Fotograf: Kristin Folsland Olsen

Hva skjer /

Festival i sommer? Her er årets mest eksotiske opplevelsesguide

Norge syder av engasjement. Festivaler og arrangementer stelles i stand i fjorder og på fjell. Vi har plukket ut noen perler som gir opplevelser for livet.

The Arctic Triple: Løpene som tar pusten fra deg

Lofoten Skimo: 9. – 11. mars (gjennomført)
Lofoten Ultra Trail: 1. – 3. juni  
Lofoten Triathlon: 17. – 19. august 

The Arctic Triple 2017Med fjell som stuper ned i havet, hvite sandstrender og endeløse enger er Lofoten nærmest skapt for å huse Norges mest spektakulære opplevelsesløp. I mars går startskuddet for The Arctic Triple: Tre løp som, bokstavelig talt, kommer til å ta pusten fra deg.
The Arctic Triple lover en total og enestående Lofoten-opplevelse. I tillegg til tre sportslige utfordringer, åpnes døren til Lofotens indre. Her venter opplevelser for livet. Foto: Kai-Otto Melau.

Trandalrock: Sprellfersk festival på Sunnmøre

9. juni

Omgitt av de mektige Sunnmørsalpene kan du få deg en konsertopplevelse av de helt sjeldne når Trandalrock av stabelen for andre gang. Ifølge arrangøren har band fra fjern og nær vist interesse for å spille. For å komme til denne ureksotiske festivalen, må du ta båt eller gå over fjellet  den siste strekningen.

Widerøe flyr deg til Hovden flyplass mellom Ørsta og Volda slik at du kan rocke i Trandal.

Førdefestivalen: Hør klangen av Norden

4. – 8. juli

706 meter over havet finner du Hafstadsfjellet: En spektakulær naturscene og bakteppet til Førdefestivalen. Festivalen byr på etnisk og akustisk musikk fra hele verden, og har tidligere skiltet med både strupesang fra Mongolia og tenorsang fra Sardinia. I år skal det slås et slag for folkedansen!

Widerøe flyr deg sjølsagt til Førde, men om du vil lese litt mer om festivalen først, så ta en titt her.

Trænafestivalen: Midnattssol i havgapet

5. – 8. juli

trænafestivalenMidt på sommeren er det tid for festivalen som den britiske avisen «The Guardian» har omtalt som en av Europas beste, og det med god grunn.
Trænafestivalen har kanskje Norges mest eksotiske geografi: 33 nautiske mil ut i havgapet på Helgelandskysten. Og da er det ekstra kult at arrangørene kan friste med en fantastisk line up, helt unike musikkscener – og selvfølgelig midnattssol.

Widerøe flyr deg til Mo i Rana, Sandnessjøen eller Brønnøysund, – men du må selv sikre deg festivalbilletter på trena.net.

Midnattsrocken: Rocker for fellesskap

5. – 8. juli

midnattsrockenMidnattsrocken ble til under «samfunnshus-kulturen» på 1980-tallet. Arrangementet startet som en musikkfestival på det lokale samfunnshuset i Lakselv. Men med store musikalske navn på plakaten, vokste festivalen ut av samfunnshuset og ut i naturen –  til naturreservatet på Brennelvneset utenfor Lakselv.

Årets utgave er under full planlegging, og her er det bare å vente i spenning. Likevel kan du allerede glede deg til kjente lyder fra Kari Bremnes, Trang Fødsel og Atle Pettersen.

Widerøe-pilotene flyr deg til Lakselv så klart – og hele programmet for festivalen finner du her.

Sommer-Melbu: Kulturfest i nord

5. – 16. juli

På tettstedet Melbu i Nordland er ingen sommertegn sikrere enn kulturfestivalen Sommer-Melbu. Hele Melbu inviterer til en åttedager lang folkefest!
Her kan du få med deg både musikk og kunst, flatbrødkurs, spennende seminarer og en kveldsfest i Dyvekes kaffistove du sent vil glemme. Her kan du også bli med på en kulinarisk reise i «Tour de smak, à la Melbu». Her er det bare å glede seg til årets festivalprogram for 2018 blir sluppet.

Widerøe flyr deg til Stokmarknesså klikk deg inn på festivalens nettside for å følge med. 

