Fisking i Sunndal. Foto: Samuel Taipale/visitnorway.com

Aktiviteter, Destinasjon /

Hobbyfiskerens drømmeferie

Et rolig vann med dupp eller en forrykende lakseelv med spretten sølvglitrende fisk? Her er tipsene, enten du foretrekker ferskvann eller saltvann, med sluk eller flue fra land eller til sjøs.

Med vår lange kyststripe og utallige små og store innsjøer, fjellvann og lakseelver er Norge intet mindre enn en oase for fiskeinteresserte. Fiskeplassene er utallige. Kanskje sitter du inne med kunnskapen om det ultimate fiskested, hvor fisken alltid biter? For de som trenger litt tips og råd, finnes det heldigvis en rekke aktører som tilbyr dette, samt overnatting, i forbindelse med fiskeferie.

Her er noen forslag:

Knutshaug fiskeferie

Fisking i Holselva i Hallingdal. Foto: Yngve Ask - Visitnorway.com

Foto: Yngve Ask – Visitnorway.com

Sportsfiskerens ferieeventyr finner du ved ei lita øy på Trøndelagskysten, nærmere bestemt Knutshaug på øya Hitras ytterside. Her ligger Knutshaug fiskeferie, med rorbuer og ferieleiligheter til leie på rekke og rad. Tilknyttet hvert bosted ligger store 24 fots båter med ekkolodd og kartplotter. I tillegg til unik og idyllisk beliggenhet, lokker utleier med gode fiskeområder i rå trøndersk farvann. Stedet byr også på muligheter for fiske i ferskvann, samt fot- og sykkelturer. Og er fiskelykken med deg, så har du tilgang på et sjøhus med rensebenk for fisk, samt fryser og plass til oppbevaring av fiskeutstyr.

For å komme hit kan du reise med Widerøe til Trondheim. Du kommer deg til Hitra med bil eller hurtigbåt fra Pirterminalen i Trondheim.

Heggdal fjord- og fiskeferie

Ved den vakre Romsdalsfjorden i Midsund ligger Heggdal fjord- og fiskeferie. Det er ikke uten grunn at stedet kalles «Mørekystens fiske-eldorado». Fullt møblerte hytter med strøm og fryser ligger rett i nærheten av småbåthavnen, med perfekt utsikt til fjorden og Romsdalsalpene. Ved havnen ligger også en grillhytte med matservering, røykeovn, badestamp, solterasse og gjestehavn.

Rekordfangstene i området er mange, med en torsk på 19 kilo, sei på over 20, lange på 26, samt kveite på 36 kilo. Kanskje er du den som slår de gamle fiskerekordene?

For å komme deg til Midsund kan du ta fly til både Molde og Ålesund, og reise videre med bil eller buss og ferje.

Haukedalen fiskeferie

Fiskin i Rauma. Foto: Øyvind Heen - Visitnorway.com

Foto: Øyvind Heen – Visitnorway.com

Vil du fiske i ferskvann eller i en elv, er dette stedet. Like utenfor Førde i Sogn og Fjordane finner du Haukedalen fiskeferie, som har alt lagt til rette for ørretfiske i Gaula eller i ferskvannsfiske i Haukedalsvannet.

Overnattingen er en del av opplevelsen. Prøv for eksempel å bo i en enkel tømmerhytte uten innlagt vann og elektrisitet, perfekt plassert med kort avstand til tre fine fjellvann 600 meter over havet. Her lages maten på gassbluss, og det tennes oljelamper på kveldene. For elvefisking kan du bo på et ekte gårdstun. Et 100 år gammelt tømmerhus med plass til åtte personer står til utleie, og byr på autentisk vestlandsdalskultur. Huset har alle moderne fasiliteter, samt en fryseboks klar for fiskefangst.

Det store torskefisket i Lofoten

Når det gjelder fiskeglede kommer en ikke utenom det verdenskjente torskefisket i Lofoten. Fra februar til slutten av april deltar fiskere fra store deler av kysten i fisket av skreien som gjør sin gytevandring fra Barentshavet inn mot norskekysten. Endelig mål; Lofoten.

Fisket foregår i hovedsak et godt stykke fra land med større båter, men småbåtflåten holder fremdeles til i fiskeværene, og flere av fiskerne tilbyr deg å bli med og oppleve livet på Lofothavet fra eksempelvis Røst, Svolvær eller Leknes. Mulighetene er mange, du kan både leie båt og losji selv, eller bli med på organiserte pakketurer . Du finner en rekke forslag hos Turistinformasjonen for Lofoten.

sunset-693015_1920

Foto: Pixabay

Utover naturopplevelse og spenningen i det å få fisk, er det også en del konkurranse i det. Hvem fikk størst fangst? Var den større enn den forrige du fikk? Hva er den største du har fått noensinne?

Det er unektelig en herlig følelse å få belønning for innsatsen og kjenne at det napper i snøret. Spenningen stiger idet man begynner å dra inn snøret. Man vil ikke være for brå, frykten for å miste fisken er fortsatt stor. Fiskesnellen snurrer, og du vet fisken kommer nærmere og nærmere land. Plutselig ser du den, der den glitrer under vannoverflaten. Det er bare snakk om sekunder, før du vipper den opp og kan ta fangsten i nærmere øyesyn.

Hvor er din beste fiskeplass?

Toppfoto: Samuel Taipale/visitnorway.com

Print Friendly, PDF & Email

Relaterte artikler