Innsikt /

Håkon (16) har bygget Dash 8-flysimulator på gutterommet

Håkon Jakobsen har for lengst bestemt seg for hva han skal bli når han blir stor. Han skal bli Widerøe-pilot, koste hva det koste vil.

Målet er ikke bare å bli pilot, men å jobbe for Widerøe, forteller sannsynligvis verdens største Widerøe-fan, Håkon Jakobsen (16).

Widerøe-fan Håkon Jakobsen

Widerøe-fan Håkon Jakobsen. Foto: Privat.

-Det er noe helst spesielt med Widerøe. Det er noe med hvordan hele selskapet er sveiset sammen på som gjør at jeg vil jobbe for dem. Om det blir som stuer eller på bakken først, er det samme for meg. Så lenge jeg får jobbe for Widerøe og være med å bidra, forteller Håkon.

Før han innrømmer:

-Men det er selvfølgelig noe ekstra med å være pilot. Det er det som er drømmen. Å fly Dash 8 i Nord-Norge.

Har bygget Dash 8-flysimulator

Hjemme på gutterommet i Sømna, et lite sted utenfor Brønnøysund i Nord-Norge, har 16-åringen bygget en tro kopi av drømmen – en Dash 8-flysimulator. For sparepengene har han kjøpt spesialbestilte deler fra Nederland for å lage en replika av Dash 8-cockpiten Widerøe har i sine fly.

flysimulator-wideroeFoto: Privat.

– I tillegg har jeg programmene som gjør det mulig å drive simulatoren på en så realistisk måte som mulig.

flysimulator-wideroe-fanFoto: Privat.

Med simulatoren flyr Håkon rundt omkring i Widerøes rutenett i hjemregionen. Fra Værnes i sør til Bodø i nord.

Hjemmelaget widerøe flysimulatorFoto: Privat.

På fritiden tar han private flytimer, og er fast bestemt på å oppnå drømmen.

-Å bli pilot virker som det eneste riktige for meg. Det er det jeg har hatt lyst til hele mitt liv. Jeg vet det er stor konkurranse, men jeg kommer til å stå på helt til jeg får det til, forteller han.

Egen «minnebok»

Håkon har alltid vært fascinert av fly. Allerede som syvåring begynte han å reise med en liten «pilot-bok». Her har han samlet Widerøe-pilotenes signaturer. Mange har også skrevet ned tips og oppmuntrende ord som har inspirert ham til å fortsette å jobbe for drømmen.

-Etter hvert har jeg blitt godt kjent med flere av pilotene. Det har vært utrolig motiverende å kunne snakke med dem og få råd, forteller han.

Widerøe-fan Håkon sin minnebok med hilsner fra piloterFoto: Privat. 

Hjemme i flysimulatoren har Håkon en rekke Widerøe-effekter. Blant annet kaffekopper, post-it-lapper, nøkkelbånd og widerøe-t-skjorte. Bakgrunnsbilde på telefonen er naturligvis et Widerøe Dash 8-fly.

-Jeg er skikkelig fan ja, det kan du trygt si. Om Widerøe-flyene hadde sluttet å fly her ville jeg savnet dem veldig. Det er noe med fargen på flyene og å kjenne rutene.

Og skal vi tro Håkon, kjenner han flyvningene i Brønnøysund som sin egen bukselomme. Han vet akkurat når flyene kommer inn, hvor de kommer fra og hvor de er på vei. Widerøe-entusiasten vet til og med hvem som styrer flyene og hvilket WF-nummer de har.

-Vennene mine pleier å si «du vet vel hvem som sitter på dass inne i det flyet og du, Håkon», men det er kanskje litt å ta i, innrømmer han.

Mange hobbyer

Man skulle tro Håkons flyinteresse er så altoppslukende at han ikke har tid til venner og andre hobbyer, men han er faktisk engasjert i korps, pianospilling og teater i tillegg.

-Jeg går veldig dypt inn i interessene mine, så dypt som det går an å komme omtrent, men fly har blitt størst fordi jeg ser det for meg som et fremtidig yrke.

-Hva gjør du når du ikke holder på med skole eller en av hobbyene dine da?

-Det andre jeg gjør er egentlig bare å spise og sove, ler Håkon.

ha%cc%8akon-flysimulator-wideroeFoto: Privat. 

Toppbilde: Privat. 

Print Friendly, PDF & Email

Relaterte artikler