Destinasjon /

Julemarked på Røros – postkortjulen opp av dage

Noen føler de mistet litt av julegleden et sted på veien. Muligens ligger den og venter på Røros.

Tørr, iskald snø knitrer som potetmel under vinterstøvlene, som for å holde en rytme til lyden av ivrige barnestemmer og kanefart. Funklende peiser kaster et varmt lys ut i de historiske gatene mellom trehusbebyggelsen på Røros, og holder sammen med levende lys og julegater, det tunge vintermørket i sjakk. Snøen klamrer seg til treveggene og blåtimen fortryller både store og små når verdensarven Røros rammer inn et av landets mest sjarmerende julemarked.

Fra 6. – 9. desember forvandles bergstaden til et lite eventyr. Byen fylles med salgsboder, levende lys og lukten av julemat og småkaker.

Julekortstemning med historisk sus

Bergstaden er en av Europas eldste, autentiske trehusbyer, og har stått på UNESCOs Verdensarvliste siden 1980 – uten at stedet skulle være redusert til en historisk etterlevning av den grunn.

Tettstedet med den karakteristiske kirken og trehusbebyggelsen vokste frem på fjellvidda etter etableringen av Røros Kobberverk i 1644, og gruvedriften skulle vare i 333 år – nesten helt frem til i dag.

Tettstedet ligger høyt oppe, på 600 meter over havnivå. Sammen med området rundt – den såkalte circumferensen, også denne fredet av UNESCO i 2010 – ble dette parallelt med gruvedriften bokstavelig talt grobunn for noen av landets beste mattradisjoner. Mye godt oppstår i møtet mellom reindrift, gårdsbruk, tilgjengeligheten av ville bær og frukter, samt lange tradisjoner med husdyrhold.

I desember pynter hele Røros seg til jul. Puddersnøen legger seg på vidda og de mange knausene, julegatene skinner og nisser med rødmalte kinn fortetter stemningen.

Sørsamisk kultur og hundekjøring på vidda, glimrende skispor, vinterparker og alpinanlegg i fjellsidene er blant det som innbyggerne og tilreisende til Røros kan oppleve i regionen til vinterstid.

Det vil være å ta i å kalle Røros en hemmelighet … men kanskje er det likevel en slags skjult skatt som en destinasjon i førjulstida?

Håndverk og gaveideer

Et av pleddene fra Røros Tweed, «Myrull» designet av Karen Staver.

Et av pleddene fra Røros Tweed, «Myrull» designet av Karen Staver. Foto: Røros Tweed.

Ved siden av mattradisjonene er Røros i verdensklasse på grafikk og håndverk, med Røros Tweed som det mest åpenbare eksempelet, spesielt med deres rykte for å lage klodens kanskje deiligste pledd. En perfekt julegave til den som har alt, eller kanskje bare en førjulsgave til deg selv?

Når en tenker over det, er det kanskje ikke rart at noe slikt skulle oppstå akkurat her. Røros er nemlig et av Norges kaldeste steder, med en kulderekord nedenfor 50 blå. Termometeret den 13. januar 1914 viste nærmere bestemt blåfrosne – 50,4 °C, det kaldeste som er målt i Sør-Norge noensinne.

Men så er det vel også lite som gir mer julestemning enn kontrastene mellom lys og mørke, vinterluftens skarpe kulde og varmen når en er tullet inn i et pledd foran peisen?

Widerøe flyr deg mer enn gjerne til Røros hele året

Tips til overnatting finner du hos Destinasjon Røros, og kanskje er du også interessert i å kombinere juleopplevelsene med en deilig spa-dag i hjertet av Røros?

Toppbildet: Thomas Rasmus Juell Skaug / Visit Norway

Print Friendly, PDF & Email

Relaterte artikler