Innsikt, Tips og triks /

Hyl og skrik? Slik blir flyreisen med barna en god opplevelse

De fleste barn synes det er gøy å fly – men ikke alle medpassasjerer synes det er like gøy med barn på flyet. Her er noen gode tips som kan gjøre flyturen mer behagelig både for barna og de voksne på flyet.

En vellykket flytur med barn er helt avhengig av god planlegging. Her er våre tips til hvordan dere kan få en hyggelig opplevelse – fra dere reiser hjemmefra til dere er fremme på bestemmelsesstedet.

DET ER GØY Å FLY!

For de fleste barn er flyplasser og fly noe «eksotisk» og spennende, og de gleder seg til å reise med fly. Er du selv engstelig for å fly, er det viktig å ikke overføre denne frykten til barna. Fokuser på alt som er gøy – både underveis på reisen og når dere kommer frem. «Kanskje vi ser huset vårt fra lufta? Tenk på alt det spennende vi skal gjøre når vi kommer frem til bestemor!»

Barn (og mange voksne også:-) liker å vite på forhånd hva som skal skje for å føle seg trygge. Gå gjennom flyturen med barna på forhånd, fortell om de ulike «etappene» dere skal igjennom. Svar på barnets spørsmål, som hva skjer med bagasjen etter at den levert inn, hvem kjører flyet, og så videre.

PÅ FLYPLASSEN

For å beholde en hyggelig stemning under hele reisen, er det lurt å beregne litt ekstra tid på flyplassen slik at barnet kan få tid til å se seg rundt og utforske alt det spennende som skjer på en flyplass. Foto: Atle Møller

Vær ute i god tid slik at dere har tid til å utforske flyplassen litt før flyet tar av. La barnet få tid til å se seg litt rundt, og prøv å unngå å stress. For barna kan sikkerhetskontrollen være en spennende opplevelse som de gjerne vil dvele litt ved, så der er det fint å unngå å måtte mase om å skynde seg. Har dere en rolig, god stemning før dere går om bord, blir det som oftest hyggelig på flyet også!

Mange flyplasser har egne lekeavdelinger hvor de kan få ut litt energi før reisen. Er du alene med småbarn kan det også være en idé å investere i en sele de kan ha på seg og feste dem i bånd. Ingenting er så ille som å miste et lite barn på en stor flyplass i store folkemengder.

Større barn bør ha et bånd rundt håndleddet med ditt telefonnummer – i tilfelle dere kommer bort fra hverandre. Har du barn av det viltre slaget ta gjerne på dem fargerike klær som synes godt i mengden.

PAKK RIKTIG

Med eget koseteppe om bord er det lettere å falle til ro. Kanskje blir det en liten blund som korter ned turen også. Foto: Barbro Boquist Lindberg

Når du pakker for flyturen kan det være lurt å tenke på hva du trenger underveis – og pakke dette i håndbagasjen. Enkelte ting bør alltid være lett tilgjengelig når du reiser med barn. Dette kan blant annet være bleier, klut, ekstra smokker, våtservietter, mat, favorittbamsen eller andre leker du vet det vil bli behov for.

Det er tillatt å ta med barnemat gjennom sikkerhetskontrollen, men vær forberedt på å måtte redegjøre for innholdet ved å smake på det.

Om bord på flyet kan det ofte bli litt kaldt, så ta med et teppe og sørg for at barna er godt kledd. Kle babyen i lag på lag og ta heller av klær om det skulle bli for varmt.

Ekstra mat er også smart å ha med, uansett alder . Hvis det blir forsinkelser eller det «plutselig» blir veldig kjedelig å vente, har gnagende sult en tendens til å melde seg fortere enn svint. Flyplassrestauranter og små barn passer ikke så godt sammen – matpakke er bedre.

Drikke som saft får du ikke ta med gjennom sikkerhetskontrollen – det må kjøpes på innsiden. Snacks eller frukt kan du ha på lur for å «bestikke» småen med hvis det skulle bli helt krise.

Tips: Sjekk ut  Barn Ombord om du trenger flere tips for å  reise med små barn.

