Aktiviteter /

Storbyferie: Legg turen til Liverpool!

I Liverpool kan du gå i Beatles’ fotspor, oppsøke kjente filminnspillingssteder, få tilfredsstilt shoppingbehovet, gå på konsert eller museum - og boltre deg i gode restauranter!

Motivert for en storbyferie i høst? Bare 1 time og 40 minutter fra Bergen ligger en moderne, men historisk havneby og lokker med konserter, kunstmuseer, fabelaktig shopping for alle lommebøker og en rekke spennende barer og serveringssteder.

Liverpool er ved siden av å være Beatles hjemby – også filmby nummer to i Storbritannia. Her har både Harry Potter og Sherlock Holmes vært på ferde, men byen har mange flere storfilmer på cv-en!

Så hit kan du dra på jentetur, ta med kjæresten eller hele familien, for denne byen har mye å by på.

Nå kan du fly direkte med Widerøe til Liverpool fra Bergen hver mandag og fredag.

Beatles – Liverpools store stolthet

SGT PEPPER: MUSEET HETER BETEGNENDE NOK « THE BEATLES STOR», OG HER KAN DU BLANT ANNET SE ORIGINALE INSTRUMENTER OG ANTREKK. FOTO: THE BEATLES STORY

Det er ikke til å komme fra: Beatles satte Liverpool på verdenskartet og er byens store stolthet. Museet The Beatles Story ligger i det restaurerte havnekvarteret Alberg Dock. Her blir du kjent med de fire guttene som etablerte popgruppa– og du får samtidig innsikt i et stykke musikalsk verdenshistorie.

Bli også med på Beatles Magical Mystery Tour, en totimers guidet tur i buss som innvier deg i Beatles-medlemmenes Liverpool. Du får se hvor de vokste opp og blir tatt med til stedene som inspirerte til noen av deres mest kjente sanger, Penny Lane og Strawberry Fields. Underveis får du selvsagt også høre kjente toner, og turen avsluttes der bandets suksess startet, på the Cavern Club på Matthew Street. Denne turen går året rundt, hver dag kl. 10 fra Anchor Courtyard. Billetter bestiller du her.

BYENS STORE SØNNER: Mange benytter anledningen til å la seg fotografere sammen med The Fab Four når de er i Liverpool. Foto Kjell Haugen

I Albert Dock ligger også Det maritime museet og  Liverpool Tate, som har en fast utstilling med verker av størrelser som Picasso, Matisse og Cesanne. Her er også til en hver tid spesialutstillinger, se programmet her.

REVITALISERT: Havnekvartalet Albert Dock er pietetsfullt restaurert og huser i dag hoteller, butikker, museer og spisesteder. Foto: Marketing Liverpool

Frem til mai 2019 kan du også oppleve utstillingen Double Fantasy, som forteller John Lennons and Yoko Onos historie med deres egne ord. Utstillingen finner du i Museum of Liverpool. Liverpool er en kulturby, og som en del av den satsningen har de fleste museene gratis inngang. Beatles-museet er dog et av unntakene.

Musikk- og kulturbyen Liverpool

HOLDER KOKEN: The Cavern har stadig et levende musikkmiljø, og den legendariske klubben er absolutt verdt et besøk. Foto: Marketing Liverpool

Etter sju tiår er The Cavern Club fortsatt det bankende hjertet i Liverpools musikkscene. Her serveres britpop, rock n roll, visesang og akustisk livekonserter fra nasjonale og lokale musikere, og selvsagt er det også en del Beatles på menyen.

Nytt på musikkfronten i år er imidlertid The British Music Experience, som er en utstilling som feirer britisk populærmusikk gjennom de siste 70 år, med fremvisning av antrekk, instrumenter, opptredener, suvenirer og minnegjenstander.  Denne musikalske godbiten opplever du Cunard Building, Liverpool L3 1 DS.

FESTIVALBY: Det er stadig en festival eller et kulturarrangement som går av stabelen, og lokalbefolkningen deltar med liv og lyst. Foto: Liverpool Marketing

Liverpool har ellers spesialisert seg på unike festivaler og feiringer, og enten du vil på komikerfestival, reggaefestival eller oppleve irsk riverdance – oversikten finner du her.

