Fotograf: Kristin Folsland Olsen

Hva skjer /

Festival i Norge i sommer? Her er årets mest eksotiske opplevelsesguide

Norge syder av engasjement. Festivaler og arrangementer stelles i stand i fjorder og på fjell. Vi har plukket ut noen perler som gir opplevelser for livet.

The Arctic Triple: Løpene som tar pusten fra deg

Lofoten Skimo: 9. – 11. mars (gjennomført)
Lofoten Ultra Trail: 1. – 3. juni  (gjennomført)
Lofoten Triathlon: 17. – 19. august 

The Arctic Triple 2017Med fjell som stuper ned i havet, hvite sandstrender og endeløse enger er Lofoten nærmest skapt for å huse Norges mest spektakulære opplevelsesløp. I mars går startskuddet for The Arctic Triple: Tre løp som, bokstavelig talt, kommer til å ta pusten fra deg.
The Arctic Triple lover en total og enestående Lofoten-opplevelse. I tillegg til tre sportslige utfordringer, åpnes døren til Lofotens indre. Her venter opplevelser for livet. Foto: Kai-Otto Melau.

Varangerfestivalen: Vadsø inviterer til jazzfest

8. – 11. august

varangerfestivalenVarangerfestivalen er ikke bare Nord-Norges største jazzfestival, men også en av landets eldste festivaler. Siden 1982 har festivalen bydd opp til ekte jazzfest slik bare nordlendingene kan!

Sondre Justad, Ellen Andrea Wang, Viktor Wilhelmsen og Skambankt er allerede klare, og venter i spenning på om du kommer!

Tromsø Jazzfestival

9. – 12. august

I nord blir det jazz i bånn gass. Tromsø Jazzfestival gir deg høykvalitets jazz fra både inn- og utland. Med alt fra soul- og funk-kometen Cory Henry til Wenche Myhre, og alt der i mellom, er det mye forskjellig å spisse ørene til. Med midnattssol og eventyrlig natur rundt deg, er dette et punktum for sommerferien verdig.

Og du, flyr du med oss får du 10 prosent rabatt på konsertbillettene også!

Trøkk n’Truck

10. – 12. august

Trøkk n Truck FørdeKlar for en skikkelig rånete opplevelse på Vestlandet? Ja, da legger du turen til Førde i august. Som navnet på festivalen sier; her får du altså kombinasjonen bil og musikk – med andre ord en skikkelig folkefest! Det er duket for fere sportsbiler, veteranbiler, Amcar, lastebiler – og sjøfly og helikopter!

Trøkk n’ Truck handler om å ha det gøy. Festivalledelsen følger suksessoppskriften fra i fjor;  dropper overprisede band til fordel for hardtjobbande band fra Norge og USA, som leverer 98-oktan kvalitetscountry og rock – med fokus på fest og moro! Er du klar? Det er vi!

Lofotr Vikingfestival: Reis tilbake i tid!

8. – 12. august

Lofoten VikingfestivalDagdrømmer du av og til om hardbarka vikinger, horn fulle av godt drikke og overdådige matgilder? Når sensommeren er på sitt vakreste midt i august, kan du få en skikkelig dose vikingtid om du tar turen til Lofoten.
Her kan du oppleve kampsport, forestillinger, markeder, lek og konkurranser. Du får til og med muligheten til å ro eller seile et vikingskip. Blir du med på vikinggildet, serveres selvsagt gudenes festdrikk, det gyldne mjødet! Vær hilset, godtfolk!

Sommerøya i Oslo: Elektronisk musikk i ramsalt ramme

17. – 18. august

I den niende utgaven av Sommerøya er festivalen lagt til SALT på Langkaia i Bjørvika, en kunstinstallasjon laget av 12 meter høye og 75 meter lange fiskehjeller fra nord. Under disse skal altså en rekke artister fra inn og utland bjuda på elektronisk, dansevennlig klubbmusikk. Sommerøya har også et kuratert kunstprogram med alt fra skulpturer til moderne dans.

Fæsterålen: Hiv i hauet!

