Fotograf: Kristin Folsland Olsen

Hva skjer /

Her er årets mest eksotiske opplevelsesguide

Norge syder av engasjement. Festivaler og arrangementer stelles i stand i fjorder og på fjell. Vi har plukket ut 19 perler som gir opplevelser for livet.

The Arctic Triple: Løpene som tar pusten fra deg

Uke 11 – Lofoten Skimo
Uke 22 – Lofoten Ultra Trail
Uke 33 – Lofoten Triathlon

The Arctic Triple 2017Med fjell som stuper ned i havet, hvite sandstrender og endeløse enger er Lofoten nærmest skapt for å huse Norges mest spektakulære opplevelsesløp. I mars går startskuddet for The Arctic Triple: Tre løp som, bokstavelig talt, kommer til å ta pusten fra deg.
The Arctic Triple lover en total og enestående Lofoten-opplevelse. I tillegg til tre sportslige utfordringer, åpnes døren til Lofotens indre. Her venter opplevelser for livet. Foto: Kai-Otto Melau.

Widerøe flyr deg mer enn gjerne til Svolvær, men registrer deg først på thearctictriple.no.

VM i Skreifiske i Svolvær: Skitt fiske!

24. – 25. mars 

skreifiske vmEr du blant dem som årlig feirer at skreien ankommer butikkenes kjøledisker? Hvorfor ikke prøve å fiske den selv? I slutten av mars arrangeres VM i Skreifiske i Lofotens hjerte.
Dette er en av verdens største fiskekonkurranser, og arrangørene venter deltakere fra inn- og utland når over 70 båter fylles med ivrige fiskere. Pakk med deg fiskestang, varme klær og godt humør til en helg i skreiens tegn.

Widerøe flyr deg til  hjertet av Lofoten, men klikk deg inn på vmiskreifiske.no å lese mer om festivalen.

Lofoten Split- og Toppturfæst: Klar for ekte nord-norsk fæst?

6. – 10. april

Splitfest, trugefest, afterski, topptur og havfiske. Dette er noe av det du kan vente deg dersom du velger å ta turen til Lofoten split- og toppturfestival i starten av april.
Omkranset av rorbuer, mektige fjelltopper og mengder av torsk, er festivalen den ideelle opplevelsen for deg som ønsker deg en helg i ekte røff lofotstil.
Kjæm du?
Widerøe flyr deg til Leknes og Svolvær, men ta gjerne en titt på festens nettsider for å lese mer om alt som skjer.

High Camp: Tipp topp topptur

4. – 7. mai

HighCampKribler det litt ekstra i magen når du tenker på puddersnø, høye topper og deilig mai-sol? Da er High Camp verdt å vurdere.
Arrangementet har gjennom flere år etablert seg som en av verdens råeste toppturfestivaler. Suksessen baserer seg på miksen av vakker natur, en god dose action, spennende foredrag og ekte samhold. Bedre blir det ikke.
I 2017 arrangerers det tre High Camper, én på Sunnmøre, én i Nordland og én på Turtagrø.

Widerøe flyr deg til ikke til toppen – men gjerne til nærmeste flyplass. Les mer på om campene i på High Camps nettsider.

Gamalostfestivalen: Fromage? Nei, gamalost!

1. – 4. juni

I sommer trenger du ikke å ta turen til Frankrikes fjell og daler for å få en smak av den mest spennende osten. Sett av den første helgen i juni, og ta heller turen til Vik i Sogn. Her arrangeres den årlige Gamalostfestivalen som hedrer den tusenårige tradisjonen bak den lokale matskatten Gamalost. Festivalen kan i tillegg by på skuespill, konserter i historiske kirker og en god dose kultur som vil tilfredsstille en hver smak. Vi gildar oss.

Widerøe flyr deg til Sogndal, så åpne sansene og besøk gamalostfestivalen.no for å lese mer om festivalen.

Balejazz: Jazz ved fjorden

5. – 7. mai

balejazzSe for deg en blikkstille fjord og høye fjell med hvite topper – og mørke toner fra en barytonsaksofon i hagen til et vakkert sveitserhotell. Det er Balejazz – festivalen som vil gi deg en totalopplevelse av det dypblå slaget.

Widerøe flyr deg både til Førde og til Sogndal, og følg med på balejazz.no for å sikre deg billetter når programmet legges ut.

Sommer-Melbu: Kulturfest i nord

1. – 10. juli

På tettstedet Melbu i Nordland er ingen sommertegn sikrere enn kulturfestivalen Sommer-Melbu. For når den første juli-sola glimter til, inviterer hele Melbu til en åttedager lang folkefest!
Her kan du få med deg både musikk og kunst, flatbrødkurs, spennende seminarer og en kveldsfest i Dyvekes kaffistove du sent vil glemme. Nytt på fjorårets agenda var «Tour de smak, à la Melbu», så her er det bare å glede seg til årets festivalprogram blir sluppet.

