Aktiviteter, Destinasjon /

Hamburg for han og henne

Hamburg er det nye Berlin. Pakk weekendbagen, og ta med deg kjæresten, venninnene, kameratene eller hele vennegjengen på eventyr!

Lonely Planet har kåret Hamburg til en av de ti beste byene å besøke i 2018, og det er en prestisjetung, og ikke minst, velfortjent tittel. Fra den 13. august kan du fly direkte fra Bergen til Hamburg hele tre ganger i uken, så nå er det bare å planlegge.

Strandbarer langs elven, lave bygninger og et av Europas beste natteliv er noe av det Lonely Planet trekker frem som gode grunner for å besøke Tysklands nest største by. Men det er mer! Hamburg kalles ofte det nye Berlin, så her kan du gi deg hen til den deilige atmosfæren som gjør storbylivet i Tyskland unikt.

Hamburg med kjæresten

I PEDALTAKT: Bysykkel er et ypperlig fremkomstmiddel i Hamburg, og særlig koselig er det å sykle langs innsjøen Alster. Foto: www.mediaserver.hamburg.de/ Roberto Kai Hegeler

Å dra på kjærestetur er noe av det aller hyggeligste som finnes! En time out for bare dere to, der dere kan skru av alle alarmer på mobilen og finne inspirasjon i nye omgivelser. En perfekt kjærestedag begynner med en langsom hotellfrokost. Sjekk inn på Gastwerk Hotel, en drøm i industridesign i det som en gang var byens eget gassverk. Hotellet har både lekkert spa og en velutstyrt bar, men selv om det er fristende å bli på hotellet, så venter byen på dere! Hva med litt shopping i den vakre Alster-arkaden? Også kalt verdens minste shoppingsenter.

Hamburg i solskinn

SHIP O’HOI: Det går mange typer båtturer på Elben som lar dere oppleve den maritime byen i sitt rette perspektiv. Foto: www.mediaserver.hamburg.de/ Christian Hinkelmann

Skinner sola, er det hyggelig med en sykkeltur langs elven, og med StadtRAD har du tilgang på leiesykler over hele byen. Og hvorfor ikke hoppe på en båt der dere kan lene dere bakover og nyte Elben i all sin prakt? En maritim by fortjener å oppleves på maritimt vis.

Når kvelden faller på, lokker Hamburg med sitt sagnomsuste natteliv. Med kjæresten drar man kanskje ikke på de villeste nattklubbene, men hva med en dristig drink på en speakeasy? En speakeasy er en cocktailbar som kjennetegnes av av et lokale uten dørskilt, men med etiketteregler og cocktailer laget fra bunnen av. Denne type etablissement oppstod  i USA under forbudstiden mellom 1920 og 1933, men forsvant i all hovedsak da forbudet ble opphevet. I dag brukes begrepet til å beskrive hippe barer i retrostil, der drinker og cocktails står i fokus. I det livlige St. Pauli-distriktet ligger to slike rett ved siden av hverandre, Luba Luft Bar (Am Brunnenhof 2-4) og Clockers Gin Bar(Paul-Roosen strasse 27). Le Lion (Rathausstrasse 3) er kjent for å servere byens beste cocktails, og ligger sentralt til like ved rådhuset.

Hamburg med venninnene

KAFFEIN MED NORDISK KICK: Stockholm Espresso Club er en av Hamburgs beste steder for skikkelig god kaffe. Foto: Stockholm Espresso Club

Venninnetur betyr skravletur, så her er det bare å varme opp snakketøyet med hyppige kaffepauser. Hamburg er kjent for sin kafekultur, og innbyggerne setter minst like stor pris på en god kaffekopp som oss nordmenn. Flere av byens beste kafeer er faktisk inspirert av nordiske kaffetrender, som Törnqvist og Stockholm Espresso Club.

Shopping for alle lommebøker

MELLIN PASSAGE: Denne vakre passasjen knytter Alsterarkaden og Neuerwall sammen. Det finnes over tjue slike shoppingpassasjer i Hamburg. Foto:www.mediaserver.de/Sven Schwarze

Litt shopping hører selvsagt med på venninnetur, og hvis det er designerbutikker dere er ute etter, så sving innom gaten Neuerwall. Her ligger butikker som Burberry, Louis Vuitton, Acne, Armani, Gucci, Hugo Boss, Prada, Max Mara, osv. på rekke og rad.

Har dere mer sansen for vintage og små konseptbutikker, så tar dere turen til området Karolinenviertel, ofte forkortet til Karoviertel. Her finner du rawfood-kafeer og urbane oaser drevet av geriljagartnere side om side. Stemningen er trendy og avslappet, og tiden vil garantert løpe fra dere.

