Aktiviteter, Norge Rundt /

Kortreiste turopplevelser mellom bakkar og berg

I Gloppen slipper du å la tiden styre deg – med alle attraksjoner i nærheten er det du som styrer tiden.

Fly til Sandane og bli bergtatt. Eller fjordfrelst. Enten du vil sykle rolige, flate strekninger langs fjorden eller tråkke deg opp til utsikten fra fjellene, så er turmulighetene tallrike og bare minutter unna.
– Her trenger du verken leiebil eller buss for å komme deg til opplevelsene. Alt ligger i sykkelavstand, flyplassen også, sier Knut Roger Nesdal, næringssjef i Gloppen kommune og aktiv syklist.
– Vi har 26 merkede turløyper og et rikt nettverk av tilrettelagte fjellveier og stier. Så her er egentlig spørsmålet: Hva har du lyst til å oppleve?

Gjennom konseptet Fly and Bike plukker du opp sykkelen på flyplassen i Sandane, og etter få minutter på sykkelsetet er du er inne i sentrum.

Fly and Bike Gloppen

En tur til Utsikten er obligatorisk. Foto: Eyolf Johnsen

Fjell eller fjord?

Syklene leies ut av Gloppen Aktiv som tilbyr både vanlige tursykler og terrengsykler.
Velger du terrengsykkel og har tenkt å utforske stiene til fjells, kan det være greit å vite at syklene er fulldempet og at sykkelforsikring, hjelm, hansker og knebeskyttere er den del av pakka. Men du trenger slett ikke være en villmann på pedalene for å kunne sykle i Gloppen.

– Det er nydelig å sykle langs fjorden. Sandane ligger innerst, og det er en fin tur på begge sider. Du kan også sykle til golfparken, leie utstyr og gå en runde på den fine 9-hullsbanen, sier Nesdal, som ellers ønsker å utfordre sommerturister på to hjul til å tråkke opp Traudalen, Langedalen, eller til Engsetåsen og utkikkspunktet Utsikten.

– Herfra er det fantastisk utsikt, og du kommer inn i et område med autentisk stølsmiljø som er godt bevart, forteller han. Det går også fint an å parkere sykkelen og fortsette turen til fots med fiskestang eller mot nærmeste topp.

Gloppen er stedet for friluftsinteresserte! Foto Stian Gustafsson/Hugvik Foto.

Lokale gleder

Rett ved sentrum er også lokale krefter i gang med å utvikle turområdet Trivselsskogen,  med tilrettelegging av stier, utkikkspunkt og møteplasser.
– Her kan du også lage eller henge opp et hjerte for din kjære på en av trestammene i Kjærleiksskogen!

Apropos lokale krefter, et besøk på Gloppen hotell er et must. Skal du spise lokalmat noe sted i ferien, er dette stedet. Alle råvarene kommer fra lokale bønder, fiskere og jegere, og hotellet har vunnet mange priser for sin matkultur. Selv skriver hotellet at de serverer «ureist mat», ettersom alle råvarer kommer maks tre kilometer fra hotellet!

– Nyt en middag på hotellet, men prøv også wienerbrød fra bakeren og en lunsj på Lauget , råder Knut Roger Nesdal. Når du er mett og god, stiv og støl kan du avlegge et av Norges råeste idrettsanlegg «Trivselshagen bad og idrett» et besøk. De norske håndballjentene koste seg her en hel uke i 2015.

Etter turen kan du nyte den herligste lokalmat på Gloppen hotell. Foto: Lindy Paulen/Dagrun Reiakvam.

Gjøre som Nøtteliten?

Det er selvsagt fantastisk å overnatte på historiske Gloppen hotell med tradisjoner helt tilbake til 1866, men det er slett ikke den eneste overnattingsmuligheten. Livet er også svært godt å leve på Gloppen Camping, forsikrer Nesdal.
–  Beliggenheten er rett og slett fantastisk.

Skulle du ønske mer eksotiske opplevelser innen overnatting, så er det ei råd med den saken.
– Hva med en natt i en tretopphytte med utsikt over Gloppenfjorden?

 

Bildet øverst i saken: Ronny Solheim

Print Friendly, PDF & Email

Relaterte artikler