Destinasjon /

Herlig høststemning i Aberdeen

På østkysten av Skottland ligger den tradisjonsrike havnebyen Aberdeen, som byr på alt i fra spektakulær arkitektur til sjarmerende puber og fantastisk Whiskey.

Vi nordmenn er glade i Skottland, og ikke minst skottene. Vennligheten og den upåklagelige humoren trekker tusenvis av nordmenn til øyriket hvert år, og stadig flere får nå øynene opp for den hyggelige havnebyen Aberdeen, som ligger øst i Skottland med snuta vendt mot Norge.

 

 

Byen er heller ikke bare rik på skotsk humør, men også sport, sjarmerende gater, kultur og severdigheter. Det at det kun tar tar en snau time å fly fra Stavanger eller Bergen til Aberdeen, gjør byen perfekt for en langhelg, eller et avbrekk i hverdagen. 

Her får du våre beste tips til hvordan du kan få mest ut av dagene (eller timene!) i den vakre byen: 

Skrevet i stein

 

Marischal College. Foto: Visit Aberdeen

Marischal College. Foto: Visit Aberdeen

Når du kommer til Aberdeen ser du raskt hvorfor Skottlands tredje største by regnes som en  kulturhistorisk perle. De viktorianske granittbyggene er dominerende, og byggene på Union Street og det neo-gotiske rådhuset er imponerende landemerker i byen, og et must å besøke. 

Et annet storslått granittbygg du bør beskue er Universitet i Aberdeen. Campusen rundt består av flere fantastiske bygninger og smale brosteinsgater, og er et levende bevis på byens rike og livlige historie.

Om du ønsker å få et dypere innblikk i historien til granittbyen, kan du hoppe på flere interessante guidede turer i byen. 

Fantastiske slott

 

 

Og når vi snakker om stein: Om du syns slottene i TV-serier som Outlander og  Downton Abbey er flotte, bør du se og oppleve storheten i Aberdeens omkringliggende slott og festninger i levende live. Du kan for eksempel ikke ha vært i Aberdeen uten å føle ærverdige Donnottar Castle på kroppen.

Med en beliggenhet som tar pusten fra deg, og en dramatisk historie som strekker seg tilbake til 1392, er Donnottar ett av Skottlands mest besøkte slott. Om du befinner deg i Aberdeen sentrum tar det rundt 45 minutter ut til slottet med buss, og det er det verdt!

Frodige lunger

 

Et bilde publisert av stu19855 (@stu19855)

 

Med såpass mye stein i og rundt dagens bybilde, balanseres det ypperlig med nærmere femti parker og grøntområder spredt over hele Aberdeen. «Skottlands blomsterhovedstad» blir byen kalt, og får årlig priser for sine botaniske satsinger i blant annet Duthie Park og Johnston Gardens. På høsten fylles byen av varme farger og løv, og byen blir om mulig enda mer vakker og stemningsfull.

Hvis du vil klarne tankene og trekke inn frisk sjøluft bør du spasere ned til den lange, flotte bystranden, som blir ekstra vill og vakker om høsten.  Med sine store, brusende bølger er stranden perfekt for surfing hele året rundt, med utfordringer for både nye og erfarne surfere, seilere og vindsurfere.

Shopping

 

May The Fourth Be With You ?⚡️ #maythe4thbewithyou #maytheforcebewithyou #theforceisstrongwiththisone #StarWarsDay #UnSqAb

Et bilde publisert av Union Square (@unionsquareaberdeen)

 

Om du vil gjøre noe mer aktivt enn å titte på storslåtte bygninger eller parker, bør du ta deg en real shoppingrunde. Spaser langs og på vestsiden av hovedgatene Union Street, George Street og St Nicolas Street, der du i tillegg til de kjente kjedebutikkene finner mange trendy og eksklusive spesialbutikker.

Ønsker du heller å finne alt på et sted eller regnet siler ned, finner du store og mindre shoppingsentre rundt hele byen. Sving innom luftige og sentrale Union Square, et påkostet kjøpesenter med over 800 butikker, barer og restauranter.  Her er sjansen stor for at du får gjort et ordentlig innhugg i julegave-handlingen!

Hole in one

Eller hva med golf? Det frodige terrenget gjør Aberdeen perfekt for en dag på greenen, og golfbanene er åpne så og si året rundt. Du er også ganske så «spoilt for choice» (som de sier der borte) med over 50 golfklubber i områdene rundt Aberdeen. Høyest på lista troner Auchmill Golf Club og Royal Aberdeen Golf Club, som absolutt er et must å besøke hvis du virkelig vil svinge deg i Skottland.

Og så klart: er det kamp i byen, er det essensielt å ta del i den unike stemningen på Pittodrie Stadium, og heie The Dons frem til sin første ligatittel siden 1985.

Mekka for pub-entusiaster

 

 

Lite er bedre enn å trekke innendørs til en av Aberdeens mange sjarmerende puber og spisesteder etter en lang dag på farten.  Når det drar seg mot lunsj eller middagstider, og magen rumler, har du heldigvis et flust av velsmakende alternativer:

Få med deg den bejublede restauranten Moonfish, som byr på fiskeretter med fokus på ren kvalitet. Gå heller ikke glipp av The Adelphi Kitchen, som er elsket av de lokale i byen. I det trivelige, rustikke lokale grilles det på høyt nivå, og du kan blant annet sette tennene i pulled pork, «King Kong waffles» og blåskjell fra Shetland.

For opplevelse og påfyll i ett: Det etterhvert velkjente bryggeriet (også i norske ganer) BrewDog har sitt opphav i Aberdeen, og det spartanske lokalet i Gallowsgate er selvfølgelig noe alle øl-entusiaster og nysgjerrige bør ta turen til..

 

 

Whisky må heller ikke glemmes – vi er i Skottland, tross alt. I og rundt Aberdeen finner du flere fantastiske destillerier du kan besøke (du kan komme i gang her), med flere smaksprøver!

Når dag drar seg mot kveld  må du stoppe innom puber i Belmont Street, der du kan oppleve skikkelig skotsk livemusikk (for eksempel  The Globe Inn). Eller – for litt større navn – sjekk ut legendariske Music Hall, hvor historien strekker seg tilbake til 1896.

Og husk – ikke vær redd for å slå av en prat med bartendere eller kjøpmenn når du utforsker Aberdeen. Sjansene er gode for at du får deg en god latter av den tørrvittige humoren. Om du da skjønner hva de sier, selvsagt.

God tur!

 

Print Friendly, PDF & Email

Relaterte artikler