Min hjemplass /

De beste Mo i Rana-tipsene fra Ida Lill Trones Sørøy

I serien Min hjemplass snakker vi med mennesker fra rundt om I landet for å få deres tips til hva du bør oppleve når du besøker deres hjemplass. Nå er turen kommet til Mo i Rana.

Ida Lill Trones Sørøy jobber som prosjektleder for ISS, er 29 år og hundre prosent helgelending. Hun bor i Mo i Rana og er rette personen til å komme med gode tips til hjembyen.

– Jeg trivdes veldig godt her under oppveksten. Vi var ofte på fjellet og gikk på ski om vinteren og somrene var vi Helgelandskysten, hvor vi hadde båt. I ungdomstiden brukte vi mye tid på fritidsklubb hvor miljøet var veldig bra. Noe jeg synst om hele byen generelt, forteller Ida.

 

Aktiviteter for alle og enestående arkitektur

© Svein Arne Brygfjeld

© Svein Arne Brygfjeld

Mo i Rana ligger i Rana kommune på Helgeland i Nordland og har kunnet smykke seg med bystatus siden 1997. Med sine 18 000 innbyggere er det den største byen på Helgelandet og har alt du skulle trenge.

– Det å bo her er veldig bra da vi har tilgang til både sjø og fjell. Skulle du ønske å dra på skitur er det mulig uten den store planleggingen og om du vil ut på sjøen neste dag er det heller ikke umulig. Det er noe for en hver her og jeg setter stor pris på alle valgmulighetene jeg har rundt meg, sier Ida.

For de som vil kjenne fjelluften i ansiktet mens de suser nedover bakkene kan du spenne på deg skiene hos Skillevollen Alpinsenter. Om sommeren kan du leie sykler og tråkke deg gjennom det flotte landskapet rundt byen eller farte til fjells for å se en fjellhytte av de sjeldne.

– Jeg vil sterkt anbefale å ta turen opp til Rabot-hytta som ligger på 1700 m.o.h. Kun et stykke derfra ligger Okstindbreen og Oksskolten. Det er en utrolig fin natur der som garantert vil gi deg et minne for livet, forteller Ida.

– En tur til Marmorslottet er også å anbefale. Dette er et virkelig flott område, legger hun til.

 

Jern- og kulturbyen

© Rød Snø

© Rød Snø

Mo i Rana har lenge vært kjent som «Jernverksbyen» på bakgrunn av sin rike industrihistorie, med Norsk Jernverk i spissen. Industrien finnes enda i byen selv om den ikke er like tilstedeværende som tidligere. Stikker du innom Helgeland Museums avdeling Rana kan du lære mer om byens historie både før og etter industrien. Men det er også en kulturby som yrer med liv, året rundt.

– I mars arrangeres festivalen Rød Snø, hvor det kommer mange kjente artister for å opptre i festivalteltet. En annen festival man må få med seg er Verket-festivalen som går av stabelen i august. Her får du både god stemning og topp artister. Dette er årets høydepunkt, sier Ida.

Skal man på festival er det viktig å ikke stille på tom mage, men det er ingen fare for å gå sulten i byen.

– Om sommeren er det veldig folksomt og koselig på Babettes. Der kan du sitte ute i sola og nyte en god middag eller lunsj i godt selskap. Meyergården hotell er også verdt en tur. Restaurenten deres er utrolig god på både lunsj- og middagsretter.

 

Storslagne Svartisen

© Helgeland Reiseliv / www.visithelgeland.com / Rana

© Helgeland Reiseliv / www.visithelgeland.com / Rana

Snakker man innom Mo i Rana er det umulig å ikke nevne Svartisen. Isbreen er landets nests største og dekker et areal på ca 370 kvadratkilometer. Navnet har denne spektakulære isen fått på grunn av sin karakteristiske blåfargede isen som står i sterk kontrast til den hvite snøen. Breen kan du se nærmere på dersom du blir med erfarne brevandrere fra Rocks & Rivers.

– Svartisen er noe alle må få oppleve. Den store gamle isen som breier seg ut over fjellet er et majestetisk syn, sier Ida.

Har du latt deg overbevise av Idas gode tips til hjembyen? For å se det med egne øyne og oppleve det storslagne naturfenomenet Svartisen er det bare å legge turen til Helgelandet. Widerøe flyr deg til Mo i Rana fra flere flyplasser i landet. Velkommen!

Hovedbilde © Filip Olsen / Visit Helgeland / Rana

Print Friendly, PDF & Email

Relaterte artikler