Innsikt, Tips og triks /

Hyl og skrik? Slik blir flyreisen med barna en god opplevelse

Å fly med barn kan i verste fall føles som et heseblesende maraton. Her får du tipsene som senker pulsen.

Skal dere ut og fly med barna er god planlegging avgjørende for hvordan turen blir. Her får du vår beste tips til hva man bør tenke på når man skal ut å fly med de små.

Pakk riktig

 

 

Når du pakker for flyturen kan det være lurt å tenke på hva du trenger underveis. Enkelte ting bør alltid være lett tilgjengelig når du reiser med barn. Dette kan blant annet være bleier, klut, ekstra smokker, våtservietter, mat, favorittbamsen eller andre leker du vet det vil bli behov for. Pakk det derfor i håndbagasjen, så slipper du å bli stresset ved eventuelle forsinkelser av bagasje. Ta alltid med litt flere bleier enn du tror du trenger, samt en ekstra tåteflaske i fall du mister den ene. Husk også å ta med et teppe. Om bord på flyet kan det ofte bli litt kaldt, så det er viktig å sørge for at barna er godt kledd. Kle babyen i lag på lag og ta heller av klær om det skulle bli for varmt.

Tips: Sjekk ut hjemmesiden til Barn Ombord om du trenger ting eller råd til smarte reiser med små barn.

La barna bære selv

 

Har dere husket reiseforsikring? #reismedbarn #reisemedbarn #forsikring #frende #sommerferie

Et bilde publisert av Reismedbarn.no Travelwithkids (@reismedbarn)

 

Er barna dine gamle nok, kan det være lurt å la dem få pakke lekene de vil ha med seg på turen i sin egen sekk. Lar du dem få bære noe av det de trenger selv vil det også gi en god følelse av ansvar. Samtidig vil barnet føle seg som en «stor» gutt eller jente.

Tips: Selv om små trillekofferter er morsomt for dem i starten, kan barna fort bli lei trillingen. Da kan det hende at du må slepe på kofferten i tillegg til det du selv bærer, noe som kan bli utfordrende med mye bagasje. Om du vet at barnet ditt gir opp trillingen kan det være lurt å heller satse på en liten, praktisk sekk.

Billettbestilling

 

 

Når du bestiller billetter er det viktig å tenke over hvor du ønsker å sitte ombord i flyet. Det er mye du skal ha tilgjengelig underveis, så unngå sitteplasser fremst i flyet eller ved nødutganger hvor du ikke kan legge bagasjen foran deg. Et tips er å velge seter som er nært toalettet slik at det er enkelt både i forhold til bleieskift samt hastebesøk på do.

Tenk også over når på dagen du reiser. Fly som går på morgenen og ettermiddagen er ofte ganske fulle, noe som gjør det vanskelig i forhold til setevalg. Reiser du midt på dagen kan du være heldig å få ledige seter ved siden av deg. Samtidig har kabinpersonalet mulighet til å gi dere mer oppmerksomhet og hjelp underveis.

På Flyplassen

 

 

Dersom det er mulig, velg et direktefly. Er det vanskelig å få til, finn en reiserute som gir deg litt tid mellom hvert fly. Da får barnet mulighet til å leke og løpe litt fra seg før neste fly letter, noe som gjør det enklere for dem å være rolige på turen. Mange flyplasser har egne lekeavdelinger hvor de kan få ut litt energi før reisen. Er du alene med småbarn kan det også være en idé å investere i en sele de kan ha på seg og feste dem i bånd. Det ser kanskje rart ut, men ingenting er så ille som å miste et lite barn på en stor flyplass i store folkemengder.

  • Har du noen gode tips til hvordan man flyr best med barn? Del dem i kommentarfeltet nedenfor!

Sikkerhetskontrollen kan også oppleves som skummel for mange barn. Det er ikke alltid like lett å gi slipp på Bamse eller andre favorittleker for gjennomlysing. Hvis de er gamle nok til å forstå, forklar derfor hva som skjer og hvorfor. Små barn er også veldig lette å distrahere, så finn en måte å avlede oppmerksomheten på.  Noe av det viktigste er at du som voksen er trygg og avslappet. Barna merker fort om du er stresset og nervøs. Er barnet trøtt før flyturen, prøv å holde det våkent til dere er om bord. Sannsynligheten er da stor for at det sover på turen.

Tips: Snakk med barna om hva som vil skje på flyet og under resten av reisen. Gå gjerne til vinduene og titt på flyene som letter og lander. Dette er både interessant og beroligende for barna.

På flyet

 

 

Har du hatt med barn på tur, eller selv husker hvordan det var å reise som liten, vet du at det kan bli lenge å sitte stille. Små barn trenger ofte mer oppmerksomhet enn de større. Derfor er det viktig å sørge for at de har noe å holde på med om bord på flyet. Sørg for å ta med noen leker, tegnesaker, bøker, iPad eller annen underholdning som kan holde dem i ånde underveis.

Flyr du med flere barn, prøv å unngå situasjoner som kan skape krangling. Har du med mat, sørg for å pakke en egen matpakke til hver med helt likt innhold. Slik unngår du klaging over at den andre har noe de selv ikke har. Det samme gjelder også leker og filmer. La de bli enige om en film før avreise om de må dele på en eventuell filmavspiller, og sett ellers klare rammer for deling av dataspill eller lignende. Da blir det enklere for både deg og medpassasjerer.

Tips: Forbered en film, TV-serie, bok eller lignende som du vet barnet eller barna gleder seg ekstra til å se eller lese. Slik knyttes det positive forventninger til flyturen.

Dotter i ørene og reisesyke

Oscar på sin første flytur, og det gikk såå fint ???? #babypåfly#wideroe#minoscar

Et bilde publisert av Lisa (@sooreide)

 

 

Motvirk ubehagelig trykk i ørene under take-off og landing med tåteflaske, smokk eller amming. For de større barna er tyggis og gjesping gode triks for å utligne trykket.

Barnas fordøyelse kan bli påvirket av det skiftende trykket. Unngå derfor mat som er tungt fordøyelig før avreise. Skulle det allikevel skje at barnet kaster opp, pass på å ha med ekstra skift i håndbagasjen både til deg selv og barnet.

Tips: Om du vet at barnet ditt er sterkt plaget med reisesyke og det er lite som hjelper, kan man rådføre seg med apoteker om reseptfrie reisesyketabletter for barn.

Ingen garanti

 

3am at airport to catch a flight and we hit a lucky point of the sleep cycle to get a happy toddler. #flyingwithkids

Et bilde publisert av Elizabeth Nicolai (@lizinthelibrary)

 

Barn er uforutsigbare. Uansett hvor godt forberedt du er før avreise, kan det hende barnet ditt har en dårlig dag. Da hjelper det lite hvor godt planlagt og gjennomtenkt ting er før avreise. Du har gjort ditt beste for å få en fin flytur, og mer kan du ikke gjøre. Trøst deg da med at uansett hvor mye barnet ditt gråter eller krangler, så vil flyet lande til slutt!

God tur, og få med deg dette tipset fra en flyvende mamma før du flyr avgårde!

Toppbilde: Svein Hjørnevik/Widerøe

 

Print Friendly

Relaterte artikler