24. – 25. august

Ikke bare er Fæsterålen kjent for å ha Nord-Europas beste publikum, men det er også en av få festivaler hvor det nærmest er obligatorisk med gul sydvest. Dette, i kombinasjon med allsang, tørrfiskpopcorn og en god dose nord-norske gloser, gjør Fæsterålen til det beste stedet å bli kjent med den vesterålske folkesjela. Ta turen til Sortland og Vesterålen i slutten av august, og opplev ei kela uten like.

Med D.D.E, Ravi, Erik og Kriss, Loveshack og Violet Road allerede klare, ser det ut til å bli noe for enhver smak. Hiv i hauet, nu blir det fæst!

Nuartfestivalen: Internasjonal gatekunst i Stavanger

6. – 9. september

Har du lagt merke til de mange veggmaleriene som finnes i Stavanger sentrum? De er der faktisk takket være den årlige gatekunstfestivalen Nuart. Hvert år inviterer festivalen et internasjonalt team av gatekunstnere til byen for en to-ukers produksjonsperiode. I disse to ukene jobber kunstnerne utendørs på vegger donert av byens befolkning – og deltar i en felles utstilling i Ølhallene på samtidskunstsenteret Tou Scene.
Avslutter du sommeren med litt samtidskunst? Foto: Ian Cox

Grenseløsfestivalen: Stjernespekket i Kirkenes

31. august – 1. september

Det blir liv i Kirkenes når et solid knippe av landets mest populære artister inntar den gamle gruvebyen og sørger for å gi Finnmarkingene musikalsk påfyll i Barentshallen. På dagtid kan barne glede seg med«Vennebyen»-forestilling. Arrangøren dro i 2017 like godt på med en egen oktoberfest med tysk øl, pølser og ti mann sterke Oslo Blaaseorkester. Skulle ikke dette være nok for en helg, så er det mulig å hive seg på krabbesafari eller båttur til den russiske grensen!

Høstsprell i Alta: Årets kulturelle begivenhet i Alta

31. august – 1. september

HøstsprellEn sommer for noen år siden oppsto det unike samarbeidet mellom Kjartan Salvesen, Tommy Fredvang, Glenn Lyse og Ole Alexander Mæland. De vekket Norge med sin norske versjon Avicii’s megahit “Wake Me Up”. Aldri før har Stavangerkameratene stått på scenen sammen i Finnmark. Nå er det klare for å synge fletta av alle nordlendinger og tilreisende – når Alta gjør seg klar for festivalen Høstsprell!

PS. På lørdagen er det sunnmøringenes tur. Rotlaus har på kort tid blitt et av landets mest omreisende og ettertraktede liveband. De er klare for Alta, er du?

Nynorske Litteraturdagar: Litterær festivalmagi

19. – 21. oktober

nynorske_litteraturdagerBlant fjord og fjell i Aurland kommune, kan du i oktober oppleve Nynorske litteraturdagar. Festivalen er liten og intim, men desto mer magisk.
Tidligere har festivalen tilbydd aktiviteter som speed-dating med en forlagsredaktør, opplesninger av kjente og ukjente aktører og kanskje best av alt: En storslått kveldskonsert på hybridferja Fjordsyn, omringet av Nærøyfjorden.

Julemarkeder i Norge

Bergen, Henningsvær, Kristiansand, Oslo, Røros,
Stavanger og Trondheim

Uansett hvilken del av landet du befinner deg i, er et julemarked innen rekkevidde. Julemarked i RørosEnten du vil oppleve en eksotisk førjulstid i sør eller se spiselige byggverk i vest – så er altså julestemningen bare en liten flytur unna.

En langhelg med en pause fra julerushet hjemme kan faktisk gjøre små underverker. Og julen er jo tiden for nettopp slikt.

Foto i toppen av saken: Arrangørene av The Arctic Triple ønsket å ta en aktiv rolle for miljøet i Lofoten og er svært glade for et samarbeid med Sondre Justad – som her har samlet en naturglad fanskare til konsert. Fotograf: Kristin Folsland Olsen
Øvrige foto: Festivalene

Print Friendly, PDF & Email

Relaterte artikler