Rootsfestivalen: Festivalsommer for alle i Brønnøysund

11. – 15. juli

rootsfestivalenKystbyen Brønnøysund har mye mer å by på enn registre. Rootsfestivalen er et godt eksempel på dette. I juli transformeres sentrum til et festivalområde, med tonnevis av god stemning og listen over artister er lang. Arrangøren legger vekt på at dette er en festival for både unge og voksne folk – så her er det musikk for alle aldersgrupper. Det er allerede klart at Gåte, Ida Maria, Åge & Sambandet, The Hooters og Skambankt kommer – men kommer du?

Widerøe flyr deg selvfølgelig til Brønnøysund, men trenger du flere grunner til å reise, kan du lese dette først

Reginedagan i Bø i Vesterålen: En eventyrlig festivalopplevelse

22. – 29. juli

På tuppen av Vesterålen, omringet av grønne fjelltopper, lilla blomsterknopper og krystallklart hav, ligger Bø: Nord-Norges eventyrkommune og hjemstedet for den spesielle kulturfestivalen Reginedagan.
Festivalen finner sted når juli-sola er på sitt varmeste, og er inspirert av den nord-norske eventyrdronningen Regine Nordmanns liv og diktning. Dette er festivalen som byr på en lekker kombinasjon av skuespill, trolske vandringer, konserter og magiske eventyrstunder for store og små.

Fly med Widerøe til Stokmarknes, men klikk gjerne innom her for å lese litt mer.

 

Elden på Røros: Dramatisk friluftsteater

25. juli – 4. august

Med spektakulære omgivelser på Slegghaugen midt i Røros og en historie spekket drama, har musikkspillet Elden alt som skal til for å holde publikum fjetret. Musikksjanger? Rock, så klart. Forestillingen som begynner 21.30 og varer til midnatt, forteller historen om da 10 000 svenske soldater marsjerte mot Trondheim for å ta over Norge 1718. Store deler av handlingen utspiller seg i nettopp Røros, og Dødsmarsjen – svenskenes tilbaketog der over 3000 soldater frøs ihjel på vei over grensefjellene – vies stor plass.

Widerøe flyr deg til Røros, helt uten dramatikk. Les mer om stykket her. 

Sørøyrocken: Rock på tørrfiskloftet

26. – 29. juli

SørøyrockenYtterst i Finnmarks havgap finner du Sørvær, en bygd med knappe 250 innbyggere – og stedet der festivalen Sørøyrocken går av stabelen i sommer.

Her får du smake hjemmelaget, lokal mat, plukke tang i fjæra og se artistene skape magi i et gammelt tørrfiskloft. Mer finnmarsk blir det ikke! Fotografen heter forresten Ole-Gunnar Rasmussen.

Widerøe flyr deg helt til Hasvik, men om du vil lese litt mer om festivalen først, så klikker du bare her.

Opptur 2018: En musikalsk opptur

27. – 29. juli

I slutten av juli inviterer Bodø til en musikalsk opptur av det stemningsfulle slaget. Til tross for at festivalen er ganske ny på festivalkartet, har den tidligere rukket å tiltrekke seg store navn som Julie Bergan, Joddski og Alan Walker. Italobrothers, Arif, R3hab, CLMD og Sonny Alven står allerede klare for 2018-utgaven, og arrangørene gleder seg til å slippe enda flere store katter ut av sekken.

Festivalen serverer en kombinasjon av lyd, lys og stemning designet for å gi deg gåsehud. Som en ekstra bonus får du med deg store mengder pyro, konfetti og raketter, så det er bare å ta turen til Bodø for en skikkelig opptur!

Widerøe flyr deg selvfølgelig til Bodø, men besøk gjerne oppturfestival.no for å lade opp.

 

Sjarken: Spis fesk!

27. – 30. juli

SjarkenJa, spis fesk! oppfordrer fiskeren sjøl på festivalen Sjarkens nettside. Og det er nettopp det du kommer til å gjøre når du tar turen til Åkerøya på Dønna i slutten av juli.

I god, nordnorsk ånd er det raus stemning i denne kombinerte musikk- og fiskefestivalen som gikk av stabelen for første gang i 2017. Her ble det servert joviale toner, skikkelig fisk og god festivalstemning gjennom hele festivalen. Dette ble en suksess, og derfor har Sjarken gleden av å invitere til en ordentlig sommerfest på flytebrygga i midnattssol og mektige omgivelser også i 2018 – med Halvdan Sivertsen, Vamp, Ravi, Dance With a Stranger, Rotlaus og Trang Fødsel allerede på pletten. Foto: Andreas Vang-Olsen

Widerøe flyr deg gjerne til Sandnessjøen, så klikk deg inn på sjarken.no for å lese mer om festivalen.

