Aktiviteter, Innsikt /

Havørnsafari – nært på himmelens majestet

Med et vingespenn på lengde med en fullvoksen mann, er det lite som kan måle seg med havørnen. Europas største rovfugl er et mektig skue du sent vil glemme.

Vinden stryker deg gjennom håret, mens båten duver langsomt opp og ned. Rundt deg strekker høyreiste fjell seg mot himmelen. Med ett ser du en mørk skygge lette fra klippekanten. I rolige, glidende bevegelser flyter den gjennom luften. Som i sakte film kommer den nærmere. Med utspilte klør glir den ned mot vannflaten. Ett plask, og en glinsende fisk spreller i det gule grepet. Noen kraftige vingetak senere er det hele over.  Vannet ligger der like stille som før, som om ingenting har skjedd. Verdens største ørn har tatt sitt, og inntar igjen sin glidende utkikkspost i skyene.

Størst i verden

Havørn på fiskejakt. Foto: C.H./Visit Norway

C.H./Visit Norway

Ifølge Miljødirektoratet er dagens havørnbestand i Norge anslått til mellom 3200-3800 par. Dette utgjør mer enn 50 prosent av Europas havørn, samt mellom 25 og 50 prosent av verdensbestanden. Av disse er 35 prosent i Nordland, noe som betyr flere hundre havørn! Bodø har den tetteste populasjonen av havørn i verden, derfor er det kanskje ikke så rart at den er valgt til Norges havørn-by. Nordland er virkelig havørnens rike og bedre garanti for å møte den vakre rovfuglen får du ikke.

Tett på

Flydene havørn. Foto: C.H./Visit Norway

Foto: C.H./Visit Norway

Å se en havørn på nært hold er en majestetisk opplevelse du sent vil glemme. Lite kan måle seg med størrelsen på en fullvoksen havørn. Kroppen kan bli opptil en meter lang og vingespennet opp mot 2,5 meter. Dette betyr at om du hadde lagt en voksen mann på tvers over ryggen på fuglen, ville han ikke nådd fra vingespiss til vingespiss!

Spesielt ved Saltstraumen, den store malstrømmen rett utenfor Bodø, er det mye havørn. Her er det rikelig med fisk og lett for sjøfuglene å finne mat. Med havørnsafari har du muligheten til å se den store fuglen i sitt naturlige miljø. Turoperatører med lokalkjennskap, som bor og ferdes i området til daglig, vet hvor du finner den. Dette betyr at du ikke bare øker sannsynligheten for å se ørn, men også kommer nærmere innpå enn du ellers ville gjort. Du kan også dra på havørnsafari i blant annet Svolvær og Henningsvær. Lofoten har i tillegg noen av de beste surfeopplevelsene i Norge, så hvorfor ikke kjøre både safari og surfing på én og samme tur?

Mer enn ørn

Reis nordover og la deg fascinere av den majestetiske havørnen. Med på kjøpet får du naturopplevelser som virkelig får deg til å verdsette livet, for det er ikke bare ørn som hekker i nord. I det ville, vakre landskapet kan du i tillegg treffe på seler, skarv og lundefugler. Er du heldig kan det faktisk være at både hval eller brugder også dukker opp fra vannet med jevne mellomrom. Så finn frem kamera og reiseveske, og nyt Nord-Norge!

Hvor ville du reist for å oppleve havørn?

Toppfoto: Asgeir Helgestad/Artic Light AS/visitnorway.com.

Print Friendly, PDF & Email

Relaterte artikler