Bak kulissene /

Kari åpner hjemmet for kolleger som ikke kommer seg hjem til jul

Hjemme hos Kari Jakola på Kvaløya i Tromsø står døren alltid åpen på julaften. 

– Ingen må få være alene. Hvis man kan gjøre dagen bittelitt bedre for andre kommer man et godt stykke på vei, sier Kari Jakola.

Sammen med mannen, Johannes Lercher Müller og treåringen Leo, har Kari bestemt seg for å invitere alle Widerøe-kolleger som ikke rekker siste flyet hjem, til privat julefeiring hjemme i Tromsø.

– Vi har overflod av alt, det tyter over med pinnekjøtt og  gryter, så det hadde vært fantastisk koselig hvis noen hadde kommet på julebesøk på grunn av dårlig vær eller noe annet i år.

unnamed

Både Kari og Johannes har jobbet i flybransjen i en årrekke. Han som pilot, og hun som kabinansatt hos Widerøe.

Årets initiativ er et resultat av Karis ønske om at ingen skal måtte tilbringe julen alene, enten det er ensomhet, vær eller tekniske problemer som er årsaken.

– Vi har både ekstra plass og mye tid, og så har vi muligheten til å invitere både kjente og ukjente hit.

På julaften klokken 16.20 går siste Widerøe-fly med det ikoniske flight-nummeret WF2412 på vingene.

Den spesielle flighten blir omtalt som «juleflyet» og skal sikre at piloter og kabinansatte kommer seg hjem til jul.

Juleflyet er også åpent for «vanlige» reisende som har vært uheldige, eller rett og slett bare er veldig sent ute.

iMageWithFallbackAndMagik-1

På Kvaløya i Tromsø er Kari Jakola i full gang med juleforberedelsene. Huset skal vaskes, og mengder av mat og julevarer står klart.

Idéen kom til dem i fjor, etter at paret hadde snakket om det viktige arbeidet som Bymisjonen gjør, og at det alltid er noen som ikke har det bra i julen — og kanskje noen som står fast på flyplassen og ikke kommer seg hjem til jul.

– Både jeg og Johannes har pendlet i mange år, så vi vet godt hvordan det er å jobbe i jula og rundt nyttårsaften. I fjor fikk vi ideen til å gjøre noe slikt, så sendte vi invitasjon til alle ansatte.

Med juleflyet ser det ut til at alle skal komme seg trygt hjem, så nå vil Kari se om de har noen i lokalmiljøet som kanskje vil feire jul på Kvaløya.

– Hva står på menyen for eventuelle uanmeldte gjester?

Det blir pinnekjøtt, med alpelam fra Lyngen. Vi bruker poteter i stedet for pinner i gryta, de blir helt fantastisk gode, og ved siden av har vi kålrabistappe og finnmarkstyttebær.

– Og til dessert?

– Det blir multekrem med bær fra bestemor i Finnmark.

Print Friendly, PDF & Email

Relaterte artikler