 

Offroad Finnmark: Verdens tøffeste terrengsykkelritt?

27. juli – 4. august

Festivalguide Offroad FinnmarkOffroad Finnmark kanskje er verdens tøffeste terrengsykkelritt, og lokker med seg spreke utøvere fra hele verden. Løypa er hard og krevende, med en rute gjennom kjerreveier, stier, vidde og rent terreng. Ikke bli overrasket om du om bære sykkelen over en elv eller to!

Sett sammen et lag med en eller to andre, for hva er bedre enn å dele denne unike naturopplevelsen med gode venner? Dere kan velge mellom distansene 150, 300 eller 700 kilometer. Konkurransen på 150 kilometer kan også gjennomføres alene. Alle løypene både starter og ender i Alta – så noe sykling i bystrøk får dere også.

Med Widerøe kan du fly helt til Alta, så du kan bruke kreftene i løypa. Les mer om sykkelrittet her.

Trevarefest i Henningsvær: Intimt i havgapet

30. juli – 1. august

TrevarefestDa arrangøren åpnet billettsalget til forrige Trevarefest, ble alle de 500 festivalpassene solgt på 10 minutter – før en eneste artist var klar. I år er det også utsolgt. Alle de 800 billettene gikk bort på ett minutt, også det før den første artisten ble annonsert! Så dette tilbudet har vært etterlengtet i klatre- og friluftsparadiset i Lofoten!

Festivalen er initiativ som skal bidra til å gjøre den tidligere trevarefabrikken til et nytt kulturhus i Lofoten, ved formidabel dugnadsinnsats. Selv artistene, som blant annet var store navn som Sondre Lerche, Fay Wildhagen, Sondre Justad, Bendik og Marit Larsen – stilte gratis! Her kan du forvente gode artister i god miks med unik natur, midnattssol og lukten av saltvann langs havkanten. Foto: Audun Selnes

Enten du har billett eller bare er misunnelig på dem som skal på Trevarefest, så kan du bestille flybillett til Svolvær her

Lamholmenfestivalen: Topp stemning i Norges minste storby

3. – 4. august

LamholmenfestivalenHøydepunktene kommer tett når Lamholmenfestivalen går av stabelen i Svolvær i begynnelsen av august. Festivalområdet ligger midt havna på den lille øya Lamholmen, og omkranset av hav og vakre lofotfjell skal åtte artister sikre festivalstemning to hele dager til ende.

Én av disse er Chris Norman, tidligere vokalist i 70-talls-storheten Smokie, som har hatt en innholdsrik solokarriere. Foto: Bjørn Eide

Widerøe flyr deg gjerne til hjertet av Lofoten, og billetter til selve festivalen får du her.

Varangerfestivalen: Vadsø inviterer til jazzfest

8. – 11. august

varangerfestivalenVarangerfestivalen er ikke bare Nord-Norges største jazzfestival, men også en av landets eldste festivaler. Siden 1982 har festivalen bydd opp til ekte jazzfest slik bare nordlendingene kan!

Sondre Justad, Ellen Andrea Wang, Viktor Wilhelmsen og Skambankt er allerede klare, og venter i spenning på om du kommer!

Widerøe flyr deg mer enn gjerne til Vadsø, men bli gjerne litt inspirert ved å lese dette først.

 

Lofotr Vikingfestival: Reis tilbake i tid!

8. – 12. august

Lofoten VikingfestivalDagdrømmer du av og til om hardbarka vikinger, horn fulle av godt drikke og overdådige matgilder? Når sensommeren er på sitt vakreste midt i august, kan du få en skikkelig dose vikingtid om du tar turen til Lofoten.
Her kan du oppleve kampsport, forestillinger, markeder, lek og konkurranser. Du får til og med muligheten til å ro eller seile et vikingskip. Blir du med på vikinggildet, serveres selvsagt gudenes festdrikk, det gyldne mjødet! Vær hilset, godtfolk!

Widerøe flyr deg til Leknes, så hev glasset og besøk festivalens nettsider.