Widerøe flyr deg til Stokmarknesså klikk deg inn på festivalens nettside for å følge med. 

Førdefestivalen: Hør klangen av Norden

5. – 9. juli

706 meter over havet finner du Hafstadsfjellet: En spektakulær naturscene og bakteppet til Førdefestivalen. Festivalen byr på etnisk og akustisk musikk fra hele verden, og har tidligere skiltet med både strupesang fra Mongolia og tenorsang fra Sardinia. Årets tema er «Klangen av Norden», og arrangørene røper at de tenkt til å slå på stortromma. Programmet blir klart 23. mars.

Widerøe flyr deg sjølsagt til Førde, men om du vil lese litt mer om festivalen først, så ta en titt her.

Trænafestivalen: Midnattssol i havgapet

6.– 9. juli

trænafestivalenMidt på sommeren er det tid for festivalen som den britiske avisen «The Guardian» har omtalt som en av Europas beste, og det med god grunn.
Trænafestivalen har kanskje Norges mest eksotiske geografi: 33 nautiske mil ut i havgapet på Helgelandskysten. Og da er det ekstra kult at arrangørene kan friste med en fantastisk line up, helt unike musikkscener – og selvfølgelig midnattssol.
Aurora, Oslo Fagottkor og flere andre skal sørge for intense konsertopplevelser med sjøsprøyt til.

Widerøe flyr deg til Mo i Rana, Sandnessjøen eller Brønnøysund, – men du må selv sikre deg festivalbilletter på trena.net.

Midnattsrocken: Rocker for fellesskap

6.– 9. juli

midnattsrockenMidnattsrocken ble til under «samfunnshus-kulturen» på 1980-tallet. Arrangementet startet som en musikkfestival på det lokale samfunnshuset i Lakselv. Men med store musikalske navn på plakaten, vokste festivalen ut av samfunnshuset og ut i naturen  til naturreservatet på Brennelvneset utenfor Lakselv.
Midnattsrocken 2017 er under full planlegging, men det er allerede annonsert at Ugly Kid Joe, TNT, Nazareth, Soul Sister, Julie Bergan, Lita Ford, DDE, 2 Unlimited, Country Sisters, Intrgue, Slincraze, Klish og Kevin Boine kommer til årets rockefestival.

Widerøe-pilotene flyr deg til Lakselv så klart – og hele programmet for festivalen finner du her.

Rootsfestivalen: Astrid S og Kurt Nilsen kommer – gjør du?

12. – 15. juli

rootsfestivalenKystbyen Brønnøysund har mye mer å by på enn registre. I juli transformeres sentrum til et festivalområde, med tonnevis av god stemning og listen over artister er lang. Arrangøren legger vekt på at dette er en festival for både unge og voksne folk – så her er det musikk for alle aldersgrupper. Blant høydepunktene i år er Uriah Heep, Big Country, Veronica Maggio, Raga Rockers, Astrid S og OnklP & De Fjerne Slektningene.

Widerøe flyr deg selvfølgelig til Brønnøysund, men trenger du flere grunner til å reise, kan du lese dette først

Reginedagan i Bø i Vesterålen: En eventyrlig festivalopplevelse

23. – 30. juli

På tuppen av Vesterålen, omringet av grønne fjelltopper, lilla blomsterknopper og krystallklart hav, ligger Bø: Nord-Norges eventyrkommune og hjemstedet for den spesielle kulturfestivalen Reginedagan.
Festivalen finner sted når juli-sola er på sitt varmeste, og er inspirert av den nord-norske eventyrdronningen Regine Nordmanns liv og diktning. Dette er festivalen som byr på en lekker kombinasjonen av skuespill, trolske vandringer, konserter og magiske eventyrstunder for store og små. I år er det 150 år siden festivalens hovedperson ble født, og dette lover festivalarrangørene å feire på eventyrlig vis.

Fly med Widerøe til Stokmarknes, men klikk gjerne innom her for å lese litt mer.

Sjarken: Spis fesk!

27. – 30. juli

SjarkenJa, spis fesk! oppfordrer fiskeren sjøl på festivalen Sjarkens nettside. Og det er nettopp det du kommer til å gjøre når du tar turen til Åkerøya på Dønna i slutten av juli.
Sjarken er en kombinert musikk- og fiskefestival, med en line-up som vil varme mangt et fiskerhjerte. I tillegg kan festivalen friste med flytebrygger, nydelig nord-norsk natur og egne festivaltrubadurer. Ship o’hoi!

