Min hjemplass /

Maria Helmersen Sommerviks Brønnøysund-tips

Maria Helmersen Sommervik er 26 år, født og oppvokst i Brønnøysund, og i 2008 flyttet hun til Trondheim for å studere. Selv om hun trives godt i Trøndelag er ikke ...

Maria Helmersen Sommervik er 26 år, født og oppvokst i Brønnøysund, og i 2008 flyttet hun til Trondheim for å studere. Selv om hun trives godt i Trøndelag er ikke den nyutdannede Siviløkonomen et øyeblikk i tvil om at hun en dag ønsker å ta med seg forloveden og eventuelle barn tilbake for å bosette seg i hjembyen.

Lokalmatbutikken

Idyllisk øyhopping

De fastboende i Brønnøysund nyter godt av den fantastiske helgelandsnaturen, da den lille byen er et godt utgangspunkt for en rekke utflukter langs idyllisk kystlandskap. Maria anbefaler alle besøkende å oppleve Helgelandskysten, gjerne over flere dager. – Det er utrolig fint å dra på øyhopping rundt Brønnøysund, og hvis du liker en aktiv ferie vil jeg anbefale å sykle eller padle i kajakk, sier hun. Med Fly and Bike kan du bestille sykkel på forhånd og plukke den opp på flyplassen.

 

-Dersom du ikke ønsker å legge ut på langtur er mulighetene for dagsturer fra byen også svært gode, forteller Maria. I havgapet utenfor Brønnøysund ligger UNESCO-listede Vegaøyene. Ta hurtigbåt eller ferje for å utforske den eventyrlige verdensarven, som byr på trivelige havner, gårder, turløyper og båtturer, for å nevne noe. Brønnøyværingen anbefaler også et besøk innom vakre Ylvingen, øya hvor TV-serien Himmelblå ble spilt inn. Hit kommer du deg med hurtigbåt fra Brønnøysund, og fra 1. juni til 31. august kan du besøke den trivelige Himmelblåkafeen. Øya er også et yndet reisemål for sykkelentusiaster.

Årets høydepunkt

Brønnøyværingen forteller at Brønnøysund er en typisk småby hvor man er på hils med alle. –Men en gang i året kryr det av folk i gatene, både lokale og mennesker som kommer langveisfra. Hver sommer arrangeres nemlig Rootsfestivalen, en musikkfestival som strekker seg over fire dager. I løpet av disse dagene spilles livemusikk fra scenen fra morgen til kveld, og alt foregår midt i sentrum. Hver formiddag arrangeres mindre gratiskonserter, mens du med festivalbånd kan få med deg kjente artister fra hele landet på kveldstid, informerer hun.

Aktiv på fastlandet

Selv om øyene langs Helgelandskysten er vel verdt et besøk, finnes det gode muligheter for å utforske vakker natur også på fastlandet. -I kort kjøreavstand fra sentrum finner du mange fine fjelltopper av ulik vanskelighetsgrad. De fleste av disse inngår i den lokale Fjelltrimmen, noe som gjør at rutene er godt merket. Blant disse finner du velkjente Torghatten, som på grunn av et hull tvers gjennom fjellet er et svært populært reisemål for både turister og lokale, meddeler Maria. Så her kan du velge å gå gjennom fjellet, helt til toppen, eller begge deler, smiler hun.

Lokal forankring

Rootsfestivalen

Det er liten tvil om at naturen er Brønnøysunds og Helgelandskystens største trekkplaster, men Maria har også et tips til deg som ønsker en rolig dag i byen. – Ta turen innom den koselige Lokalmatbutikken hvor de også har kafé med uteservering, perfekt for en solfylt formiddag. Butikken tilbyr, som navnet tilsier, ren, norsk lokalmat, like ved havna. Her finner du et bredt spekter av varer fra en kjente og litt mindre kjente leverandører. Butikken er en av få i Norge av sitt slag og kan også friste med egenproduserte varer som krydder og te.

Enten du ønsker å utforske Helgelandskysten til fots, på sykkel eller med båt er Brønnøysund et strålende utgangspunkt. Naturelskere fra hele landet vil falle for småbysjarmen til den lille byen ved det stor havet. Widerøe flyr deg direkte til Brønnøysund fra Norges tre største byer, samt fra Sandnessjøen, Mosjøen og Bodø.

Print Friendly, PDF & Email

Relaterte artikler