LA BARNA BÆRE SELV

Er barna dine gamle nok, kan det være lurt å la dem få pakke lekene de vil ha med seg på turen i sin egen sekk. Lar du dem få bære noe av det de trenger selv vil det også gi en god følelse av ansvar. Samtidig vil barnet føle seg som en «stor» gutt eller jente.

Små trillekofferter er søte, men ikke så lurt hvis dere skal gå over store avstander på flyplassen – det blir slitsomt for de minste. En liten praktisk sekk er smartere.

For barn fra 6-7 årsalder kan du lage pakkeliste og la dem pakke sin egen bagasje som de selv tar ansvar for i koffert eller sekk – som sjekkes inn. Da føler de at de tar større ansvar for reisen, og du kan håpe at de også vil oppføre seg mer voksent på andre måter.

BILLETTBESTILLING

Tenk også over når på dagen du reiser. Fly som går på morgenen og ettermiddagen er ofte ganske fulle, noe som gjør det vanskelig i forhold til setevalg. Har du mulighet, velg heller en avgang midt på dagen da det kan være bedre plass i flyet og kabinpersonalet kan gi dere mer oppmerksomhet og hjelp underveis.

Små barn synes det er stas å få bære sin egen bagasje. En liten sekk med leker og tegnesaker kan barnet gjerne ta ansvar for. Har dere god tid på flyplassen, la den lille få lov til å trille kofferten et stykke.

Dersom det er mulig, velg et direktefly. Er det vanskelig å få til, finn en reiserute som gir deg litt tid mellom hvert fly. Da får barnet mulighet til å leke og løpe litt fra seg før neste fly letter, noe som gjør det enklere for dem å være rolige på turen.

Pleier du å sikre deg sitteplass ved nødutgangen for å få bedre beinplass? Det går ikke hvis du har med barna. De som skal sitte ved nødutgangen må kunne hjelpe andre hvis det oppstår en nødsituasjon – derfor har ikke barn lov å sitte på disse setene.

Velg heller et sete i nærheten av toalettet i tilfelle bleieskift eller hastebesøk på do.

På flyet

Har du hatt med barn på tur, eller selv husker hvordan det var å reise som liten, vet du at det kan bli lenge å sitte stille. Små barn trenger ofte mer oppmerksomhet enn de større. Derfor er det viktig å sørge for at de har noe å holde på med om bord på flyet. Sørg for å ta med noen leker, tegnesaker, bøker, iPad eller annen underholdning som kan holde dem i ånde underveis.

Flyr du med flere barn, prøv å unngå situasjoner som kan skape krangling. Hvis du vet at de ikke klarer å la være å pirke borti hverandre, sett deg mellom dem! Da kan du for eksempel lese høyt fra en bok for dem, det er garantert mindre irriterende for medpassasjerer enn kjefting og krangling mellom søsken.

Tegnesaker kommer godt med på flyturen, da har mange barn også sett og opplevd noe nytt. Denne fine tegningen er laget av Jone (10 år).

Det er også lurt å snakke med barna på forhånd om at det er viktig at de tar hensyn til andre passasjerer når de er om bord på flyet. Selv om de synes det er kjedelig å sitte stille, kan de ikke sparke i stolryggen eller løpe i midtgangen. Barn som gråter har folk forståelse for – barn som bevisst plager andre får liten sympati.

Og apropos gråt: Trykk i ørene under take-off og landing er ubehagelig. For de minste barna er det lurt å bruke smokk eller tåteflaske, eller at du ammer for å utligne trykket. Større barn kan få tyggis eller drops.

INGEN GARANTI

Barn er uforutsigbare. Uansett hvor godt forberedt du er før avreise, kan det hende barnet ditt har en dårlig dag. Da hjelper det lite hvor godt planlagt og gjennomtenkt ting er før avreise. Du har gjort ditt beste for å få en fin flytur, og mer kan du ikke gjøre. Trøst deg da med at uansett hvor mye barnet ditt gråter eller krangler, så vil flyet lande til slutt!

God tur!

Foto øverst i saken: Sverre Hjørnevik

Print Friendly, PDF & Email

Relaterte artikler