Widerøe flyr deg gjerne til Sandnessjøen, så klikk deg inn på sjarken.no for å lese mer om festivalen.

Sørøyrocken: Rock på tørrfiskloftet

27. -30. juli

SørøyrockenYtterst i Finnmarks havgap finner du Sørvær, en bygd med knappe 250 innbyggere – og stedet der festivalen Sørøyrocken går av stabelen i slutten av juli.
Her får du smake hjemmelaget, lokal mat, plukke tang i fjæra og se artister som Sondre Justad og Kråkesølv skape magi i et gammelt tørrfiskloft. Mer finnmarsk blir det ikke! Fotografen heter forresten Ole-Gunnar Rasmussen.

Widerøe flyr deg helt til Hasvik, men om du vil lese litt mer om festivalen først, så klikker du bare her

Opptur 2017: En musikalsk opptur

28. – 29. august

I slutten av juli inviterer Bodø til en musikalsk opptur av det stemningsfulle slaget. Til tross for at festivalen er ny på festivalkartet, har den rukket å tiltrekke seg store navn som Julie Bergan, Joddski og Alan Walker.
Festivalen serverer en kombinasjon av lyd, lys og stemning designet for å gi deg gåsehud. Som en ekstra bonus har arrangørene lovet at årets festival skal inneholde enda mer pyro, konfetti og raketter enn i fjor, så det er bare å ta turen til Bodø for en slikkelig opptur!

Widerøe flyr deg selvfølgelig til Bodø, men besøk gjerne oppturfestival.no for å lade opp.

Varangerfestivalen: Vadsø inviterer til feiring

9. – 12. august

varangerfestivalenVarangerfestivalen er ikke bare Nord-Norges største jazzfestival, men også en av landets eldste festivaler. I august fyller den hele 35 år og inviterer til en feiring av ypperste klasse.
Mari Boine, Lisa Ekdahl og Moon Hooch er blant de som gleder seg. Gjør du?

Widerøe flyr deg mer enn gjerne til Vadsø, men bli gjerne litt inspirert ved å lese dette først.

Lofotr Vikingfestival: Reis tilbake i tid!

9. – 13. august 2017

Lofoten VikingfestivalDagdrømmer du av og til om hardbarka vikinger, horn fulle av godt drikke og overdådige matgilder? Når sensommeren er på sitt vakreste midt i august, kan du få en skikkelig dose vikingtid om du tar turen til Lofoten.
Her kan du oppleve kampsport, forestillinger, markeder, lek og konkurranser. Du får til og med muligheten til å ro eller seile et vikingskip. Blir du med på vikinggildet, serveres selvsagt gudenes festdrikk, det gyldne mjødet! Vær hilset, godtfolk!

Widerøe flyr deg til Leknes, så hev glasset og besøk festivalens nettsider.

Fæsterålen: Hiv i hauet!

25. – 27. august

Ikke bare er Fæsterålen kjent for å ha Nord-Europas beste publikum, men det er også en av få festivaler hvor det nærmest er obligatorisk med gul sydvest. Dette, i kombinasjon med allsang, tørrfiskpopcorn og en god dose nord-norske gloser – gjør Fæsterålen til det beste stedet å bli kjent med den vesterålske folkesjela. Ta turen til Sortland og Vesterålen i slutten av august, og opplev ei kela uten like. Hiv i hauet, nu blir det fæst!

Widerøe flyr deg til Vesterålen så klart, så pakk ned sydvesten og gleddeg på festeralen.no.

Nynorske Litteraturdagar: Litterær festivalmagi

27. – 29. oktober

nynorske_litteraturdagerBlant fjord og fjell i Aurland kommune, kan du i oktober oppleve Nynorske litteraturdagar. Festivalen er liten og intim, men desto mer magisk.
I fjor kunne festivalen tilby aktiviteter som speed-dating med en forlagsredaktør, opplesninger av kjente og ukjente aktører og kanskje best av alt: En storslått kveldskonsert på hybridferja Fjordsyn, omringet av Nærøyfjorden.
Årets skal snart offentligjøres, men det er lite som tyder på at Nynorske litteraturdagar har planer om å gi slipp på fjorårets magi.

Widerøe flyr deg med vestlandsk glede til Sogndal, så besøk nettsiden til festivalen for å lese mer: nynorskelitteraturdagar.no.

Foto i toppen av saken: Arrangørene av The Arctic Triple ønsket å ta en aktiv rolle for miljøet i Lofoten og er svært glade for et samarbeid med Sondre Justad – som her har samlet en naturglad fanskare til konsert. Fotograf: Kristin Folsland Olsen
Øvrige foto: Festivalene

Print Friendly

Relaterte artikler