Sommerøya i Oslo: Elektronisk musikk i ramsalt ramme

17. – 18. august

I den niende utgaven av Sommerøya er festivalen lagt til SALT på Langkaia i Bjørvika, en kunstinstallasjon laget av 12 meter høye og 75 meter lange fiskehjeller fra nord. Under disse skal altså en rekke artister fra inn og utland bjuda på elektronisk, dansevennlig klubbmusikk. Sommerøya har også et kuratert kunstprogram med alt fra skulpturer til moderne dans.

Widerøe flyr deg selvsagt til Oslo, men om du vil lese litt først – ta en titt her.

Fæsterålen: Hiv i hauet!

24. – 25. august

Ikke bare er Fæsterålen kjent for å ha Nord-Europas beste publikum, men det er også en av få festivaler hvor det nærmest er obligatorisk med gul sydvest. Dette, i kombinasjon med allsang, tørrfiskpopcorn og en god dose nord-norske gloser, gjør Fæsterålen til det beste stedet å bli kjent med den vesterålske folkesjela. Ta turen til Sortland og Vesterålen i slutten av august, og opplev ei kela uten like.

Med D.D.E, Ravi, Erik og Kriss, Loveshack og Violet Road allerede klare, ser det ut til å bli noe for enhver smak. Hiv i hauet, nu blir det fæst!

Widerøe flyr deg til Vesterålen så klart, så pakk ned sydvesten og gled deg på festeralen.no.

Nuartfestivalen: Internasjonal gatekunst i Stavanger

6. – 9. september

Har du lagt merke til de mange veggmaleriene som finnes i Stavanger sentrum? De er der faktisk takket være den årlige gatekunstfestivalen Nuart. Hvert år inviterer festivalen et internasjonalt team av gatekunstnere til byen for en to-ukers produksjonsperiode. I disse to ukene jobber kunstnerne utendørs på vegger donert av byens befolkning – og deltar i en felles utstilling i Ølhallene på samtidskunstsenteret Tou Scene.
Avslutter du sommeren med litt samtidskunst? Foto: Ian Cox

Vi flyr deg gjerne til Stavanger – ta en titt på litt av kunsten i Perspektiv eller på festivalens nettsider.

Grenseløsfestivalen: Stjernespekket i Kirkenes

Dato kommer

Det blir liv i Kirkenes når et solid knippe av landets mest populære artister inntar den gamle gruvebyen og sørger for å gi Finnmarkingene musikalsk påfyll i Barentshallen. På dagtid kan barne glede seg med«Vennebyen»-forestilling. Arrangøren dro i 2017 like godt på med en egen oktoberfest med tysk øl, pølser og ti mann sterke Oslo Blaaseorkester. Skulle ikke dette være nok for en helg, så er det mulig å hive seg på krabbesafari eller båttur til den russiske grensen!

Fly nordover med Widerøe, og for å få en følelse av hva festivalen kan by på, kan du studere programmet for 2017 her.

Nynorske Litteraturdagar: Litterær festivalmagi

19. – 21. oktober

nynorske_litteraturdagerBlant fjord og fjell i Aurland kommune, kan du i oktober oppleve Nynorske litteraturdagar. Festivalen er liten og intim, men desto mer magisk.
Tidligere har festivalen tilbydd aktiviteter som speed-dating med en forlagsredaktør, opplesninger av kjente og ukjente aktører og kanskje best av alt: En storslått kveldskonsert på hybridferja Fjordsyn, omringet av Nærøyfjorden.

Widerøe flyr deg med vestlandsk glede til Sogndal, så besøk nettsiden til festivalen for å lese mer: nynorskelitteraturdagar.no.

 

Julemarkeder i Norge

Bergen, Henningsvær, Kristiansand, Oslo, Røros,
Stavanger og Trondheim

Uansett hvilken del av landet du befinner deg i, er et julemarked innen rekkevidde. Julemarked i RørosEnten du vil oppleve en eksotisk førjulstid i sør eller se spiselige byggverk i vest – så er altså julestemningen bare en liten flytur unna.

En langhelg med en pause fra julerushet hjemme kan faktisk gjøre små underverker. Og julen er jo tiden for nettopp slikt.

Foto i toppen av saken: Arrangørene av The Arctic Triple ønsket å ta en aktiv rolle for miljøet i Lofoten og er svært glade for et samarbeid med Sondre Justad – som her har samlet en naturglad fanskare til konsert. Fotograf: Kristin Folsland Olsen
Øvrige foto: Festivalene

Print Friendly, PDF & Email

Relaterte artikler