Aktiviteter, Destinasjon /

Ikke vært i Vesterålen? Pakk sakene dine!

Det er faktisk ingen uendelig kjøretur som må til for å oppleve Vesterålen. Du kan fly til Stokmarknes og finne hvilepulsen med en gang. Eller få et adrenalinkick, alt ettersom.

Padle, sykle, fiske, dykke, klatre, gå i fjellet – eller kanskje spille golf i midnattssol? Jepp, da har du kommet til rett sted. Eller var det hvilepuls med kaffekoppen i hånda og utsikt til fjellene og havet du ønsket mest. Jepp, fortsatt på rett sted. Den gode nyheten er at alt dette, som øyriket Vesterålen byr på, bare er en flytur unna. Du kan nemlig fly direkte til hjertet av Vesterålen og komme i feriemodus i det du går ut av flyet i Stokmarknes.

Det er gode flyforbindelser til Vesterålen i sommer. Widerøe flyr deg direkte fra Oslo til Stokmarknes, og fra Bergen via Bodø eller Tromsø.

I Vesterålen kommer postkortmotivene tett. Foto: Kjell Haugen

Fjellturer for alle

En av de tingene som er helt fantastisk med Vesterålen, er du verken må være topptrent eller veldig erfaren for å få fine turopplevelser. Her finnes det fjellturer – selv toppturer – på alle nivåer: Du kan gå på grønne stier med duvende myrull til myke topper på en liten time, eller sikte på mer spektakulære mål som Møysalen  som med sine 1262 moh. er den høyeste toppen i Vesterålen.

Fra Bø i Vesterålen går den en fin sti opp til Vetten – og derfra har man utmerket utsikt til Lofotveggen. Foto: Kjell Haugen

Øyriket har over 150 merkede ruter, der Dronningruta er den mest kjente. Den er på rundt 15 kilometer og er oppkalt etter Dronning Sonja, som gikk turen første gang i 1994. Turen går mellom de historiske fiskeværene Stø og Nyksund, med en helt utrolig utsikt utover Atlanterhavet og med 448 moh. som høyeste punkt. Turen er skiltet ved startsted og merket med turlagets T-er.

Nyksund er ellers verdt et besøk uansett. På dette lille stedet som i dag kun har 20 fastboende, kan du nemlig nyte fantastisk lokalmat, kunst og kultur.

Les om et par som hadde så fin ferie i Vesterålen at de knapt tør reise tilbake

Perfekt for sykkelferie

Med de mange fjellene skulle du kanskje tro at Vesterålen er en sykkeldestinasjon for selvplagere og sprengtrente. Helt feil.
– Å sykle i Vesterålen passer for alle. Her er veldig lettkupert, og mange veier med lite trafikk, så det passer både for familier og aktive syklister. Vi har en sterk sykkelklubb her og ser en enormt stor blanding av turister og lokalbefolkning på veiene, sier Astrid Berthinussen.

Hun påpeker at man kommer veldig tett på naturen.

Øyriket byr på sykkelopplevelser for alle nivåer. Foto: Trym Ivar Bergsmo

– Når du sitter på sykkelsetet har du fjell på den ene siden og hav på den andre. Og det dukker stadig opp små, sjarmerende plasser der det er fint å ta en stopp. Men husk at det kan være langt mellom butikkene her, så ta med nok mat og drikke til turen!

Flyr man til Stokmarknes og leier sykkel der, kan ruta Hadseløya rundt på 42 km være en grei start.

– En fin dagsetappe i med få og korte bakker og med nydelig utsikt mot storhavet, Lofoten og Bø i Vesterålen, sier Berthinussen.

Med konseptet Fly and Bike  kan du reservere sykkel som står klar når flyet lander i Stokmarknes. Flere sykkeltips? Les mer om Fly and Bike og sykkelopplevelser i Norge

Et stykke norsk historie

Når du flyr til Stokmarknes, flyr du også til hurtigrutas fødested. Her finner du Hurtigrutemuseet, hvis aller største attraksjon er det landsatte skipet « M/S Finnmarken» fra 1956. Helt siden Hurtigruten ble etablert i 1892 har den med sine faste avganger vært en livsnerve langs kysten. Et besøk på museet er derfor også en reise i norsk historie!

Tar du turen til Bø i Vesterålen kan du oppleve enda et stykke Norgeshistorie når Reginedagen går av stabelen siste uka i juli. Festivalen feirer forfatteren Regine Normann med skuespill, vandringer, markedsdager og eventyrstunder.

Også Melbu kan by på sommerlig festivalmoro, med en ti dager lang folkefest, med alt fra musikk til flatbrødkurs.

Foto øverst i saken: Trym Ivar Bergsmo/ Widerøe

Print Friendly, PDF & Email

Relaterte artikler