lasterom?

Om kjæledyret ditt er for stort for kabinen, eller du av andre grunner ønsker å ha det i et større bur, må det fraktes i lasterommet. Maksimal størrelse for kjæledyr i lasterom er L 102 x B 69 H 76. Du kan ha med deg to dyr på inntil 14 kg hver, og av samme størrelse, i samme kasse såfremt de er vant til å være sammen.

Widerøes fly har relativt små lasterom, og derfor har vi kun plass til ett stort eller to mellomstore bur per fly. De mellomstore burene kan ikke overstige 71 x 52 x 55 cm.

En behagelig reise for dyret krever at buret gir rom for å stå og sitte oppreist, uten å måtte bøye hodet, samt å kunne ligge naturlig. Det er også en fordel at dyret er vant til å sitte i bur, da det minsker sjansen for å oppleve stress som resultat av de nye lydene og bevegelsene. Buret skal også være helstøpt og tett i bunnen, med lufting på to sider og en absorberende matte i bunnen av buret.

Så, hvordan foregår reisen? Buret til hunden din sjekkes inn på spesialbagasje, og hunden går gjennom sikkerhetskontrollen sammen med deg. Fremme ved gaten, får du beskjed når buret til hunden er klart. Da leier du hunden med deg ut, og slipper den inn i buret rett før buret lastes inn i lasterommet. Ved ankomst hentes hunden ved båndet for spesialbagasje.

Sjekk ut denne lille krabaten, som er på reisefot alene!

Når hunden reiser alene

For ja, hunden din kan reise på egenhånd med Widerøe. Du må da sende hunden som cargofrakt. Da sjekkes hunden inn på cargoavdelingen, og deretter er det personalet på flyplassen som har ansvaret for hunden til den blir tatt om bord i flyet. Vanlig prosedyre er å laste hunden om bord helt til sist, og den blir selvsagt tatt godt hånd om underveis. Hunder som skal reise alene må avleveres minimum én time før avgang, men dette vil variere med størrelsen på flyplassen.

Om du skal sende kjæledyret ut på eventyr alene tar du kontakt med flyfraktavdelingen på flyplassen eller Jetpak.

Fantastiske naturopplevelser

Mann med hund. Foto: Terje Rakke/Nordic life - Visitnorway.com

Foto: Terje Rakke/Nordic life – Visitnorway.com

Uansett hvordan du velger å bo er reisemulighetene mange. Høsten er over oss og jaktsesongen i gang, så hvorfor ikke ta med hunden til fredfulle Finnmarksvidda. Flyr du til Lakselv venter variert og fascinerende natur, med vidda på den ene sida og kysten på den andre. Finnmarksvidda innbyr til jakt på både småvilt og rovvilt, samt elg.

Som navnet tilsier er Lakselv også et ypperlig reisemål for den fiskeglade. Prøv fiskelykken og opplev at stedet er hjem for den største laksen i landet. Ønsker du derimot litt brattere terreng, kan du og din firbente venn oppleve Vestlandets vakre natur i Sogndal. Jostedalen og Jotunheimen byr på majestetiske fjell og fantastisk utsikt.

Gode tips når du reiser med dyr:

  • Det er ikke anbefalt å gi hunden beroligende midler før reisen, da dette kan stresse hunden mer enn det gagner.
  • De blir gjerne ekstra vare for lyder, og kan reagere uvanlig på for eksempel å bli håndtert av fremmede.
  • Gi dyret et lett måltid og litt vann cirka to timer før avreise.
  • Hund bør luftes rett før avreise. Vær obs på at kortnesede raser påvirkes mer enn andre i lasterommet, vær derfor nøye på at buret har gode åpne områder i topp eller bunn som sikrer god ventilasjon.
  • Høyløpske tisper bør ikke fly. Når det kommer til diende tisper, eller tisper med valper som ikke er avvente, så aksepteres ikke disse som frakt.
  • Forsikre deg om at buret er i orden, og at dyret er booket og godkjent i forkant av reisen.
  • Fest en tom vannskål på innsiden av buret slik at det er mulig å gi dyret vann under reisen hvis behov.
  • Det anbefales å reservere plass tidlig, spesielt i jaktsesongen.
  • Hunden trenger ikke vaksinasjonskort for reise innen Norge. Skal den derimot sendes til utlandet, må alle papirene være i orden før hunden sjekkes inn. Er hunden syk, kan den ikke fraktes med fly.
  • Om du reiser med dyr i kabinen, er det kun tillatt å ta med en liten håndveske eller laptop veske i tillegg.

Mulighetene er mange og det er ingen grunn til å la dyret være igjen hjemme, mens du utforsker den vakre høstnaturen vårt langstrakte land har å by på. Lurer du på noe er det bare å spørre oss. Vi hjelper deg gjerne, både via epost og online-chat.

Mer praktisk informasjon om bestilling av reise med kjæledyr, priser osv finner du her: Kjæledyr på reisen

Hvilke tips og erfaringer har du med reiser med dyr?

Toppfoto: Anssi Koskinen.

Print Friendly, PDF & Email

Relaterte artikler