Destinasjon /

Livsnytelse i Skandinavias deiligste by

Det er ingen hemmelighet: nordmenn elsker Danmark, og ikke minst København – vår favorittby i Skandinavia. Hvorfor? Tja, hvor god tid har du?

For hvordan kan en beskrive den stemningen en sitter med etter bare noen timer, eller kanskje bare noen minutter, i byen som titt og ofte har blitt kåret til verdens beste å bo i? Den følelsen av bedagelig frihet og velvære mens du gafler ned en bodpølse i baguette i Vesterbro; roen du føler når du går ned avenyen i Assistens Kirkegård; den duse jovialiteten etter en øl i solen eller nede i en lun kjeller; urbaniteten under et måltid i Kødbyen; lykkerusen på dansegulvet en sen kveld og frihetsfølelsen av å sykle hjemover i de tidlige timer.

_mg_1412

Sykkelbyen. Foto: Nicolai Perjesi/copenhagenmediacenter.com

I flysetet tar det kun en drøy time fra Sandefjord eller Kristiansand til København, og du trenger ikke være fastboende der i byen for å få smaken på denne følelsen. Det får du når som helst, hele året – om det er en dagstur, en weekendutfart eller et lengre opphold. Og det er ikke rart at byen er såpass populær: Dagene fylles opp og flyr avgårde. Om du aldri har vært i København, kan det virke som om byen er en endeløs kulturell og gastronomisk boble, full av spennende muligheter og et hav av inntrykk.

Eller kanskje du har vært på Roskilde, og aldri rukket mer enn en liten dag i hovedstaden under en begivenhetsrik festival. Uansett, det er noen ting du må ha fått med deg når du til slutt drar bort fra herligheten.

København er deilig – hele året. Også for juleshopping i Strøget. Foto: Cees van Roeden / copenhagenmediacenter.com

København er deilig – hele året. Også for juleshopping i Strøget. Foto: Cees van Roeden / copenhagenmediacenter.com

 

Se

Vi starter med Tivoli, ikke fordi det er Købens kanskje aller største attraksjon, men fordi den ligger rett utenfor sentralbanestasjonen. Og, jo – det er verdt det, om ikke annet for å huske deg rundt høyt over takene og få et spektakulært utsyn over byen. Og så klart, sukkerspinn, karuseller, spill og morro. Alle har et barn i seg.

Louisianas sydfløy, med detalj fra George Trakas stedsbestemte skulptur Selvpassage. Foto: Jens Frederiksen/Louisiana Museum of Modern Art

Louisianas sydfløy, med detalj fra George Trakas stedsbestemte skulptur Selvpassage.
Foto: Jens Frederiksen / Louisiana Museum of Modern Art. Brukt med tillatelse.

Alle har også en kunstelsker i seg, og en liten tur utenfor byen ligger et av verdens beste moderne kunstmuseer, nemlig Louisiana – herlig plassert med utsikt over sjøen, og med flere verdensberømte kunstverk i den permanente utstillingen. Giacometti-salen er verdt turen alene.

Giacometti-salen i Louisianas nordfløy er et to-etasjes utstillingsrom med skulpturer av Alberto Giacometti. Foto: Kim Hansen / Louisiana Museum of Modern Art.

Giacometti-salen i Louisianas nordfløy er et to-etasjes utstillingsrom med skulpturer av Alberto Giacometti.
Foto: Kim Hansen / Louisiana Museum of Modern Art. Brukt med tillatelse.

Vi nevnte vakre Assistens Kirkegård, hvor blant andre Søren Kierkegaard og H.C Andersen hviler, hvor rosa kirsebærtrær blomstrer, og hvor københavnere om sommeren legger seg på gresset, gjerne med en øl, og ser mot skyene. Og la oss ikke glemme Christiania – et kjent reisemål for de fleste – hvor frimodigheten får fritt spillerom.

 

Spis

Det berømte baguettpølsa er der alltid, og er nesten for dansk. Sprøytet full av sennep og smakfull som få. Må prøves! Men om rød pølse blir litt for «gatete», og Noma ikke er helt i den rette prisklassen, finnes det utallige muligheter som ikke vil skuffe.

Baguett-pølsa. Foto: Lars Rahnek / copenhagenmediacenter.com

Baguett-pølsa. Foto: Lars Rahnek / copenhagenmediacenter.com

Osteria 16 i Vesterbro byr på kreativ og smaksrik antipasti som ikke koster skjorta i et spartansk og trendy lokale. Höst, ikke langt fra Nørreport stasjon i sentrum, er stolte av sin ny-nordiske meny som endres etterhvert som sesongene byr på friske, nye råvarer, og setter både en romantisk og vennlig atmosfære med sitt prisvinnende design. En syvretters med tilhørende drikke her er en makeløs opplevelse.

Og Kødbyen da. Strøket – med tung inspirasjon fra New Yorks Meatpacking District – der industrielle lokaler er blitt forvandlet til restauranter og barer en masse.

Det er nesten for mange matanbefalinger i København enn det er tid til. Relæ, Bæst, Bistro Boheme, Grisen, La Galette (mmm..pannekaker), Kung Fu 2, Geist, Amass, Konfusion… take your pick!

 

Drikk

København har som resten av Skandinavias storbyer gått gjennom noe til en revolusjon de siste årene, hvor mikrobryggerier og feinschmeckerøl har tatt opp kampen mot Carlsberg og gigantbryggeriene. Men Køben er – i hvert fall med norske øyne – fremdeles en ølby. Hva med en pinne i Twin Peaks-inspirerte lokaler på The Log Lady Café? Eller verdensberømt øl i Mikkeller-baren på Vesterbro?

Fra besøkssenteret til Carlsberg. Foto: Visit Carlsberg / copenhagenmediacenter.com

Fra besøkssenteret til Carlsberg. Foto: Visit Carlsberg / copenhagenmediacenter.com

Drinker kan tas på Ruby, mens kaffen nytes på Coffee Collective, Kafe lillebror eller Copenhagen coffee lab.

Den københavnske magien ligger ikke minst hos folket – som oftest vennlige og pratsomme på byen og alltid klar for en fest. Du kan ha tidenes kveld på en irsk pub i Strøget, eller mens du ser på håndball i en sportsbar. København tar deg ved senga, gang på gang, og du kommer alltid tilbake.

 

Widerøe flyr til København fra Haugesund, Kristiansand og Sandefjord opptil flere ganger daglig. Du finner billetter på Wideroe.no

Toppbildet: Tuala Hjarnø / copenhagenmediacenter.com

Print Friendly, PDF & Email

Relaterte artikler