Dersom du mest av alt har lyst på en god latter, hva med et besøk på Liverpool Comedy CentralHer kan du hver torsdag, fredag og lørdag nyte britisk humor, servert av velrennomerte komikere, i en av byens eldste komishow-barer.

HARRY POTTERS UNIVERS: Hva med et besøk i Georges Hall, der innspillingen av «Fantastic Beast» fant sted?

For filminteresserte anbefales en omvisning til innspillingssteder for storfilmer som Harry Potter, Sherlock Holmes, Peaky Blinder, Fast and Furious og Tolkien, for å nevne noen.

Som en hver stolt musikkby har også Liverpool et profesjonelt symfoniorkester, the Liverpool Phil. Dette holder hus i et vakkert art deco-bygg fra 1840, på Hope Street. Filharmonien selvsagt sin egen pub rett i nærheten, Philharmonic Pub. Dette er det mest dekorerte viktorianske bygget i Liverpool, og særlig herretoalettet er noe utenom det vanlige …

Moderne og mangfoldig: Liverpool er en hyggelig by, med mange attraksjoner for den som er opptatt av kunst, kultur og arkitektur. Her med utsikt til the Liver building, som bærer byens stolte symbol – the Liverbird. Foto: Visit Liverpool

Når vi først snakker om bygg, må også Liverpools vakre katedral i rød sandstein nevnes. Cathedral Church of Christ er verdens nest største anglikanske katedral og har et storslagent kirkerom. For 30 kroner kan du gå opp i tårnet og se på utsikten.

Shopping for alle lommebøker i Liverpool

Liverpool er virkelig en god destinasjon for shopping. Enten du er på jakt etter moteklær, festkjoler, vesker, sko eller sportsutstyr, så vil du finne et stort utvalg kjedebutikker og magasiner fra alle nivåer på prisskalaen. Butikkene ligger sentrert i og rundt Liverpool One, som ligger i hjertet av byen, rett ved vannkanten.

HIGH END: Mange av de mest eksklusive forretningene er å finne i Peter’s Lane. Foto: Liverpool Marketing

Husk: Handler du for større beløp, sjekk om butikken er med momsrefusjonsordningen. Du må vise pass og signere kvittering eller skjema. Papirene leveres på flyplassen etter avreise, og etter noen måneder tikker det penger inn på kontoen din.

Liverpool – en by for matentusiaster!

Tradisjonelle puber, restauranter, kafeer, barer og uteliv – i Liverpool er det bare å ta for seg.Øverst i Liverpool One, på The Terrace, finner du noe for alle typer reisefølge; uformelle steder, restauranter med hvite duker, familierestauranter og romantiske spisesteder, med kjøkken fra Italia, Frankrike, Japan og USA. Italiensk får du også på Jamie’s Italian Restaurant et steinkast unna.

Har du lyst til å rusle litt utenfor den aller mest intense bykjernen, er det lett å anbefale den spanske restauranten La Vina på North John Street, der tapasen nesten smaker bedre enn i Spania. Eller hvorfor ikke prøve Bem Brasil  på Hannover Street? Der vandrer servitørene rundt med grillet kjøtt på spyd, som skjæres og serveres rett på din tallerken.

PANORAMA: Fryd for både øyet og ganen på Panoramic34. Foto: Sissel Fornes

Afternoon tea har fått sin renessanse de siste årene, og i Liverpool har du minst to gode steder for å innta denne britiske klassikeren. Tradisjonelle Brown’s i Liverpool One eller oppe i høyden på Panoremic 34, der du har strålende utsikt over hele byen mens du nyter dine scones med clotted cream og et glass bobler.

Er du matglad og planlegger en høsttur, er kanskje The Liverpool Food & Drink Festival et arrangement du vil vurdere. Og når nettene blir lange og kulda setter inn, kan du sikre julestemningen  på  «One Magical City – Christmas market».

Ble du reiselysten? Liverpool kaller! Vi flyr deg gjerne til shopping og kultur i verdensbyen Liverpool.

Foto øverst i saken: Visit Liverpool

Print Friendly, PDF & Email

Relaterte artikler