Destinasjon /

Klar for japansk snøballkrig? Bli med på disse vintersprellene i nord

VM i Reinkappkjøring, sparktur og proff snøballkrig. I Nord-Norge er ikke vinterlekene bare for barna.

Vinteren byr på alt for mye snø og moro til å tilbringe den innendørs under et pledd.  Og i nord tar de heldigvis vinterleken på  alvor. Nordlendingene er nemlig eksperter på å gjøre sport ut av det aller meste, og sørger for å gjøre barnlige aktiviteter vel så spennende for oss voksne.

Hiv deg ut i snøen du også, og fly til disse overraskende vinteraktivitetene i nord!

c57034316fb4cb5d7949f9939ba26fc7-2

Av Ingerid Jordal/VAKE

Til himmels i Varangervinden

På Varangerhalvøya i Finnmark skal det i april bevises at drageflyging ikke er noe å spøke med. VAKE er nemlig verdens hardeste og lengste langdistanseritt for snøkiting.  De åpne viddene, den jevne vinden og det duvende landskapet ved Ishavet er som skapt for kiting, og det er derfor ikke uten grunn at øya ofte blir kalt snøkitingens Hawaii.

7574f243ee74bb042e2d281f6eed56c6-3

Av Liz Palm/VAKE

Og selv om mye av kitingen foregår til fjells, og det kreves en god del erfaring for å bli med, så er ikke det å være publikum noe å kimse av heller. Starten av kitingen i Berlevåg er lett tilgjengelig for tilskuere.  I tillegg sammenfaller den med festivalen «Vinterliv», som byr på mye liv og røre i byen.

Hopp på et fly til Berlevåg, og bli tatt av vinden du også.

Full krig i Vardø

9. mars bryter det ut full vinterkrig i Vardø. Den lille byen i Finnmark er nemlig det eneste stedet i Norge hvor du kan oppleve og delta i den Japanske snøballkrig-konkurransen Yukigassen («Yuki» er japansk for snø, og «gassen» betyr kamp).

Yukigassen blir gjerne omtalt som årets happening i Vardø-traktene. Årets arrangement er det 20. i rekken, og vil for det meste foregå rundt den majestetiske Vardøhus festning.

Medarrangør og Yukigassen-entusiast Odd E. Sandbakken forteller at både publikum og deltagere bokstavelig talt har mange baller i lufta under konkurransen.

473610_333500660033961_1163822832_o

– Vardøværingene er «viden» kjent for sin egenskap til å lage god stemning, med inkluderende fest og moro, om vi får skryte litt, humrer Sandbakken. Han gir løfter om upåklagelig god stemning under årets kalde kast.

Lurer du på hvordan spillet foregår? Her kan du lese mer om konkurransen og Yukigassens spilleregler.

Foreløpig er ni lag påmeldt, hvor snøballkastere fra Vardø, Lakselv, Vadsø, Kirkenes, Oslo og Alta skal prøve seg.

– Vi har ofte lag fra de utroligste kriker og kroker av landet, forteller Sandbakken.

Heldigvis er det også enkelt å komme seg til verdens nordligste festningsby. Finn flyturen til snøballkrigen og Vardø her.

Samisk Grand Prix i påsken

I Kautokeino blir det høy temperatur i kalde omgivelser når VM i reinkappkjøring braker løs i påsken. Her konkurreres det i to klasser: En på ski etter reinen, og en hvor utøverne ligger på magen på en kjelke langs en løype på isen.

816833605

Av Jørn Tomter/Finnmark Reiseliv

I løpet kan også vanlige folk få delta i en egen turistklasse. Dette rennet går takk og lov litt saktere. Og om du ikke har tro på at din rein blir den raskeste, kan du heller satse på å vinne premien for beste utøverkostyme (!).

Regn uansett med stor spenning: Det skjer nemlig at reinene kan bli overtente, og bykser ut av løypa.

Kautokeino ligger litt over en time med buss eller bil unna Alta. Og til Alta kan du fly fra mange flyplasser i Norge.

Friske Fraspark i Honningsvåg

Den gode gamle sparken kan være morsommere enn du tror.  I Honningsvåg kan du hele vinteren og påsken bli med på en utradisjonell byvandring med guide og spark.

Hopp på et Widerøe-fly, og bli så bokstavelig talt sparket rundt i verdens nordligste festningby. På turen får du høre om hverdagsliv, historie og fiskeri. Guiden tar deg fra Honningsvåg kirke til Nordkappmuseet, før du parkerer sparken utenfor en lokal pub.

Vil du ha enda mer action på sparken? I Geilo i sør, som ligger mellom Oslo og Bergen, kan du sparke i gang vinteren med det fargerike vinterkarnevalet VM i Spark 29. – 30.januar.

265682_458972130806554_336214930_oVinterfest i Narvik

Hvert år i mars blir Narvik stedet for en allsidig vinterfestival med historisk sus. Vinterfestuka er Nord Norges best besøkte festival,  og er en fyllest til dem som skapte Narvik gjennom å bygge Ofotbanen. Vinterfesten består av ni døgn fylt med konserter, teater, dans, gateliv og karneval. Fly til Narvik, ta på deg rallarhatten og sjekk ut livet i de vinterkledde gatene.

Og så må du for all del ikke gå glipp av Narvikfjellet, som er et av verdens beste skisteder. Her kan du for eksempel prøve deg på dristig kjelkekjøring ned fjellet.

Husk også å stoppe innom «Duttas smultringa» på torget. Disse smultringene har blitt berømte blant narvikingene for en grunn!

De overnevnte sprellene er langt i fra alt Nord-Norge har å by på av vinteraktiviteter. Sjekk også ut disse kommende arrangementene:

NB:Ikke tropp opp på disse vinteraktivitetene i sneakers eller olabukse. Husk å kle deg godt i kulda, og på glattisen. Følg disse klesreglene, så er du klar for å være ute lenge.     

Toppbilde: Yukigassen 2013. Lisensiert av Knut Ramleth/Yukigassen

Print Friendly, PDF & Email

Relaterte artikler