Da er det godt det finnes mange timer i døgnet, og Hamburg er ikke byen som legger seg tidlig. Reeperbahn er et must for en aperitiff – og for Instagram. Dette kitschy og vibrerende området lever opp til alle forventninger om den burleske og bisarre stemningen du forventer.

Hamburg med kameratene

VOLKSPARKSTADION: På denne legendariske fotballstadion kan du oppleve Bundesligakamper, eller kanskje ta en omvisning? Foto: Mario Klassen

Når gutta skal på tur, er det noen minimumskrav som stilles. Destinasjonen bør være kortreist, ha minst en pub på hvert hjørne og gjerne et sportslig innslag. Hamburg leverer varene som få andre byer. Hamburg er faktisk en av Europas aller beste fotballbyer med to lag som sender innbyggerne i ekstase hver helg. Hamburger SV er et av Tysklands eldste lag, og har spilt i den øverste divisjonen (Bundesliga) i snart hundre år. De spiller sine hjemmekamper på mektige Volksparkstadion. Byens andre lag er St Pauli, og selv om de spiller i andre divisjon, så har de kultstatus i Tyskland takket være sine lidenskapelige fans.

Pakk badeshorts!

PALMER OG SURFEBRETT: På strandbaren Hamburg del Mar føler du deg mer ved Middelhavet enn i nord-Tyskland. Foto: Hamburg del Mar

Er det vakkert vær, kan Hamburg friste med strandbarer langs elven Elben. De holder åpent nesten hele året, med unntak av de kaldeste vintermånedene, og er veldig populære blant lokalbefolkningen. Husk å pakke med deg badeshorts!

På strandbarene har du sand mellom tærne, servering og en litt røff utsikt over containerhavn og maritime kraner – akkurat som seg hør og bør i en havneby som Hamburg. StrandPauliholder åpent hele året gjennom, med hengekøyer og hamburgere om sommeren og fakler og fondue i vintermånedene. Andre strandbarer som er verdt å sjekke ut er HCBC (Hamburg City Beach Club) og Hamburg del Mar.

Musikalske innslag

REEPERBAHN: «Alle» Hamburgturister vil til Reeperbahn. Med god grunn. Dette avgrensede området lever opp til sitt frynsete rykte. Foto: www.mediaserver.hamburg.de/Marius Röer

Når kvelden faller på, må dere selvsagt oppleve Reeperbahn. Byens sensasjonelle red light-district er godt kjent utenfor landegrensene, og lever opp til sitt rufsete rykte. Deler av Reperbahn, Herbertstrasse, er faktisk avskjermet med en stor vegg og har 18 års grense. Du skjønner raskt hvorfor det tyske ordet «kneipe» har gitt opphav til det vi kjenner som brune buler her hjemme. Stemningen blir høyere jo senere på kvelden dere holder ut, og trenger dere et kulturalibi, så kan dere gå i fotsporene til Beatles. De spilte flere konserter i løpet av sine to år i Hamburg enn noe annet sted i løpet av sin lange karriere. Stikk gjerne innom Indra Club 64 der Beatles spilte sine første gigs i Hamburg, og delte scenen med et strippeshow. Den legendariske klubben holder til i Grosse Freiheit 64. Litt av en adresse!

Hamburg med vennegjengen

JULESTEMNING: Får du ikke julestemning av å besøke Hamburg i desember måned, så kan du bare glemme hele julen. Foto: www.mediaserve.hamburg.de/Christian Ohde

Hvorfor ikke samle hele vennegjengen på en reise dere aldri vil glemme? Hamburg er som en skandinavisk storby på steroider, og dere rekker ikke å kjede dere et sekund. Kanskje vil dere ta en adventstur? Når julemarkedene ringes inn, finnes det knapt en koseligere by enn Hamburg i hele Europa.

Eller kanskje vil dere forlenge sommeren? Med kule strandbarer, urbane gleder og et fiskemarked som er vel så populært blant besøkende som de lokale. Tenk Fisketorget i Bergen ganger ti. Hamburger Fischmarkt ligger like ved livlige Reeperbahn, og åpner hver søndag omtrent når Reeperbahns nattklubber stenger. Klokken sju om vinteren, og klokken fem (gjesp!) om sommeren. Gå ikke glipp av denne autentiske opplevelsen!

Lurer du fortsatt på om Hamburg er et godt valg? Sjekk disse 9 grunnene for å legge neste storbyferie til Hamburg!

Foto øverst i saken: www.mediaserver.hamburg/Thomas Panzau

Print Friendly, PDF & Email

Relaterte artikler