Julemarked München boder

Destinasjon /

Tyskland: Julemarked i München – en fortryllende opplevelse

Ingen kan lage julemarked som tyskerne! München stråler av julemagi og stemning, og ta gjerne med en koffert med ekstra plass ...

Det er fristende å si at det var tyskerne som fant opp selve julestemningen. De koste seg med både julemarked, adventskalender, juletre, adventsstjerne, adventskrans, gløgg og pepperkakehus i lang tid før vi også laget tradisjoner ut av det.

Så hvorfor ikke reise dit julepynten er mest overveldende, bodene mest bugnende og juletreet på sitt vakreste?

Vi flyr deg gjerne direkte fra Bergen til München, da er du midt i juleeventyret på under 2 ½ time!

Det originale julemarkedet

Middelalderbyen München ligger i Bayern, helt sør i Tyskland, og det er også Tysklands tredje største by.

Julemarked Munchen Christkindlmarkt

Et spektakulært juletre med tusenvis av lys og spennende boder med alt du trenger av julemagi finner du på Christkindlmarkt. Foto: C. Reiter

Det største julemarkedet er Munchner Christkindlmarkt, som varer fra 27. november til julaften. Markedet ligger sentrert rundt Marienplatz midt i gamlebyen, og det er helt eventyrlig! Rådhuset med sine tårn og spir ser nemlig ut som et fantastisk eventyrslott, og når det er opplyst om kvelden tar det garantert pusten fra deg!

Les også: Julemarkedet der du møter nissen naken (om du vil)

Julemarked med både tradisjon og nyheter

Det du ikke finner av julepynt her, det trenger du ikke. I over 150 salgsboder kan du finne blant annet håndlaget julepynt i de mest fargerike og fantasifulle former, keramikk, treleker, smykker, lys – og selvsagt et vell av kaker, marsipan, spekemat, ost og annet godt. Ikke glem å smake på en skikkelig tysk bratwurst!

Julemarked Munchen glühwein

SKÅL, KJÆRE! Glühwein må man ha på julemarked, og kruset får du ofte ta med hjem. Foto: Bernd Roemmelt

Glühwein er den tyske varianten av gløgg, og du kan ikke unngå å gå forbi en bod eller ti som selger den varme drikken. Den blir servert i skikkelige krus, og kruset får du som regel ta med hjem som et minne fra førjulsturen din.

En morsom nyhet på Christkindlmarkt i år, er en ny laserfototeknikk som kan brenne fotografier tredimensjonalt inn i bergkrystaller. Om du har noen fine bilder er det kanskje en god gaveidé?

Julekrybbemarked

I Neuhauser strasse, ikke langt fra Marienplatz, finner du faktisk et eget marked for julekrybber! Kripperlmarkt har eksistert i München siden 1757, så her snakker vi tradisjon.

I 12 boder får du kjøpt julekrybber i forskjellige stiler, enkeltfigurer til krybben (håndlagde, selvsagt), tilbehør som brønner, leirbål, gjeterhytter eller høygafler, belysning, etc. Og selvsagt små jesusbarn!

Julemarked Munchen Kripperlmarkt

LITEN TRADISJON: Et eget marked bare for julekrybber! Sjekk ut Kripperlmarkt og fyll på julekrybben, om det trengs. Foto: Bernd Roemmelt

Bli skremt

Om du skulle finne på å dra til München 10. eller 17. desember i år, kan det hende du får deg en støkk. Da løper det nemlig 300 monstre gjennom gatene!

Dette er Krampus-løpet, og det skjer hvert år i München. Tradisjonen er hele 500 år gammel, og Krampus er Sankt Nikolas – forløperen til den moderne julenissen – sin djevelaktige assistent. Mens Sankt Nikolas gir gaver til snille barn, straffer Krampus de som ikke er så snille … Så det er bare å passe seg!

Monsterkostymene er flotte og forseggjorte, så dette er verdt å få med seg.

Julemarked Munchen Krampus

Uæææh! Krampus-løpet 10. og 17.desember får fram djevelske monstre. Foto: Bernd Roemmelt

Små, koselige julemarkeder

Det kan bli stort og folksomt midt i byen, men det fins også mindre og roligere julemarkeder i München.

  • I Den engelske hagen (et av verdens største parkanlegg) står det Kinesiske tårn, og her kan du nyte ekte tysk julestemning!
  • Julemarkedet ved Sendlinger Tor, en av Münchens byporter, er lite og koselig. Her treffes gjerne de lokale etter arbeidstid.
  • Middelaldermarkedet på Wittelsbacherplatz er en reise tilbake i tid, med gjøglere, kostymer, spennende mat og middelaldersk moro.
  • Tollwood Winterfestival på Theresienwiese blir også kalt Münchens «alternative julemarked». Her er det spennende forestillinger med cirque nouveau (eller nysirkus), gateteater, økologisk mat og kunsthåndverk fra hele verden. Åpner 23.november.

De aller fleste markedene åpner 27. november og er åpne fram til jul, så se om du finner tid til et skikkelig dose tysk julestemning i løpet av desember!

Annen julete moro

München i julemodus har mer å by på enn bare markeder:

  • Ta juletrikken! Christkindl Tram er en julepyntet trikk som kjører rundt i sentrum hver dag fra 2.-23.desember. Her spiller de julesanger, serverer gløgg og julekaker. En tur koster 2 euro, barn under 6 år er gratis.
  • Hva med å snurre rundt (eventuelt vakle rundt) på skøyter på kanalen foran slottet Nymphenburg? Snakk om spektakulært og romantisk sted å stå på skøyter – en frossen kanal foran et enormt, bavarisk slott! Her er det bare å håpe på minusgrader. Skøyter kan dere leie. Her er flere tips til skøytemuligheter i München.
  • Kafeen Trachtenvogel (t-bane og trikkestopp Frauenhoferstrasse) serverer sjokoladefondue på søndager. Bedre søndagskos for sjokoladeelskere finnes vel ikke …
  • Lyst til å drikke gløgg i en oppvarmet iglo med panoramautsikt over Münchens hustak? På Cafe Vorhoelzer Forum på fakultetet for arkitektur på Teknisk Universitet München kan du gjøre det. Og ja, det er åpent for alle, selv om du ikke er student.

Er du ikke i julestemning allerede, er det bare én ting å gjøre: Dra til München og la deg fortrylle!

Foto øverst i saken: Bernd Roemmelt

Print Friendly, PDF & Email

Relaterte artikler